Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | Pascal Ackermann wint na fotofinish in Tortona, DNF Tao Geoghegan Hart

Matthijs Klerkx

Geupdate 17/05/2023 om 17:11 GMT+2

In de elfde etappe van de Giro d’Italia van 2023 raakte het peloton de nummer drie in het algemeen klassement kwijt. Tussen Camaiore en Tortona waren de wegen hoofdzakelijk droog, maar daar waar het nat werd ging het mis. INEOS-Grenadiers ging massaal tegen de grond, met Tao Geoghegan Hart als grootste slachtoffer, hij gaf op. In Tortona sprintte Pascal Ackermann naar de winst.

Giro d’Italia | Pascal Ackermann wint na fotofinish in Tortona, DNF Tao Geoghegan Hart

Daags na de in het water gevallen tiende etappe was het tijd voor de langste rit in de Giro d’Italia. Van Camaiore, aan de Tyrreense kust, naar Tortona. De sterfplaats van Il Campionissimo Fausto Coppi, in het verleden al twee keer gastheer voor een finish van La Corsa Rosa.
Het gegeven dat de vorige twee winnaars Jesper Skibby en Fernando Gaviria waren, zorgde voor goede moed bij de snelle mannen in het peloton. Een nieuwe massasprint was echter nog geen zekerheid. Onderweg lagen met de Passo del Bracco, de Colla di Boasi en de Passo della Castagnola drie hindernissen.
Met twee rotondes in de voorlaatste kilometer en een haakse bocht op minder dan 500 meter van de streep was ook de finale zelf verraderlijk. Een meevaller voor het peloton: het weer was in ieder geval aan de start een stuk beter dan de voorgaande dagen.
Het coronavirus had erin gehakt bij het peloton. Vier renners van Soudal Quick-Step (Mattia Cattaneo, Josef Cerny, Jan Hirt en Louis Vervaeke), maar ook Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Stefano Gandin (Team Corratec-Selle Italia), Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) gingen niet van start.

Vlucht vroeg weg

Zodoende telde het Giro-peloton nog 142 man. Een deel daarvan had zin in een sprint vandaag, maar de ‘kleinere’ ploegen wilden gewoon hun televisieminuten maken. Laurenz Rex van Intermarché-Circus-Wanty reed even alleen vooruit, maar wist zich na een tijdje vergezeld door vijf anderen.
De vlucht van de dag was samengesteld uit de lange Belg en Thomas Champion (Cofidis), Filippo Magli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa), met daarbij een duo van Team Corratec-Selle Italia: Alexander Konychev en Veljko Stojnic.
Het peloton liet begaan, eens het gat met de zes koplopers vier minuten bedroeg zette Trek-Segafredo onder anderen Daan Hoole op kop om het verschil te controleren. Ook Astana Qazaqstan Team (Mark Cavendish) en Bahrain Victorious (Jonathan Milan) zetten een mannetje bij.
picture

Giro d'Italia | Zes renners verzorgen de ontsnapping van de dag in de elfde etappe

Rustige etappe

Bij de eerste Traguardo Volante, oftewel tussensprint, in Borghetto di Vara kwam Stojnic als eerste over de meet. De Serviër liet even later op de Passo del Bracco zien dat zijn snelle benen er niet voor niets onder geschroefd waren, ook daar passeerde hij als eerste de streep. In het peloton had Kaden Groves het moeilijk op diezelfde beklimming, de Australiër van Alpecin-Deceuninck is al een tijdje ziek.
Het peloton hield de kopgroep goed onder controle, want de voorsprong van het sextet kwam nauwelijks boven de drie minuten uit. Richting het tweede obstakel van de dag, de Colla di Boasi, wist de grote groep het verschil zelfs onder de twee minuten te brengen. Die klim was de nekslag voor Groves, de Aussie moest nu echt afhaken.
picture

Giro d'Italia | Veljko Stojnic komt als eerste boven op de Passo del Bracco

INEOS tegen de grond

Op de Colla di Boasi maakte Magli er vooraan een echte bergsprint van, al werd de Italiaan opnieuw de maat genomen door Stojnic. In de afdaling van diezelfde beklimming ging het vooraan in het peloton mis, toen een deel van de ploeg van INEOS-Grenadiers tegen het asfalt sloeg.
Zowel rozetruidrager Geraint Thomas – al kon hij zelf verder – als nummer drie in het klassement Tao Geoghegan Hart lag op de grond. Ook Primoz Roglic lag erbij. Terwijl de nummers één en twee in de tussenstand snel weer op hun fiets kropen, moest de Giro-winnaar van 2020 per ambulance worden afgevoerd.
Even later was er nog een vreselijke valpartij te zien: Óscar Rodríguez van Movistar Team klapte hard tegen de zijgevel van een huis in dezelfde afzink en moest de koers ook verlaten.
picture

Giro d'Italia | Thomas, Roglic & Geoghegan Hart vallen in afdaling, opgave Geoghegan Hart

Laatste klim

Daarna was het weer tijd om de knop om te draaien. Dat deden de aanvallers met de Traguardo Volante in Busalla, waar Stojnic al zijn snelle sprintwerk van deze etappe nog eens dunnetjes over deed. Op de laatste beklimming van de dag, de Passo della Castagnola, kwam de Serviër ook als eerste boven.
Terwijl Italiaans kampioen Filippo Zana het tempo opschroefde in het peloton en daarbij Mark Cavendish en Fernando Gaviria onder meer eraf reed, reed vooraan Rex weg in de afdaling. De Belg kreeg even later gezelschap van de onvermoeibare Stojnic. De Brits kampioen van Astana en de Colombiaan van Movistar konden even later weer aansluiten in de meute.
Wie niet meer kon bijbenen, was Pavel Sivakov. De Russische Fransman van INEOS-Grenadiers reed achter Hart bij diens valpartij en was er ook slecht aan toe. Hij ging vandaag minuten verliezen.
picture

Giro d'Italia | Terwijl Filippo Zana gas geeft, rijdt Pavel Sivakov op achterstand

Alle ballen op de sprint

De troepen van de sprinters stelden alles in het werk om er een volata van te maken, het kopduo was natuurlijk een vogel voor de kat. Rex gaf zich niet zomaar gewonnen en ging met nog twintig kilometer te gaan alleen door. Ook de Belg kon niet in zijn eentje voor het peloton uitblijven, op vijf kilometer van de streep was zijn ontsnappingpoging gedaan.
Wat dan volgde, was een nerveuze tocht naar Tortona. Op dik drie kilometer van de finish probeerde Charlie Quarterman, de Brit van Team Corratec-Selle Italia werd even later gegrepen. Op een van de rotondes in de voorlaatste kilometer werd er opnieuw gevallen.
Met een beperkte groep werd de slotkilometer aangevat, de laatste haakse bocht werd zoals voorspeld belangrijk. Mads Pedersen ging van ver aan, maar werd meteen geremonteerd door Mark Cavendish. Pascal Ackermann kwam er aan de linkerkant nog over, de Duitser leek te winnen. Jonathan Milan kwam ook nog laat opzetten, maar de Italiaan kwam te laat.

Waar kijk je?

Roglic versus Evenepoel wordt Roglic vs INEOS-Grenadiers dat wordt vertegenwoordigd door Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart! Mis geen seconde van dit duel in de Giro d’Italia via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie