De 33-jarige hardrijder van Quick-Step is de tiende Nederlander die Vlaanderens Mooiste op zijn naam schrijft. Daar moest het vaderlandse wielrennen wel lang op wachten. Adri van der Poel was in 1986 namelijk de laatste landgenoot die de meest prestigieuze voorjaarsklassieker won.
Voor de editie van 2018 behoorde Terpstra zeker tot het rijtje favorieten, hoewel iedereen toch vooral de naam van wereldkampioen Peter Sagan bovenaan het lijstje had staan. Terpstra's aanvalslust leverde hem zoals vaker de zege op. Op prachtige wijze soleerde de klassiekerspecialist na 266 koers op Eerste Paasdag als eerste over de finish in Oudenaarde.
Wielrennen
Geheel Nederlands podium bij de vrouwen
01/04/2018 OM 13:59
Nerveus begin
Ondanks het nerveuze begin kwam de koers wat langzaam op gang. Met name Quick-Step probeerde zijn controle op de openingsfase te houden. Pas na 70 kilometer ontsnapte een eerste serieuze groep van elf renners, met daarin drie Nederlanders: Floris Gerts en Pim Ligthart (beiden Roompot) en Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo).
Bij de passage van de eerste heuvel van de dag, de Oude Kwaremont, koesterde het elftal koplopers een voorsprong van 5 minuten. Ze bleven lang in het beeld van de camera's, maar moesten zich op 70 kilometer van de finish gewonnen geven en werden opgeslokt door het peloton.
Van Baarle en Langeveld
Meerdere renners probeerden vervolgens weg te komen. Daarvan was het groepje met Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld en Mads Pedersen het meest succesvol. Het drietal trok in de finale lang door en leek kansrijk. Totdat Niki Terpstra het op zijn heupen kreeg.
De Noord-Hollander, in 2014 winnaar van Parijs-Roubaix, volgde op 27 kilometer het spoor van Vincenzo Nibali die was weggesprongen uit de achtervolgende groep met alle favorieten. En terwijl Terpstra vol doortrok, moest Nibali passen. Negen kilometer later achterhaalde Terpstra het drietal Van Baarle, Groeneveld en Pedersen, hield zijn eigen tempo en ging alleen door.
Sagan
Intussen keken alle favorieten naar elkaar. Met name de Belgen weigerden het vuile werk op te knappen. Alleen Peter Sagan had door dat Terpstra op die manier onbedreigd naar de finish zou rijden en ging in zijn eentje in de achtervolging. Tevergeefs, de aanvaller van Quick-Step stoempte zo hard op de pedalen dat niemand meer in de buurt kwam.
Wielrennen
Ronde van België | Agnieszka Skalniak - Sojka eerste leider na winst in proloog
16 UUR GELEDEN
Tour de France
Tour de France | "Graag mijn handen in de lucht op de Champs-Élysées" - Fabio Jakobsen over doel
17 UUR GELEDEN