Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro Donne | Van Vleuten mist bocht zonder erg, Longo Borghini valt lelijk en verliest veel tijd

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 04/07/2023 om 16:18 GMT+2

Antonia Niedermaier is winnares geworden van de vijfde etappe van de Giro Donne. De Duitse reed weg op de laatste col en bleef vooruit in de afdaling naar Ceres, ook omdat de achtervolgster Annemiek van Vleuten en Elisa Longo Borghini los van elkaar dezelfde bocht misten. De gevolgen waren het grootst voor de Italiaanse, die lelijk onderuit ging en veel tijd verloor op Van Vleuten.

Giro Donne | Van Vleuten mist bocht zonder erg, Longo Borghini valt lelijk en verliest veel tijd

Van Vleuten besloot vlak voor de top van de laatste klim, de Sant’Ignazio weg te springen bij Longo Borghini, haar directe rivale in het algemeen klassement. De rozetruidraagster zette de Italiaanse onder druk in de afzink, maar leek dat te moeten bekopen toen ze in de kant belandde.
Het leek erop dat Van Vleuten als gevolg van het missen van de bocht Longo Borghini minimaal weer in haar wiel moest dulden, maar het liep anders. Bij het aanremmen voor precies dezelfde bocht ging ook de Italiaanse rechtdoor, met een nare valpartij als gevolg.
picture

Giro Donne | Bekijk ontknoping van de vijfde etappe - Niedermaier blijft Van Vleuten voor

Van Vleuten neemt risico in afdaling

Longo Borghini botste gelukkig niet tegen de boom, maar vloog wel lelijk van haar fiets. Het goede nieuws is dat ze even later weer opstapte en haar weg vervolgde, maar een schrikmoment was het zeker. Zo’n afdaling naar de finish is precies waarover op dit moment in het peloton veel discussie is.
Vooraan nam de ontsnapte Niedermaier ook alle mogelijke risico’s, door bochten op het randje te rijden. Grote kans dat ze niet exact wist wat er achter haar was gebeurd, anders had ze wellicht minder risico genomen. Het lijkt er zelfs op alsof er behalve Van Vleuten en Longo Borghini nog meer rensters onderuit zijn gegaan.
picture

Giro Donne | “Ik nam iets te veel risico” - Annemiek van Vleuten na missen bocht in afdaling

Longo Borghini verliest veel tijd

Voor nu pakte het echter goed uit voor de twintigjarige Duitse, die eenmaal heelhuids beneden haar eerste UCI-overwinning liet noteren. Van Vleuten kwam in de laatste kilometers nog dichtbij, maar moest toch haar meerdere erkennen in Niedermaier. De Duitse ging zo diep dat ze op de streep niet eens meer kracht had om te juichen.
Van Vleuten balde wel haar vuist omdat ze zich nu weet verzekerd van minuten voorsprong in het klassement, waarmee ze een grote stap zet naar het winnen van haar vierde Giro Donne. Longo Borghini finishte op meer dan een handvol minuten, maar laten we vooral hopen dat van serieuze blessures geen sprake is. Het verspelen van een podiumplaats is al vervelend genoeg.
Fem van Empel finishte de dag overigens als negende, Shirin van Anrooij bleef in de slotfase bij haar gevallen Lidl-ploeggenote Longo Borghini. Gearmd kwamen de twee over de streep. Gevolg van de val van Longo Borghini is dat Van Vleuten uitstekende zaken doet in het algemeen klassement. De Movistar-renster heeft nu meer dan twee minuten voorsprong op Niedermaier en Veronica Ewers.

WAAR KIJK JE?

De Giro Donne is van de eerste tot en met de laatste etappe live te volgen via Eurosport en discovery+. Van de start in het prachtige Toscane tot de finish op het pittoreske Sardinië: mis niets van de 34ste Giro Donne met Annemiek van Vleuten en Marianne Vos!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie