Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Lombardije | Pogacar scoort fenomenale hattrick - rijdt in afdaling definitief weg bij Roglic

Kevin van Nunen

Geupdate 07/10/2023 om 17:12 GMT+2

Tadej Pogacar heeft voor het derde jaar op rij de Ronde van Lombardije gewonnen. De Sloveen won dit keer op een atypische manier, door er in de afdaling van de Passa di Ganda vandoor te gaan. Vanaf daar reed Pogacar solo naar de streep. Met een voorsprong van bijna een minuut kon Pogacar optimaal genieten tijdens de laatste meters in Bergamo.

De 238 kilometer waaruit de Ronde van Lombardije bestaat voerden dit keer van Como naar Bergamo. Dat wisselt per keer, maar wat al drie keer op rij vaststaat is dat de naam van Pogacar wordt toegevoegd aan de erelijst. De edities van 2021, 2022 en 2023 staan nu op naam van de renner van UAE Team Emirates.
De favorieten begonnen eraan op de Passo di Ganda, de laatste en meest serieuze klim van de dag. Los van dat de favorieten eraan begonnen, gebeurden er bijzondere dingen op die col. Het afhaken van Remco Evenepoel was nog het minst bijzonder, want de Belg kan als excuus aanvoeren dat hij gehavend op de fiets zat als gevolg van een valpartij. Bij diezelfde val brak Sjoerd Bax zijn dijbeen.
picture

Ronde van Lombardije | Evenepoel betrokken bij valpartij - vervolgt koers met bebloede elleboog

Slag in afdaling Passo di Ganda

Het lossen van Evenepoel was nog niet alles, want het leek er sterk op dat Primoz Roglic ook niet in orde was. Roglic reed bergop zeker niet vooraan, terwijl de outsiders eventjes hun kans roken. Vooral omdat Pogacar en Roglic naar elkaar zaten te loeren. Het leek wel alsof Roglic in zijn laatste koers voor Jumbo-Visma zo onbevangen koerste dat het tijd was voor een spelletje hier en daar.
Pogacar reed toen maar weer zelf naar voren, waarbij het even leek alsof Roglic niet kon. Toen de Sloveen eenmaal op gang kwam, besloot Pogacar vooraan zelf te gaan. Hij kreeg Aleksandr Vlasov met zich mee, maar het was nog niet de definitieve slag. Die viel pas in de afdaling, precies nadat Roglic vlak voor de top opnieuw was aangesloten.
picture

Ronde van Lombardije | Bekijk in samenvatting hoe Pogacar hattrick scoort - demarrage in afdaling

Kramp?

Dat bleek achteraf wel de beslissing tijdens een vreemde finale van een toch al aparte koers, met een merkwaardig verloop. Eventjes leek het er nog op alsof Pogacar tijdens zijn solo van zo’n 30 kilometer in de kramp schoot.
Hij was wit uitgeslagen van het zweet, maar bleek al dicht genoeg bij de finish in de oude binnenstad van Bergamo om het op de laatste stroken bergop vol te houden terwijl hij naar boven werd geschreeuwd door de vele zeer enthousiaste fans. De complete fanclub was paraat om Thibaut Pinot uit te zwaaien.

Coppi en Binda gingen hem voor

Met zijn derde triomf in Lombardije komt Pogacar in een rijtje met illustere namen als Fausto Coppi en Alfredo Binda. Coppi won de koers van de vallende bladeren zelfs vier keer op rij, tussen 1946 en 1949. Het is trouwens ook zelden vertoond om zowel de Ronde van Vlaanderen als Ronde van Lombardije te winnen.
Andrea Bagioli won een kleine minuut later de sprint van de achtervolgers en werd tweede, Roglic mocht als nummer drie ook naar het podium.

WAAR KIJK JE?

De grote rondes zitten erop, maar het wielerseizoen gaat gewoon nog even door! Ook voor het EK Wielrennen in Nederland en de loodzware Ronde van Lombardije ben je bij Eurosport en discovery+ weer aan het juiste adres.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!