Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | “Ik heb nergens spijt van, de sterkste won” – Julian Alaphilippe liep ritzege net mis

Matthijs Klerkx

Geupdate 09/05/2024 om 19:51 GMT+2

Julian Alaphilippe staat al bijna een jaar droog. De Franse tweevoudig ex-wereldkampioen leek in Rapolano Terme een geweldige kans te krijgen op ritwinst in de Giro d’Italia, maar hij werd in de sprint geklopt door Pelayo Sánchez. “Het ging de hele dag volle bak, dus ik ben blij met hoe ik gekoerst heb. Dit doet deugd na zo’n lastige periode.”

Giro d'Italia | “Ik heb nergens spijt van, de sterkste won” – Julian Alaphilippe liep ritzege net mi

Begin dit jaar was de Fransman vooral in het nieuws vanwege zijn aflopende contract bij Soudal Quick-Step. Teambaas Patrick Lefevere liet meerdere keren weten Alaphilippe niet zomaar een nieuwe verbintenis te willen laten tekenen, omdat hij de Belg al veel geld heeft gekost. Dan was er ook nog eens een valpartij in Strade Bianche, waarbij Loulou zijn kuitbeen zou hebben gebroken.
“Natuurlijk is het een lange weg geweest om terug te keren op mijn beste niveau. Ik denk dat ik er nu dicht bij in de buurt kom”, aldus de Fransman na zijn tweede plaats. “Ik ben blij met hoe ik gekoerst heb. Het was een zware etappe, vanaf het begin ging het volle bak.”
De ploeg van Lefevere speelde een belangrijke rol in het eerste deel van de Strade Bianche-etappe. “Ze controleerden het tot de beklimming (richting Volterra, red.) en daarna kon ik in de vlucht van de dag komen en alles geven. Ook in de finale met (Luke) Plapp en die Movistar-renner (Pelayo Sánchez, red.) gingen we volle bak. Gefeliciteerd aan hem voor de zege.”
picture

Giro d’Italia | Pelayo Sánchez klopt Julian Alaphilippe in waanzinnige Strade Bianche-rit

Geen excuses

Alaphilippe liet tijdens de rit duidelijk merken dat hij deze met rood had aangestipt. “Ik had al gauw in de gaten dat veel renners in de vlucht wilden zitten, dus het was beter om het te controleren en makkelijker om dan te gaan op de beklimming. Het ging echt om de benen en daarom ben ik ook blij met deze koers.”
“Ik deed namelijk alles wat ik kon en heb nergens spijt van. Natuurlijk had ik liever willen winnen, maar ik heb mijn best gedaan”, legde de wereldkampioen van 2020 en 2021 zich neer bij de tweede plaats. “In de finale merkte ik dat Plapp heel hard reed, hij was zelfs nog even de virtuele rozetruidrager en was heel erg gemotiveerd. We hebben allemaal ons steentje bijgedragen en de snelste, beter gezegd de sterkste won vandaag.”
Een nederlaag met een gouden randje dus, op het gebied van zelfvertrouwen? “Natuurlijk moet ik het positieve uit de etappe van vandaag halen. Het was een zware etappe, ik ben blij en heb mijn best gedaan. Ik dacht logischerwijs wel na over de zege en nu heb ik een tweede plaats, maar er is nog een lange weg te gaan in deze Giro.”
picture

Giro d'Italia | Ritwinnaar Pelayo Sánchez gooit zege bijna weg - Mist rotonde en valt bijna

Waar kijk je?

We zijn onderweg voor de eerste grote ronde van het jaar. De 107de Giro d’Italia volg je vanaf kilometer één in Venaria Reale tot aan de slotkilometer in Rome live via Eurosport en discovery+! Mis niks van La Corsa Rosa en bekijk bij ons of Tadej Pogacar zijn eerste Giro kan winnen. Volg ook ons kanaal op WhatsApp.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie