Vorig jaar was het Alejandro Valverde die in de 5e etappe zijn slag sloeg. In een finale met aankomst bergop bij het Heiligdom van Arrate was hij de concurrentie de baas en pakte hij de etappezege en de leiderstrui, die hij op de laatste dag wist te verdedigen. De Spanjaard is er dit jaar niet bij om zijn titel te verdedigen, maar met Mikel Landa heeft Movistar een geweldige opvolger aan de start staan.
Lotto-Jumbo renner Primož Roglič won in de vorige editie twee etappes, maar moest genoegen nemen met een 5e plek in het algemeen klassement. Dit jaar is de Sloveen, die al een rit won in de Tirreno-Adriatico, klaar om zich te revancheren.
De start- en finishplaats van de eerste etappe ligt dit jaar in het kleine kustplaatsje Zarautz. De renners rijden lussen om het stadje heen over de bekende wegen van de Clásica San Sebastián, waar Bauke Mollema twee jaar geleden als winnaar over de streep kwam. Onderweg komt het peloton in totaal vijf pittige beklimmingen tegen. De laatste col is 2.4 kilometer lang en met een stijgingspercentage van 9% ideaal voor een aanval. Aan de top wacht een lange afdaling van 6.6 kilometer op de finish af.
Wielrennen
Ronde van België | Agnieszka Skalniak - Sojka eerste leider na winst in proloog
16 UUR GELEDEN
Eurosport commentator José Been ziet kansen voor een late aanval. Vicenzo Nibali, die de dag ervoor nog de Ronde van Vlaanderen rijdt, of een puncheur zoals Julian Alaphilippe zullen hier volgens haar zeker de leiding in het klassement kunnen nemen.
Toch ligt er ook altijd gevaar op de loer, volgens Been. “De etappe vindt plaats aan de Golf van Biskaje. Daar kan het weer zo ineens omslaan en regen brengen. De voorspellingen zien er voorlopig goed uit maar Baskenland is gekend vanwege de regen en het slechte weer en dat kan een grote invloed hebben op het koersverloop.”
De eerste etappe van de Ronde van het Baskenland is vanaf 15:30 live te volgen op Eurosport 1 of de Eurosport Player met commentaar van José Been en Bobbie Traksel.
Tour de France
Tour de France | "Graag mijn handen in de lucht op de Champs-Élysées" - Fabio Jakobsen over doel
16 UUR GELEDEN
Tour de France
Tour de France | Quinten Hermans snapt er niets van - "Onduidelijk waarom ik thuis moet blijven"
19 UUR GELEDEN