Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro dell'Emilia | Primoz Roglic kan wel juichen - Sloveen duidelijk de sterkste

Pim Verhoeven

Geupdate 30/09/2023 om 19:17 GMT+2

Primoz Roglic heeft de Giro dell'Emilia gewonnen. De Sloveen was richting de San Luca overduidelijk de beste uit de overgebleven favorietengroep. Op zijn stevige aanzet had de concurrentie geen antwoord. Het is de derde keer dat Roglic deze koers weet te winnen. Geen slecht moment om te winnen, aangezien hij voor de koers nog vertelde van ploeg te willen wisselen.

Giro dell'Emilia | Primoz Roglic kan wel juichen - Sloveen duidelijk de sterkste

De Giro dell'Emilia. Een opwarmertje voor de Ronde van Lombardije, maar tegelijkertijd ook een eendaagse koers om je vingers bij af te likken. De dag begint met een interview van Roglic waarin hij verklaart van ploeg te willen wisselen. Naar welke ploeg hij wil en/of kan en wat er allemaal nog meer gaat gebeuren dat horen we zodra hij al zijn koersen heeft gereden, maar dat hij naar een andere ploeg gaat is duidelijk.

Een poging tot vluchten

In de koers was het kopgroep van acht man die hun rol vervulden. Met nog 173 kilometer te gaan ging het peloton breed en kregen de vluchters ruimte. Al na een uur koers moesten de eerste mannen zich al terug laten zakken en uiteindelijk bleven Christian Scaroni van Astana Qazaqstan en Mattia Bais van EOLO-Kometa als tweetal over.
De twee lichtblauwen hielden het vol tot 39 km van de meet. Precies bij het opsturen van de lokale ronde. Daar nam UAE Team Emirates het heft in handen. Het sterrenensemble werd gebruikt voor één man. Tadej Pogacar.

Aanvallen

Chris Harper wist nog kort voor het peloton uit te rijden en ook Fausto Masnada deed een gooi naar wat minuten op beeld, maar het verloop van de koers was al duidelijk. UAE hield het tempo hoog totdat Pogacar zou aanvallen en de rest was op dat moment aan het wachten.
Het tempo van Adam Yates was zo hoog dat er uiteindelijk maar negen man overbleven op de voorlaatste passage van de San Luca. Mas, Vlasov, Carapaz, Roglic, Simon Yates, Pogacar en Woods waren de sterkste mannen in koers en deze negen mannen mochten het gaan uitmaken voor de dagzege.

Pogacar gaat

Bij het opsturen van de laatste maal San Luca probeerde Vlasov nog wel te versnellen, maar het was Adam Yates die op zijn eigen tempo vrijwel meteen de Rus weer terug wees naar het wiel van zijn kopman. Niet veel later gingen Pogacar en Woods tegelijk aan, maar de Sloveen had duidelijk meer venijn in de benen. De reactie kwam van Carapaz en Roglic en ook Mas wist met hangen en wurgen nog aan te sluiten.
Met het vlakker worden van de klim zakte het tempo weg en kwamen de andere mannen weer terug. Met nog een paar honderd meter te gaan ging Roglic op de pedalen staan. Duidelijk met overschot. De grimas was zichtbaar bij Pogacar & co, maar de renner van Jumbo-Visma reed weg bij de ander kopmannen. Op weg naar zijn derde overwinning van de Giro dell'Emilia.

Podium

Pogacar kwam nog wel als tweede over de streep en Simon Yates van Jayco-AlUla maakte het podium compleet. De Brit van de Australische ploeg had een met vuil en bloed besmeurde schouder en was dus eerder vandaag hard gevallen. Komende week staan de twee Slovenen wederom tegenover elkaar in Tre Valli Varesine en volgende week is het tijd voor Il Lombardia!

WAAR KIJK JE?

De grote rondes zitten erop, maar het wielerseizoen gaat gewoon nog even door! Ook voor het Italiaanse najaar ben je bij Eurosport en aan het juiste adres.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie