Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | Jonge Duitser Steinhauser krijgt wel de zege(n) van Pogacar

Edward Swier

Geupdate 22/05/2024 om 19:37 GMT+2

Een dag eerder nog kon Tadej Pogacar de jonge Italiaan Giulio Pellizzari (20) niet laten winnen, daarvoor zat de concurrentie hem te zeer op de hielen. Maar woensdag was het wel tijd voor een cadeautje. Niet dat Georg Steinhauser het overigens helemaal voor niets kreeg. De Duitser, 22 pas, soleerde naar de winst in een pittige bergrit die vooraf meer spektakel beloofd had.

Giro d’Italia | Jonge Duitser Steinhauser krijgt wel de zege(n) van Pogacar

Georg Steinhauser, zoon van voormalig prof Tobias Steinhauser, maakte in de vijftiende etappe, de koninginnenrit, al indruk. De Duitser, van 21 oktober 2001, wist weliswaar toen niet te winnen, maar kreeg wel de handen op elkaar. Zelfs Tadej Pogacar complimenteerde hem met zijn aanvalslust die dag. "Ik was onder de indruk van hem en hoopte dat hij het tot de finish vol zou houden'', aldus de roze-truidrager over de nummer 3 van die etappe. Onbewust zullen de woorden woensdag zijn blijven hangen bij Pogacar. Hij deed woensdag niet veel pogingen de vluchter van EF Education-EasyPost nog terug te pakken.

Metaalbewerking

Steinhauser, een bescheiden jongen die lang werk (in de metaalbewerking) en wielrennen combineerde, boekte in de Giro zijn eerste zege als prof. Experts zijn er zeker van dat dit niet de laatste zal zijn. De rozetruidrager werd trouwens wel tweede, en pakte weer flink wat tellen op wat bij de Giro-start nog zijn concurrenten heetten.
picture

Giro d'Italia | Bekijk in samenvatting hoe Georg Steinhauser naar grootste triomf uit carrière rijdt

Niet spannend meer

Met nog vijf kilometer te klimmen had Steinhauser zo'n beetje drie minuten voorsprong. En in de klauterkilometers ervoor had hij amper iets van zijn marge prijsgegeven. Echt spannend werd het niet meer. Omdat Pogacar weliswaar gas gaf om afstand te nemen van zijn uitdagers, maar hij Steinhauser duidelijk zichtbaar niet per se meer wilde achterhalen. Toch reed hij spelenderwijs nog de helft van de tijd eraf.
Ineos had aanvankelijk nog snode plannen voor de slotklim, hoopte allicht Daniel Martinez pijn te doen. Die boog echter niet. En toen Arensman moest lossen, zat Geraint Thomas andermaal alleen. Ook Ben O'Connor moest wat tijd inleveren. Antonio Tiberi profiteerde in de strijd om de witte trui en krijgt ook de vierde plaats in zicht.
picture

Giro d’Italia | “Ik vind het echt jammer” – Traksel niet eens met Arensman die knecht voor Thomas

Op papier

Het was dus op papier een vijf sterren rit. Maar uiteindelijk bleef het spektakel in de zeventiende etappe van de Giro d’Italia beperkt. Dat kwam ook door de atypische start van de etappe. Tuurlijk, zelden zijn alle ploegen het eens in het peloton, maar dat ze het allemaal sportief oneens zijn, dat gebeurt maar zelden. Woensdag 22 mei 2024 was dat echter het geval. Het leverde een bijzonder schouwspel op.
picture

Giro d'Italia | Steinhauser hield er, ook toen hij hoorde dat Pogacar eraan kwam, vertrouwen in

Het ging woensdag vanuit de start in Selva di Val Gardena direct omhoog. In de rit die constant op en af gaat, stonden zware klimmen als de Passo Sella, PassoRolle en tot twee keer toe de Passo Brocon op de rol. Een spekkie naar het bekkie van een mooie vluchtgroep, zo werd verwacht. Maar de vlucht van de dag bleek niet de vlucht van de dag. Hoewel zich een sterke groep van tien man vormde, werd het gat nooit groot. En op een gegeven moment besloot Romain Bardet de dsm-manschappen tot achtervolgen aan te sporen.

Snode plannen

Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Nairo Quintana (Movistar), Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep), Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Marco Frigo (Israel-PremierTech), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Davide Ballerini (Astana Qazaqstan), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) en Attila Valter (Team Visma | Lease a Bike) zagen hun snode plannen op 60 kilometer van de streep dan ook flink verstoord.
Steinhauser en Ghebreigzabhier legden zich daar echter niet bij neer, de volgende gelegenheid die ze kregen om er weer van tussen te piepen, grepen de twee aan. In het bepaald niet aantrekkelijke weer durfde Steinhauser net iets meer dan zijn collega-vluchter. Dat loonde. Steinhauser: "Het was een beetje raar dat we weer werden ingelopen, maar ik dacht: ik probeer het gewoon nog een keer. Ik had hele goede benen. De weg was wel erg glad en nat. Ik was ook erg zenuwachtig toen ik hoorde dat Pogacar achter me zat, maar het was niet zo lang meer, dus ik dacht dat ik het wel zou redden."

Vanuit Nederlands oogpunt was het nog vermeldenswaardig dat David Dekker, de laatste uit het klassement, onderweg afstapte. Daardoor is het aantal rood-wit-blauwe deelnemers gehalveerd, van 10 bij de start naar 5 aan het vertrek morgen in Fiera di Primiero.

Waar kijk je?

Met Tadej Pogacar in de roze trui is de 107de Giro d’Italia helemaal op stoom. Gaat Pogi tot aan Rome La Maglia Rosa dragen? Mis niks van La Corsa Rosa en bekijk via Eurosport en discovery+ of de Sloveen zijn eerste Giro kan winnen! Volg ook ons kanaal op WhatsApp.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel