Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | “Dit is een groot verlies” – Geraint Thomas likt de wonden van INEOS-Grenadiers

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 17/05/2023 om 18:50 GMT+2

Wat een mooie dag had moeten worden in de roze trui voor Geraint Thomas, liep uit op een kleine nachtmerrie voor de Welshman in zijn ploeg. In de elfde etappe van de Giro d’Italia op weg van Camaiore naar Tortona raakte hij in Tao Geoghegan Hart een ploegmaat en de nummer drie van het klassement kwijt. De DNF van Hart verandert de koers van INEOS-Grenadiers volledig.

Giro d’Italia | “Dit is een groot verlies” – Geraint Thomas likt de wonden van INEOS-Grenadiers

In het flash interview na de aankomst in Tortona blikte Thomas nog eens terug op de valpartij in de afdaling van de Colla di Boasi. “Zoals gewoonlijk was het vechten om de beste positie. We reden in een bocht naar links en een renner van UAE (Alessandro Covi, red.) ging onderuit. Ik had het geluk dat ik bovenop hem landde.”
Iets minder geluk was er voor Tao Geoghegan Hart. De nummer drie van het klassement zag zijn Giro eindigen. “Hij is natuurlijk zwaar geblesseerd, terwijl Pavel (Sivakov, red.) volgens mij wel oké is”, sprak de Welshman over zijn ploeggenoten. “En Roglic ging ook nog onderuit, dus dit was echt geen goed moment.”
picture

Giro d'Italia | Thomas, Roglic & Geoghegan Hart vallen in afdaling, opgave Geoghegan Hart

Andere koerswijze

Thomas stelde ook dat INEOS-Grenadiers het wedden op twee paarden wel fijn vond. “Natuurlijk is het uitvallen van Tao een groot verlies. Hij deed het goed. Ik moest hier alle interviews afwerken (als rozetruidrager, red.), had daarmee telkens wat verplichtingen en hij kon lekker in de bus gaan liggen.”
“Tao was ons geheime wapen”, voegde de Tour-winnaar van 2018 toe. “Niet echt natuurlijk, want iedereen wist dat hij goed in orde was. Maar hij stond in een geweldige positie, dus het is teleurstellend dat hij op deze manier de koers moet verlaten. Ik hoop dat hij in orde is.”

Slechte dag

Ook ploegleider Matteo Tosatto stond onze Britse collega Hannah Walker na de etappe te woord. “Normaal is zo’n dag niet gevaarlijk voor de jongens van het klassement, behalve als het weer roet in het eten gooit.”
“Dit is echt een heel slechte dag voor ons als ploeg. We zijn Tao kwijt, Sivakov voor het klassement ook, G (Thomas, red.) heeft ook veel pijn”, likte de Italiaanse ex-renner de wonden van zijn ploeg. “Maar dit hoort helaas bij de sport.”
Het kan binnen één seconde over zijn, zo zei Tosatto. “Het is teleurstellend voor Tao. Hij startte de Giro in een geweldige vorm en was altijd gefocust. En dan zo’n domme crash… Nou ja, dom. Het gebeurt, maar de Giro is dan zo voorbij.”
Hoe het ging met de Giro-winnaar van 2020? “Ik sprak met hem na de valpartij”, zo vertelde de Italiaanse ploegleider. “Hij zei: ‘Ik voel me niet goed, ik heb veel pijn, kom maar niet aan mijn been.’ De dokter bevestigde dat. Nu is het wachten op nieuws vanuit het ziekenhuis. Het belangrijkste voor mij is dat Tao goed herstelt.”
picture

Giro d'Italia | Interview met INEOS-ploegleider Matteo Tosatto na afloop rit 11 naar Tortona

Alle ballen op Thomas

Het koningskoppel uit Groot-Brittannië kan nu niet meer worden uitgespeeld door INEOS, voor Pavel Sivakov geldt hetzelfde. De Russische Fransman kwam na afloop zwaar gehavend richting de ploegbus gelopen. Wel heeft INEOS met Thymen Arensman en Laurens De Plus nog twee andere renners in de top-10, naast natuurlijk rozetruidrager Thomas.
“We gaan morgen gewoon verder, we hebben nog zes man over en het belangrijkste is nu dat we Geraint volledig ondersteunen”, analyseert Tosatto. “Het is moeilijk voor de jongens, want ze zijn al vanaf februari in voorbereiding op deze Giro en hebben alles samen gedaan. De spirit in de bus was goed, de moraal hoog, nu moeten we niet opgeven.”
picture

Giro d'Italia | Pavel Sivakov komt met kapot lichaam bij ploegbus aan in Tortona

Waar kijk je?

Roglic versus Evenepoel wordt Roglic vs INEOS-Grenadiers dat wordt vertegenwoordigd door Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart! Mis geen seconde van dit duel in de Giro d’Italia via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie