Wie gaan we veel zien dit jaar?

Een leuke naam om in de gaten te houden is Joris Nieuwenhuis, die stopt op de weg. Volgens Jeroen Vanbelleghem is dat goed nieuws voor het veldrijden: "Dat Joris Nieuwenhuis zich weer helemaal gaat richten op de op de cross is mooi. Zo veel mogelijk toppers die terugkeren is goed nieuws. Stybar doet het ook deze winter. Ik kijk daar wel naar uit."
Wielrennen
Vuelta España Femenina | Vuelta voor vrouwen evolueert, nieuwe naam en twee extra etappes
GISTEREN OM 11:14
Bij de vrouwen is Fem van Empel de grootste publiekstrekker, zeker na haar transfer. Ze won al drie wedstrijden en gaat naar Jumbo-Visma. Heeft ze daarmee iets weg van Marianne Vos vraagt men zich af, maar dat vindt Bobbie Traksel toch echt te ver gaan: "Niemand is te vergelijken met Marianne Vos en die twee zijn echt totaal verschillend van elkaar. Ook qua potentie is het niet te vergelijken. Vos is niet zo snel evenaarbaar."
"Is dat een mooie transfer of een slechte transfer voor de cross", vraagt Sander Valentijn zich echter af, aangezien Van Empel aangaf nu ook op de weg te gaan rijden.
Volgens Thijs van Amerongen zal Van Empel echter ook in het veld blijven rijden: "Dat is de vraag, maar ik heb het vermoeden dat Van Empel wel echt crosser is. Ze wil wel verbeteren door ook op de weg te blijven, maar het zou best wel eens kunnen dat ze lang in de cross gaat blijven."

Fayetteville | Fem van Empel controleert en maakt af in sprint voor tweede zege op rij

Wat verwachten we van de grote drie?

Nu Van der Poel, Van Aert en Pidcock tot de grootste namen van het peloton op de weg behoren, zien we ze steeds minder vaak in het veldrijden. Toch denkt Jeroen Vanbelleghem dat het trio wel eens compleet zou kunnen zijn op het WK dit jaar.
"Het voordeel van een WK in Nederland is dat we de grote drie waarschijnlijk wel gaan zien. Als Van der Poel gaat crossen, dan is het voor het WK. Dat heet hij ook gezegd. Van Aert heeft vorig jaar niet meegedaan, dus die zal er zeker bij willen zijn. Pidcock is regerend wereldkampioen, dus dan wil je toch je titel verdedigen. Ik denk echt dat ze erbij zijn als ze geen fysieke problemen hebben."

Heusden-Zolder | Van Aert blijft ongeslagen, tegenvallende Van der Poel stapt uit

Minder wedstrijden

Van Amerongen ziet echter nog veel vraagtekens achter de drie toppers staan: "Het is wel een beetje afwachten. Wanneer komen ze terug en in welke vorm. Van Aert heeft natuurlijk een superzwaar jaar gehad. Ik denk dat zelfs hij dat zal voelen. Pidcock gaf ook bij de laatste mountainbike wereldbeker aan dat hij er mentaal wel klaar mee was en rust wilde. Ik ben benieuwd of ze direct weer op het niveau staan dat we van ze gewend zijn."
Dat de grote drie steeds minder wedstrijden rijden is volgens Bobbie Traksel niet gek: "Waarom crossen ze? Dat is eigenlijk de grote vraag. Natuurlijk om wereldkampioen te worden, maar ze weten ook dat ze nooit meer de wereldbeker gaan winnen, want ze gaan te weinig wedstrijden rijden. Een wereldbekerwedstrijd winnen levert 8.000 euro op, terwijl een startfee ergens anders tussen de 15.000 en 20.000 euro opbrengt."
Niet alles draait echter om geld, zo denkt Thijs van Amerongen: "Denk je ook niet dat ze het gewoon heel leuk vinden? Voor Pidcock is bijvoorbeeld de race in Dublin wel leuk om de rijden denk ik."

WK Veldrijden | Tom Pidcock geeft masterclass veldrijden in Fayetteville

Waar kijk je?

Voor veldrijden ben je bij Eurosport in 2022/2023 uiteraard weer aan het goede adres. Alle crossen kijk je live. Via discovery+ mis je geen minuut. Elke wedstrijd wordt met Nederlands commentaar uitgezonden.
Wielrennen
Wielrennen | Milan Vader sluit horrorjaar af - "Laatste herinnering is een paar dagen voor de val"
26/11/2022 OM 11:31
Wielrennen
Wielrennen | Van Aert wil Van der Poel achterna en ziet deelname aan WK gravel zitten
24/11/2022 OM 14:13