Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Hongarije | Een sprintersbal in Oost-Europa met één bergrit: Een preview

Tobias Kappelle

Geupdate 08/05/2023 om 16:25 GMT+2

Terwijl de wielerwereld vooral naar de Giro d'Italia kijkt, begin woensdag ook de Ronde van Hongarije. Van 10 mei tot zondag 14 mei staan er vijf etappes op het programma, waarbij vooral de sprinters aan hun trekken komen. Het wemelt dan ook van de grote namen op de startlijst en ook Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen zijn aanwezig. Lees hier alles wat je moet weten over deze ronde.

Dylan Groenewegen in Hongarije in 2022

Foto: Getty Images

Parcours

In 2022 deed de organisatie van de Ronde van Hongarije een gooi naar een ronde die goed door kon gaan voor een door Nederland gedomineerd meerdaags wereldkampioenschap sprint. De eerste etappe werd gewonnen door Olav Kooij, vervolgens sloeg Fabio Jakobsen twee keer toe en etappe vier was een prooi voor Dylan Groenewegen.
Dit jaar wil men duidelijk een iets minder eenzijdig verloop van de ronde. De eerste vier etappes worden steeds een stukje zwaarder. Het peloton begint met een redelijk vlakke etappe, die zo goed als zeker in een massasprint eindigt. Ook bij etappe twee zijn er nog kansen, maar dit keer ligt nog iets dichter bij de streep een korte klim.
Vanaf etappe drie is het waarschijnlijk aan de betere klimmers, want dan is er een finish bergop en etappe vier is de zwaarste van deze ronde. Vervolgens wordt de ronde afgesloten met een biljartvlakke rit en kunnen de sprinters elkaar nog een laatste keer het vuur aan de schenen leggen.
picture

Ronde van Hongarije | Fabio Jakobsen boekt tweede zege op rij en neemt leiderstrui over

De sprinters

Met deelnemers als Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Caleb Ewan, Matteo Trentin, Sam Bennett en Phil Bauhaus is de Ronde van Hongarije vergeven van de topsprinters. Vooral Jakobsen en Groenewegen zullen proberen om net als vorig jaar voor veel Nederlands succes te zorgen.
Omdat er veel sprintritten op het programma staan en veel renners zich richten op de Giro zijn er weinig klimmers van naam die meedoen in Hongarije. Toch zal de winnaar van het eindklassement over klimcapaciteiten moeten beschikken, gezien de finish bergop in etappe drie en vier.

Favorieten

De grootste naam voor het klassement is Egan Bernal. De Colombiaan is nog altijd bezig om zijn topvorm te hervinden na het verschrikkelijke ongeluk tijdens een training. In de Ronde van Romandië leek er vooruitgang te zien en wellicht dat de voormalig Tour-winnaar in dit deelnemersveld weer eens een koers op zijn naam kan schrijven.
Bernal wordt bovendien ondersteund door ploeggenoten Luke Plapp en Ben Tullett, die zelf ook in staat moeten zijn om lang mee te doen in het klassement. Datzelfde geldt voor Oscar Onley van Team DSM. Onley maakt dit seizoen indruk en krijgt gezelschap van zijn al even jonge ploeggenoot Max Poole.
Ten slotte moet er rekening gehouden worden met Fausto Masnada. De Italiaan werd verwacht in de Giro als knecht van Remco Evenepoel, maar door de ploegleiding werd anders besloten. Nu heeft Masnada de kans om te bewijzen dat zijn vorm toch goed genoeg is.
picture

Ronde van Hongarije | Groenewegen werkt als laatste Nederlands sprintkanon met winst de nul weg

Waar kijk je?

De Ronde van Hongarije is van woensdag 10 mei tot zondag 14 mei live te zien op discovery+. Stream de koers zonder reclame en mis geen seconden van de sprints van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie