Renners finishen opnieuw op Etna, wat kunnen we verwachten?
Vijf veel te vroege conclusies na drie dagen fietsen
Na een rustdag trekt de karavaan richting Italië en dan kan de Giro echt beginnen. Het voorgerecht in Hongarije is verorberd, nu wordt het hoofdmenu opgediend. Op het bord ligt opnieuw de Etna. De Etna werd de laatste jaren vaker wel dan niet opgenomen in het parcours. Waarom is dat?
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57
“Sicilië is ideaal als verbinding tussen Italië zelf en de start buiten het land. Zeker als wordt vertrokken vanuit het zuiden, want het noorden vormt het epicentrum van de Giro met de Alpen en Dolomieten. Sicilië in het zuiden is daarom perfect en er wordt ook veel geld betaald om de Giro te krijgen”, legt Jeroen Vanbelleghem uit.

Giro d’Italia | Klimmers zijn aan de beurt in rit vier - dit is het profiel van etappe naar Etna

Fan van vulkanen

“Sicilië was de vervanger van Hongarije als organisator van de Grande Partenza en nu voor de vierde keer in zes jaar tijd meerdere etappes op Sicilië. Ik hou van Sicilië. Ik ben er geweest en ik was er graag. Ik ben benieuwd naar de Etna. Dinsdag is een mooi moment om de week te breken. Het is onderweg ook nog niet te lastig. Dat vind ik perfect.”
Ook Jan Hermsen is fan van de Etna en Sicilië, maar hij plaatst wel een kanttekening. “Ik had de Etna liever wat later in de koer gezien, maar dat is logistiek niet echt haalbaar. De Etna staat garant voor mooie plaatjes. Ik ben fan van vulkanen, maar de Etna komt wel heel vroeg. We hebben het al vaak gehad over de opbouw van een grote ronde…”

Ronde van Sicilië | Siciliaan Damiano Caruso slaat dubbelslag in koninginnerit op de Etna

Yates versus Van der Poel

“Je pleurt ze op de kaart van Italië en zoek het maar uit”, klinkt Hermsen fel. “Het einde van de Giro wordt nog hartstikke zwaar. En dan nu de Etna? Je gaat er waarschijnlijk niet de grote strijd krijgen. Wel weer wat strijd, maar het zegt nog niet zoveel.”
Mathieu van der Poel begint in de roze trui aan de etappe naar de Etna. Hij verdedigt een voorsprong van elf seconden op Simon Yates, die het gat in de tijdrit niet kon dichten, maar tijdens de beklimming betere kansen wordt toegedicht. Afhankelijk van het tempo in het peloton kan MVDP wel of niet in het roze blijven, zo schat hij zelf in.

Giro d’Italia | Binnenkomst Van der Poel die drie seconden toegeeft op dagwinnaar Yates

Zwaar genoeg?

Host Sander Valentijn gooit als gespreksonderwerp in de groep of de Etna wel zwaar genoeg is. De klim is lang – 22 kilometer – maar met een gemiddelde stijging van zo’n 7 procent kan het zwaarder. Hermsen reageert: “Als er veel wind staat, en die staat er vaak want het is een eiland en de vulkaan ligt vlakbij zee, legt het de koers een beetje dood, maar de meeste renners zijn redelijk fris.”
En Vanbelleghem ook: “De laatste week wordt zo lastig dat de favorieten kunnen zeggen: verspelen jullie je krachten maar. De klim is lastig, lang en het wordt een kwestie van niet te veel krachten verspillen. In de laatste week wordt het pas beslist. Daarom zeg ik: het wordt Mauri-dag, de dag van Vansevenant.”

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28