Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Luik-Bastenaken-Luik | Debutant Evenepoel wint en is jongste winnaar van monument sinds 33 jaar

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 24/04/2022 om 17:11 GMT+2

Remco Evenepoel heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Belg in dienst van Quick-Step Alpha Vinyl kwam na een solo van meer dan twintig kilometer als eerste over de streep. Met zijn 22 jaar is hij de jongste rijder sinds 33 jaar die een monument wint. Op het podium staan naast Evenepoel nog twee Belgen. Quinten Hermans en Wout van Aert eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Luik-Bastenaken-Luik | Debutant Evenepoel wint en is jongste winnaar van monument sinds 33 jaar

De finale begon laat door een heftige valpartij. Met hoge snelheid vloog een groot gedeelte van het peloton op de grond. Onder de slachtoffers bevonden zich onder meer Julian Alaphilippe, Jos van Emden en Wilco Evenepoel. Vooraan het peloton heerste een wapenstilstand waardoor gevallen renners terug konden keren.
Mikel Landa (Bahrain-Victorious) was de eerste die het pact verbrak. De Spanjaard viel op veertig kilometer van de finish aan. Hij kwam niet weg, maar veel renners volgden zijn voorbeeld en een spervuur van aanvallen volgde. Vlak na de top van de Redoute was Remco Evenepoel de eerste die echt weg wist te komen.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Grote en zware valpartij maakt slachtoffers vlak voor begin finale

Grote versnelling

De Belg schoot weg uit het peloton als een raket die gelanceerd werd. Niemand kon de tempoversnelling van Evenepoel volgen. De jonge rijder die bekend staat als uitstekend tijdrijder reed nog even met Bruno Armirail mee, die als laatste was overgebleven uit de vroege vlucht.
Evenepoel liet hem op de Roche-aux-Faucons achter en moest de laatste 14 kilometer van de dag solo afleggen. In zijn eentje kon Evenepoel de voorsprong zelfs uitbouwen. Ondanks werk van Alexander Vlasov, Dylan Theuns en Van Aert kwam de groep achtervolgers niet dichterbij.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Bekijk hier de even beslissende als machtige demarrage van Evenepoel

Belgisch podium

In de sprint om de derde plek waren twee Belgen de beste. Het was voor de eerste keer sinds 1976 dat op het podium van Luik-Bastenaken-Luik geen enkele buitenlander te vinden was.
Met de zege van Evenepoel lijkt hij gedeeltelijk het voorjaar van Quick-Step Alpha Vinyl goed te maken. De Belgische ploeg kende geen gelukkig voorjaar en stelde teleur in de Vlaamse klassiekers. Met deze zege heeft het toch een monument te pakken.

WAAR KIJK JE?

Alle voorjaarsklassiekers en grote rondes zijn live te zien op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie