Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | Voigt en Contador: "Thomas en Hart hebben de beste papieren voor de eindwinst"

Tobias Kappelle

Geupdate 15/05/2023 om 18:00 GMT+2

Remco Evenepoel moest de avond voor de rustdag afstappen in de Giro d'Italia en daarmee ligt de Giro nog meer open. Het biedt voor de rest van het peloton nieuwe kansen. Jens Voigt denkt dat INEOS-Grenadiers gaat profiteren van het afstappen van de topfavoriet. Volgens de Duitser maken Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart meer kans op de winst dan Primoz Roglic.

Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas

Foto: Getty Images

Volgens Jens Voigt verklaart de positieve coronatest van Remco Evenepoel veel: "De opgave van Evenepoel was voor ons allemaal een complete verrassing, maar in retrospectief moeten we zeggen dat zijn tijdrit niet zo sterk was als we hadden verwacht. De dag daarvoor kon hij Roglic, Hart en Thomas ook al niet bijbenen en dat kan een indicatie zijn geweest van zijn ziekte."
"Hij is duidelijk niet ernstig ziek, maar het is erg genoeg dat hij die cruciale procentjes mist voor een topprestatie. Dan is naar huis gaan de enige oplossing, zelfs als het lastig en pijnlijk is om af te stappen terwijl je aan de leiding gaat", aldus Voigt.

Spannender dan ooit

Volgens Voigt kan de opgave ook een positieve draai aan de Giro geven: "De pijn van de één is het geluk van de ander. Hoe tragisch het ook is voor Evenepoel, de Giro is door zijn opgave nog spannender geworden voor de kijker. De Giro ligt meer open en is opwindender dan ooit tevoren."
"Ik kan me geen grote ronde herinneren waar de eerste drie renners binnen vijf seconden van elkaar staan na meer dan 1000 kilometer koers. De kanshebbers voor het podium zien er allemaal even sterk en gebalanceerd uit. Vanaf nu zal elke etappe ontzettend spannend worden en er wordt voor elke seconde gestreden", zo denkt Voigt.

INEOS is de favoriet

Volgens de Duitser is er één team dat er bovenuit steekt: "INEOS-Grenadiers ziet er absoluut het sterkst uit nu. Ze hebben hun kopman in de roze trui en een sterke jonge renner op de derde plek. Ze hebben de laatste dagen laten zien het beste team te zijn. Wanneer het erop aankomt, rijden ze voorin het peloton en controleren ze de race."
"Thomas en Geoghegan Hart hebben absoluut de beste kaarten om de Giro te winnen, maar Roglic heeft in de tijdrit laten zien dat hij niet moet worden afgeschreven. Hij had een wisselende start, maar werd beter en hij is bergop een van de sterkste renners. De race is spannender dan ooit", zo vindt Voigt.

Contador eveneens onder de indruk van INEOS

Ook Alberto Contador ziet INEOS-Grenadiers als het sterkste blok na het afstappen van Evenepoel: "We zien een compleet andere Giro d'Italia met een nieuwe leider in Geraint Thomas. Het duo van INEOS werd vooraf niet als de topfavorieten gezien zoals Evenepoel en Roglic, maar nu is alles anders. Thomas heeft een zeer sterk blok aan renners om zich heen met Sivakov en Arensman in de buurt van de top 10."
"Op dit moment weten we nog niet zeker wie de kopman van INEOS zal zijn. Daarvoor zullen we moeten wachten tot de etappe naar Crans-Montana in de derde week. We zagen dat Geoghegan Hart erg sterk was in de tijdrit, terwijl hij meer een klimmer is, zoals we zagen in de Tour of the Alps", aldus Contador.
De Spanjaard denkt dat dit wel eens de Giro van Thomas kan worden: "Thomas had natuurlijk niet op deze manier de roze trui willen veroveren, maar hij heeft hem gekregen en zal zich nu moeten laten zien. In 2017 en 2020 had hij niet zoveel geluk toen hij met valpartijen op moest geven, maar het lijkt erop dat hij deze Giro meer geluk heeft."

Waar kijk je?

Roglic versus Evenepoel wordt Roglic vs INEOS-Grenadiers dat wordt vertegenwoordigd door Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart! Mis geen seconde van dit duel in de Giro d’Italia via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie