Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Le Samyn des Dames | Bastianelli begint afscheidsjaar met zege in Wallonië

Menno Waebeke

Geupdate 28/02/2023 om 15:07 GMT+1

Marta Bastianelli heeft de twaalfde editie van de Le Samyn des Dames op haar naam geschreven. De Italiaan van UAE Team ADQ versloeg in de sprint haar medevluchter en landgenoot Maria Confalonieri. Kort daarachter sprintte Vittoria Guazzini zichzelf naar het volledige Italiaanse podium in het Waalse Dour.

Le Samyn des Dames | Bastianelli begint afscheidsjaar met zege in Wallonië

De wielerfans krijgen geen rust in februari, want twee dagen na het openingsweekend stond dinsdagmiddag alweer Le Samyn des Dames op het programma. In de Waalse eendagskoers reden de vrouwen in 99,4 kilometer van Quaregnon naar Dour. Onderweg passeerde het peloton enkele lastige kasseienstroken.
In de relatief korte klassieker kreeg geen enkele kopgroep echt de ruimte van het peloton. AG Insurance-Soudal Quick-Step controleerde de race voor haar kopvrouw Lotta Henttala en dus was het wachten tot de absolute finale voor serieuze aanvallen.
Op de kasseistrook van Côte de la Roquette gebeurde dit dan toch eindelijk. De Finse Henttala stond langs de kant met pech en vooraan werd stevig doorgetrokken. Het peloton werd flink uitgedund en ook op de laatste kasseien Rue de Belle Vue ging het hard.
picture

Ronde van Valencia | Bastianelli wint door valpartijen ontsierde sprint

Sprint à deux

Henttala kon - ondanks het werk van haar ploeggenoten - niet meer terugkeren en op de Rue de Belle Vue ging Marta Bastianelli ervandoor. De wereldkampioen van 2007 kreeg haar landgenoot Maria Confalonieri van Uno-X met zich mee en samen gingen de Italianen richting de finish in Dour.
In de laatste kilometers werd al snel duidelijk dat Confalonieri tevreden was met een podiumplaats. Ze nam al het werk voor haar rekening en werd in de eindsprint dan ook eenvoudig aan de kant gezet door Bastianelli. De kopvrouw van UAE - die na dit seizoen met pensioen gaat - pakt met Le Samyn haar eerste overwinning van het jaar.
Achter de Italianen sprintte met Vittoria Guazzini nog een landgenoot naar de derde plaats. De Nederlanders Lieke Nooijen en Marjolein van 't Geloof werden daarachter knap vijfde en zesde.

Waar kijk je?

Het wielerseizoen is helemaal los. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie