Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Lombardije | Wie weerhoudt Pogacar van derde zege op rij? Blik op Roglic en Evenepoel - preview

Tobias Kappelle

Geupdate 05/10/2023 om 17:57 GMT+2

Deze zaterdag staat het laatste monument van 2023 op het programma. In de Italiaanse heuvels rondom het Comomeer strijden de renners om winst in de Ronde van Lombardije. Lees hier alles wat je moet weten over het parcours, de deelnemers en de favorieten van deze editie van de koers van de vallende bladeren. Slaagt Tadej Pogacar erin om een hattrick te scoren?

Ronde van Lombardije | Tadej Pogacar wint voor tweede jaar op rij, Mas moet hoofd buigen in sprint

Parcours

Het is inmiddels bekend dat de organisatie het parcours van de Ronde van Lombardije telkens omdraait. Dit jaar is de start in Como, terwijl hier vorig jaar juist de finish lag. Dit zorgt ervoor dat ook het verloop anders wordt met minder beklimmingen in de finale.
In totaal is het parcours 238 kilometer lang met 4.400 hoogtemeters. De renners beginnen met de Madonna del Ghisallo, waarna de Roncola (9,4 km aan 6,6%), de Berbenno (6,9 km aan 5%) de Crocetta (11,6 km aan 5,8%), en de Zambla Alta (9,8 km aan 3,3%) op het programma staan.
Vanaf dat moment is het nog ongeveer 65 kilometer te gaan naar de finish. Na een lange afdaling kan de Passo di Ganda wel eens de beslissing gaan brengen. De klim is bijna 10 kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van boven de zeven procent. Bovendien is de Passo di Ganda de laatste zware klim van de dag.
Hierna moet het peloton nog 40 kilometer overbruggen naar de finish en onderweg staan er geen serieuze hellingen meer op het programma. Dit betekent dat er genoeg tijd is voor geloste renners om terug te keren bij de koplopers, wat de finale extra interessant kan maken.
picture

Ronde van Lombardije | Tadej Pogacar wint tweede monument van het seizoen

Deelnemers

De Ronde van Lombardije is van de vijf monumenten de klimkoers bij uitstek. Vandaar dat het deelnemersveld dan ook veel namen bevat die ook vaak in de grote rondes te zien zijn.
Team Jumbo-Visma doet met de vertrekkende Primoz Roglic een gooi naar de zege. De Sloveen krijg hierbij in ieder geval ondersteuning van Sam Oomen en Attila Valter. Namens team Movistar zien we opnieuw Enric Mas aan de start staan. De Spanjaard werd vorig jaar nog tweede.
Verder zet EF Education-EasyPost in op het duo Richard Carapaz en Ben Healy, terwijl ook Thibaut Pinot nog een laatste keer meedoet. De Fransman won de koers in 2018 en zal hopen op een mooi afscheid van het professionele wielrennen.
Ook bij Lidl-Trek vaardigt met Bauke Mollema een voormalig winnaar af. Verder schuift AG2R Ben O'Connor naar voren en zien we ook Landa en Buitrago op de startlijst staan voor Bahrain-Victorious. Bij Bora-hansgrohe zijn er veel sterke klimmers. De Duitse ploeg trekt met onder meer Buchmann, Higuita, Hindley en Vlasov naar Lombardije.
Ten slotte zijn ook veelwinnaars Remco Evenepoel en Tadej Pogacar van de partij. Evenepoel wordt ondersteund door Mauro Schmidt, terwijl Pogacar Marc Hirschi als meesterknecht tot zijn beschikking heeft. In de Gran Piemonte werd de Zwitser al tweede, dus lijkt het met zijn vorm wel goed te zitten.
picture

Giro dell'Emilia | Primoz Roglic kan wel juichen - Sloveen duidelijk de sterkste

Favorieten

De afgelopen twee edities van de Ronde van Lombardije werden gewonnen door Tadej Pogacar en dus is de Sloveen opnieuw de absolute topfavoriet. In de bergen rondom het Comomeer kan Pogacar zijn explosiviteit perfect kwijt en de Sloveen werd dus ooit nog nooit geklopt in de koers van de vallende bladeren.
De concurrentie zal vooral komen van Primoz Roglic en Remco Evenepoel. Roglic is normaal gesproken niet een renner die veel eendagskoersen rijdt, maar een aantal jaar geleden bewees de man van Jumbo-Visma in Luik-Bastenaken-Luik al dat hij ook klassiekers kan winnen.
Hetzelfde geldt voor Evenepoel, die de Ardennenklassieker zelfs al twee keer op zijn naam schreef. Het verschil is echter dat het Noord-Italiaanse parcours stukken zwaarder is en daarmee vooral op het lijf van Pogacar is geschreven. Wellicht dat Roglic en Evenepoel een voorschot kunnen nemen op de fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step door de Sloveense alleskunner gezamenlijk aan te vallen.
picture

Tre Valli Varesine | Van Wilder verrast grote namen en wint

Waar kijk je?

De grote rondes zitten erop, maar het wielerseizoen gaat gewoon nog even door! Ook voor het EK Wielrennen in Nederland en de loodzware Ronde van Lombardije ben je bij Eurosport en discovery+ weer aan het juiste adres.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie