Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UAE Tour | Wie volgt Tadej Pogacar op en wat mogen we verwachten in de sprints?

Sander Grasman

Geupdate 17/02/2023 om 17:49 GMT+1

Tadej Pogacars team UAE Emirates is aan haar stand verplicht om de thuisronde te winnen en daarbij kon het de afgelopen jaren rekenen op de sterke Sloveen. Pogacar verkiest dit jaar echter de Ruta del Sol en dus ligt alles plots helemaal op in de Emiraten.

Voor UAE Emirates is het winnen van de 'eigen' UAE Tour een halszaak.

Foto: Getty Images

Je kunt de etappes van deze UAE Tour in drie types opdelen: sprints (4), bergetappes (2) en een ploegentijdrit. Deze laatste keert voor het eerst sinds 2019 in het programma terug. Toen won Jumbo-Visma de gezamenlijke race tegen de klok, op weg naar een eindzege van Primoz Roglic.
In afwezigheid van Pogacar komt de druk binnen UAE Emirates te liggen op de schouders van Adam Yates. De Brit weet wat er gedaan moet worden om de UAE Tour op je naam te schrijven, want hij won in 2020 al het eindklassement.

JEBEL JAIS & JEBEL HAFEET

Inmiddels zijn de aankomsten op de Jebel Jais en de Jebel Hafeet niet meer weg te denken uit de UAE Tour. Vorig jaar stond er op beide beklimmingen geen maat op Pogacar, die daarin de basis legde voor zijn eindzege, maar ook in die etappes lijkt u alles weer open.
De grootste uitdagers van Yates zijn Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious). De Spanjaard kan in zijn strijd om de winst rekenen op onder meer de hulp van Wout Poels, terwijl de Belgische wereldkampioen Mauro Schmid en Louis Vervaeke aan zijn zijde vindt.
Yates zelf staat er ook niet alleen voor. Traditiegetrouw stuurt UAE Emirates een sterk team naar hun thuisronde en dat is ook dit jaar weer het geval. De Britse kopman kan namelijk bouwen op Brandon McNulty, Marc Soler en Jay Vine.

SPRINTS

Met vier vlakke etappes kunnen ook de sprinters hun hart ophalen. Er staan in de Emiraten dus ook de nodige sprintkanonnen aan het vertrek. Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) zal de Nederlandse eer hoog moeten houden. Fabio Jakobsen is er namelijk niet bij. In zijn plaats hoopt Patrick Lefevere op Tim Merlier in de sprints. De Belg kwam afgelopen winter over van Alpecin-Deceuninck en was al succesvol in de Tour van Oman.
picture

Saudi Tour | Groenewegen pakt eerste seizoenszege in chaotische openingsetappe

Een oud-poulain van Lefevere, Sam Bennett, mikt ook op een sprintzege (of twee). Hij heeft in Danny van Poppel zijn vertrouwde lead-out mee en dat heeft hem in het verleden geen windeieren gelegd. Andere snelle mannen zijn Fernando Gaviria (Movistar) en Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious).

WAAR KIJK JE?

Ook de UAE Tour volg je natuurlijk van begin tot finish op Eurosport of stream de koers reclamevrij via discovery+
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie