Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kuurne-Brussel-Kuurne | Wout van Aert maakt met overwinning superweekend Visma-LAB compleet

Pim Verhoeven

Geupdate 25/02/2024 om 17:36 GMT+1

Wout van Aert heeft bij zijn debuut Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De Belg was zelf de man die het verschil maakte op ruim 90 kilometer van de finish. Van Aert kreeg nog wel Tim Wellens en Oier Lazkano met zich mee, maar nog voor de sprint was het al duidelijk dat de overwinning (wederom) naar Visma-Lease a Bike zou gaan.

Kuurne-Brussel-Kuurne | Wout van Aert maakt met overwinning Superweekend Visma-LAB compleet

Het openingsweekend van 2024 lijkt wel een kopie van een jaar eerder. Waar toen nog Dylan van Baarle en Tiesj Benoot de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne op hun naam wisten te schrijven, waren het dit jaar wederom twee renners van de geel-zwarte ploeg die bovenaan de uitslagenformulieren staan. Gisteren een succesverhaal voor Jan Tratnik, vandaag raak voor Van Aert.
De Belg zelf maakte al vroeg in de koers het verschil. Met nog 92 kilometer te gaan werden de eerste livebeelden getoond. Nog voor de uitzending begon hadden veel snelle mannen al problemen gehad in koers. Jordi Meeus en Gerben Thijssen kwamen beiden ten val en Jonathan Milan wist de start niet te halen. Een groepje van vijf man was net weggereden uit het peloton. Luca Mozzato, Dries De Bondt, Fran Miholjevic, Luke Rowe en Jasper De Buyst leken een kleine voorsprong te hebben.
Maar het plan van Visma-Lease a Bike was anders. In het nu al kleine peloton vormde zich een trein van de Nederlandse ploeg. Christophe Laporte, Dylan van Baarle, Jan Tratnik en Wout van Aert waren duidelijk in beeld. Op de Le Bourliquet was het de Belg zelf die al op de pedalen ging staan. Het peloton splitste in een nog kleinere groep en één klim later op de Mont Saint-Laurent herhaalde Van Aert zijn versnelling.
picture

Kuurne-Brussel-Kuurne | Bekijk in samenvatting hoe Van Aert de koers vormt en wint

Snelle mannen kennen pech

Dit keer venijnig genoeg om weg te rijden met slechts vier man. Laurence Pithie, Tim Wellens en Oier Lazkano konden mee met Van Aert. Meteen vormde zich een goeie samenwerking terwijl het daarachter juist stil leek te vallen.
Met nog 70 kilometer te gaan kreeg de jonge Nieuw-Zeelander Pithie het lastig op de Côte de Trieu. Een moment dat Van Aert (wederom) aangreep om te versnellen. Lazkano en Wellens konden mee, maar toen waren er nog maar drie. En dat was vervolgens de koers.
De voorsprong kreeg een grote van meerdere minuten. Tussen het 'peloton' en de kopgroep vormden Pithie samen met Matej Mohoric en Matteo Jorgenson nog wel 'G2', maar een podiumplaats was al verkeken. Het drietal werd zelfs nog teruggepakt door het peloton waardoor een ereplaats zelfs lastig werd.
picture

Kuurne-Brussel-Kuurne | Wout van Aert wint bij debuut - "Zonder omkijken voelde ik dat het scheurde"

Meerijden voor een podiumplaats

Lazkano en Wellens leken richting de slachtbank te rijden met massasprint-winnaar Van Aert in hun midden. Wellens probeerde het nog wel op 3 kilometer van de meet door op een rotonde de andere kant te kiezen, maar zijn landgenoot zat zonder al te veel moeite weer vlotjes in het wiel.
In de laatste kilometer liet Lazkano een klein gaatje vallen maakte er een enorm lange sprint van. Maar de snelheid van de Spaanse kampioen was simpelweg niet hoog genoeg om echt een gat te slaan. Het leek wel een lead-out te zijn voor de renner met de Red Bull-helm.
Met nog 150 meter te gaan ging Van Aert aan en de winnaar was duidelijk. Wellens probeerde het nog wel, maar had geen enkele kans. Wout van Aert wint Kuurne-Brussel-Kuurne bij zijn eerste deelname net als Vos een dag eerder in de Omloop.
picture

Omloop Het Nieuwsblad | Vos doet het onmogelijke, half jaar na zware operatie verslaat ze Kopecky

Pijlsnel

Met 4 uur 20 minuten en 52 seconden was het vliegen op de Belgische wegen. Een gemiddelde snelheid van 45.2 km/u. In een chaotische aanloop naar de sprint voor de vierde plaats was er zelfs nog een valpartij in de laatste bocht. Die sprint werd overigens gewonnen door Christophe Laporte.

Uitslag

1. Wout van Aert - 4:20:52
2. Tim Wellens - zt.
3. Oier Lazkano - zt.
4. Christophe Laporte - 1:27
5. Nils Eekhoff - zt.

WAAR KIJK JE?

Ook dit wielerjaar zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel