Met de Franse aanvaller als klassementsleider stapten de renners rond half twee in Zarautz op de fiets voor de vrij korte tweede etappe van 167 kilometer naar Bermeo. Er was meteen veel activiteit in de beginfase en door de verraderlijke wind in het Baskenland brak het peloton zelfs in tweeën.
Kopgroep van elf
Na het eerste klimmetje van de dag ontstond de eerste serieuze kopgroep. Een elftal renners had elkaar gevonden en nam na de Natxitua de benen: Vuillermoz, Caruso, Navarro, Geoghegan Hart, Grmay, Woods, Lopez, Guerreiro, De Marchi, Verona en Padun.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Anna Kiesenhofer wint de gouden medaille bij het wielrennen
25/07/2021 OM 23:41
Het grootste gevaar voor de leidende positie van Alaphilippe was de Canadees Michael Woods (Education First) met 51 seconden achterstand op de Fransman, maar Quick-Step en LottoNL-Jumbo hielden de kopgroep goed in de smiezen en gaf de vluchters maximaal twee minuten voorsprong. Ondanks het feit dat Alaphilippe had aangegeven geen heil te zien in het klassement. Zijn focus ligt op de nakende Ardennenklassiekers.
Laatste beklimming
Terwijl het peloton eraan kwam stormen, besloot David Lopez (Sky) ervandoor te gaan. De lokale held deed een dappere poging, maar werd aan de voet van de laatste beklimming - San Pelaio op 10 kilometer van de finishlijn in Bermeu - alweer achterhaald.
De finale langs de groene Baskische kust, waar zon en regen elkaar afwisselden, leek daardoor een kopie van de openingsetappe van maandag. Op de pittige klim van 3,4 kilometer brak het peloton. Alaphilippe nam opnieuw de kuierlatten, maar Primoz Roglic, Mikel Landa en Gorka Izagirre haalden hem bij. Quintana en Mollema misten de boot.
23e zege
De beslissende sprint tussen het viertal werd eenvoudig gewonnen door Alaphilippe. Hij bezorgde Quick-Step de 23e zege van het seizoen en zichzelf de ritwinst én vier bonusseconden ten opzichte van Roglic die als tweede eindigde. Alaphilippe verdubbelde zijn voorsprong in het klassement van vier naar acht seconden.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Anna Kiesenhofer verrast en laat Nederlandse wielrensters met lege handen achter
25/07/2021 OM 15:02
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting Van Vleuten denkt dat ze goud wint
25/07/2021 OM 09:10