Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van de Algarve | Wereldtop van het tijdrijden strijdt om overwinning: een preview

Tobias Kappelle

Geupdate 14/02/2024 om 15:44 GMT+1

Op woensdag begint in Portugal de vijfdaagse koers die bekend staat als de Ronde van de Algarve of Volta ao Algarve em bicicleta. Het deelnemersveld belooft veel goeds en het parcours heeft elk type renner iets te bieden. Lees hier alles wat je moet weten over de Ronde van de Algarve met supersterren als Wout van Aert en Remco Evenepoel aan de start.

Ronde van de Algarve | Martínez pakt eindzege in Portugal, Küng wint afsluitende tijdrit

Parcours

Etappe 1 is direct de langste van de Ronde van de Algarve, maar zeker niet de zwaarste. in de 200 kilometer van Portimao naar Lagos zitten 2.184 hoogtemeters, maar de laatste klim is er een van de derde categorie op 100 km van de streep. De sprinters zullen hier dus zeker hun kansen ruiken.
Etappe 2 Lagoa naar Alto da Foia is 172 kilometer lang met 3.162 hoogtemeters. Er is finish bergop met een beklimming van de derde en tweede categorie aan het einde. Hier zullen zeker verschillen ontstaan in het klassement.
Etappe 3 gaat van Vila Real de Santo Antonio en is 192 kilometer lang met 2.572 hoogtemeters. Het is een heuveletappe met twee beklimmingen van de derde categorie. De finish ligt op ruim 40 kilometer van de top en dus wordt het interessant om te zien welke snelle mannen de schifting gaan overleven.
Etappe 4 is een vlakke individuele tijdrit van 22 kilometer met start en finish in Albufeira. Onderweg zijn er slechts 322 hoogtemeters. Ook hier zal voor het klassement een belangrijke slag geslagen kunnen worden.
De slotetappe gaat van Faro naar Alto do Malhao over 166 kilometer met 2.987 hoogtemeters. Er zijn drie beklimmingen van de derde categorie en laat in het parcours ligt ook een beklimming van de tweede categorie. Er wordt bergop gefinisht en dus kan het klassement hier nog flink op zijn kop.
picture

Ronde van de Algarve | Samenvatting indrukwekkende zege Pidcock op Alto do Malhão

Deelnemers

Het deelnemersveld liegt er niet om deze Ronde van de Algarve. Zo sturen met name Visma-Lease a Bike, Soudal Quick-Step, Lidl-Trek en Ineos-Grenadiers grote namen naar Portugal.
Visma-Lease a Bike staat onder meer met Wout van Aert, Sepp Kuss en Tiesj Benoot aan de start. Van Aert is kopman, maar het is de vraag wat de ambities van de Belg zijn. Op dit terrein is het voor hem mogelijk om een klassement te rijden, maar gezien zijn voorjaarsambities lijkt dit niet op voorhand iets te zijn dat op dit moment een logische keuze is.
picture

Ronde van de Algarve | Cort Nielsen wint etappe 2 voor juichende Van Wilder

INEOS start met Arensman

Ineos-Grenadiers schuift Thymen Arensman naar voren als kopman en de Nederlander krijgt de nodige steun. Zo zijn ook Filippo Ganna, Tom Pidcock en Geraint Thomas aanwezig is Portugal.
Soudal Quick-Step ziet in de Algarve een parcours dat op maat gemaakt is voor Remco Evenepoel met weinig hooggebergte en een tijdrit. De Belg krijgt bovendien voor het eerst steun van zijn nieuwe knecht Mikel Landa en ook Mattia Cattaneo rijdt mee.
Verder staat Bora-hansgrohe met Daniel Felipe Martinez, Sergio Higuita en Jordi Meeus aan het vertrek en schuift Arkea de nieuwe grote aankoop Arnaud Demare naar voren. Groupama-FDJ zet vooral in op Stefan Kung en Valentin Madouas en DSM-firmenich Post NL heeft met John Degenkolb en Casper van Uden twee interessante sprinters in de ploeg.
picture

AlUla Tour | Casper van Uden verrast topsprinters en pakt eerste profzege en leiderstrui

Hart maakt rentree na gebroken heup

Bij Lidl-Trek staan er ook twee nieuwe namen aan de start. Tao Geoghegan Hart en Andrea Bagioli sloten zich dit jaar aan bij de ploeg en mogen in Portugal de benen testen. Ze worden bovendien ondersteund door de Nederlanders Daan Hoole en Sam Oomen.
Ten slotte gaat EF Education-EasyPost met een interessante ploeg op pad. Stefan Bissegger, Rui Costa en Ben Healy zullen kijken waar er kansen liggen om aan te vallen en ook Marijn van den Berg is present. De Nederlander kan in de twee sprintritten meedoen om de overwinning.
Naast de genoemde Nederlanders staan ook Lars Boven, Mike Teunissen, Milan Vader, Gijs Leemreize, Martijn Tusveld en Bram Welten aan de start.
picture

Giro d'Italia | Thomas, Roglic & Geoghegan Hart vallen in afdaling, opgave Geoghegan Hart

Favorieten

De strijd om het klassement zal vermoedelijk gaan tussen vijf renners, afhankelijk van de ambitie die zij hebben in Portugal. Remco Evenepoel won de koers al twee keer en ziet een perfect parcours voor zich. Met Thymen Arensman, Wout van Aert, Tao Geoghegan Hart en Daniel Felipe Martinez is er echter genoeg concurrentie. Deze mannen kunnen bovendien ook allemaal goed tijdrijden.
Met de tijdrit van 22 kilometer en slechts vijf etappes is het goed mogelijk dat de individuele rit tegen de klok doorslaggevend gaat zijn. Bovendien staan vijf van de beste tijdrijders ter wereld aan de start. Remco Evenepoel is wereldkampioen en ook zijn voorganger Filippo Ganna is aanwezig.
Verder zullen ook Stefan Küng, Stefan Bissegger en Wout van Aert hun zinnen hebben gezet op deze rit. Wellicht dat de pure tijdrijders in de heuvels de schade kunnen beperken om mee te doen om de eindoverwinning.
Ten slotte wordt er waarschijnlijk ook twee keer gesprint in Portugal. Het is de vraag hoe goed Arnaud Demare de heuvels verteert, maar van Marijn van den Berg, Wout van Aert en Jordi Meeus mag verwacht worden dat dit geen probleem is. Deze renners bewezen in het verleden al een heuvel aan te kunnen en dus liggen er vooral voor Van Aert veel kansen op een ritoverwinning.
picture

Figueira Classic | Remco Evenepoel start seizoen in stijl – 50 kilometer solo voor eerste zege

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie