Welke aanpassingen er gedaan worden aan het materiaal is verschillend per ploeg en per renner. Soms een geheel andere fiets, een dubbel stuurlintje of andere wielen. Wel rijdt iedereen op andere banden. Normaal gesproken rijdt het overgrote deel van het peloton op 25mm banden. In Parijs-Roubaix komen 30 millimeter brede banden het vaakst voor. Daarnaast zijn de banden ook minder hard opgepompt om het stuiteren op de kasseien te voorkomen.

Speciale banden en wielen voor Parijs-Roubaix

Foto: Getty Images

Het dubbele stuurlint moet er vooral voor zorgen dat de keiharde klappen en trillingen van de kasseienstroken meer gefilterd worden voordat ze de handen van de renners bereiken. Ook ga je renners aan de start zien verschijnen met tape op de vingers en polsen om de gewrichten extra te ondersteunen.
Giro d'Italia
Kijk live naar de achttiende etappe in de Giro d'Italia - laatste kans voor sprinters?
10 MINUTEN GELEDEN
Ook heb je ploegen die op een volledig andere fiets stappen voor deze ene koers van het jaar. Vooral de grote Amerikaanse merken gebruiken de Franse koers graag om hun aanbod van fietsen aan de kijker te tonen. Zo rijden de ploegen gesponsord door Specialized hoogstwaarschijnlijk op de Roubaix. Dit model fiets is speciaal ontworpen voor, je raadt het al, Parijs-Roubaix. Bij deze fiets zit er een veringsysteem onder de stuurpen zodat de grootste klappen op de voorkant van de fiets al gefilterd worden.
Ook de ploeg van Trek rijdt op een compleet andere fiets. Het comfort bij Trek wordt behaald door scharnierpunten in het frame te verwerken zodat de contactpunten van de renners wat meer kunnen bewegen om op die manier de harde klappen te verminderen. Lizzie Deignan liet vorig jaar met haar overwinning zien dat de fiets haar zeker niet in de weg zat op weg naar de overwinning.
Wel had de Britste renster toen geen handschoentjes aan wat ze moest bekopen met enorme blaren op haar handen.

De handen van Lizzie Deignan na Parijs-Roubaix

Foto: Getty Images

Giro d'Italia
Giro d’Italia | Live - Laatste kans voor sprinters of pakken avonturiers kans op muur? Volg ons blog
13 MINUTEN GELEDEN
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "Ik had eventjes de hoop dat ik 'm ging pakken" - Gijs Leemreize na tweede plaats
13 MINUTEN GELEDEN