Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour of Norway | INEOS neemt het ook in Noorwegen op tegen Jumbo-Visma - Preview

Menno Waebeke

Geupdate 25/05/2023 om 09:58 GMT+2

Het moet een zinderend slotweekend worden in de Giro d'Italia, maar vanaf vrijdag wordt er niet alleen gekoerst in Italië. De twaalfde editie van de Tour of Norway staat namelijk op het programma en met INEOS Grenadiers, Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en BORA-hansgrohe staan er genoeg topploegen aan de start. Kan onze eigen Ide Schelling verrassen met de eindzege in Noorwegen?

Ronde van Noorwegen | Evenepoel herovert leiderstrui met fraaie solo naar top Zombie Hill

De Tour of Norway begint vrijdag met een proloog in Bergen. De renners rijden slechts 7,4 kilometer, maar makkelijk is deze proloog bepaald niet, de laatste 3,4 kilometer is het voor de renners namelijk flink klimmen geblazen. De Mount Fløyen, waar Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten in 2017 wereldkampioen tijdrijden werden, heeft een gemiddelde stijging van negen procent.
Ook de tweede en derde etappe in Noorwegen zijn allesbehalve vlak. Onderweg zitten een aantal vervelende klimmetjes, maar vooral in de derde rit maken de snelle mannen wel kans op de overwinning. Sprinten met een voltallig peloton zal er echter niet gedaan worden in Hovden en Stavanger.
De slotetappe van deze Tour of Norway finisht - net als de dag ervoor - in Stavanger. In de vierde etappe passeren de renners twee keer de Grisbakken, een steile heuvel met stijgingspercentages die boven de 16 procent schieten. Grote verschillen kunnen de berggeiten hier niet maken, maar enkele seconden kunnen het verschil maken tussen de overwinning en een top 10-notering in Noorwegen.
picture

Ronde van Noorwegen | Hayter sprint naar overwinning en Evenepoel raakt leiderstrui kwijt

Favorieten

De topfavoriet zit ongetwijfeld bij INEOS Grenadiers, Magnus Sheffield viel tijdens het klassieke voorjaar wellicht wat tegen, maar het parcours in Noorwegen is op zijn lijf geschreven. De proloog ligt de jonge Amerikaan perfect en rijdt hem er dan nog maar eens af in de andere ritten. INEOS kan verder ook nog rekenen op een paar andere jonge honden.
Ben Tullett werd deze maand nog tweede in de Ronde van Hongarije en moest daarbij alleen Marc Hirschi voor zich dulden. De 21-jarige Brit was bovendien in de derde rit dicht bij de etappezege. Luke Plapp stond vorig jaar al eens op het podium, maar viel zowel in Hongarije als in Baskenland vroegtijdig uit. Het is dus een beetje gissen naar zijn vorm
picture

Ronde van Denemarken | Jonge Sheffield verrast ook met overwinning in tijdrit

Toptalent bij Jumbo-Visma

Hoewel Jumbo-Visma zijn beste klimmers thuislaat, maakt de Nederlandse formatie wel degelijk kans in de Noorse heuvels. Attila Valter werd dit jaar al vijfde in Strade Bianche en elfde in de Waalse Pijl. De Hongaar wil zich nu ook bewijzen voor zijn nieuwe ploeg in een etappekoers.
Johannes Staune-Mittet rijdt een thuiskoers voor Jumbo-Visma. De jonge Noor won eerder dit seizoen de Giro del Bevedere en bereidt zich in zijn thuisland voor op de Giro Next Gen en de Tour de l'Avenir. Jumbo heeft erg veel vertrouwen in Staune-Mittet, getuige zijn contract tot en met 2026.
picture

Strade Bianche | Bekijk in samenvatting hoe Pidcock zijn grootste succes op de weg boekt

Nederlandse troef

Er staan niet overdreven veel Nederlanders op de startlijst van de Tour of Norway, maar een van onze landgenoten is direct een van de favorieten. Ide Schelling won dit jaar al een etappe in de Ronde van Baskenland en moet deze vier dagen in Noorwegen perfect aankunnen.
Ook onze Zuiderburen kunnen zich verheugen op de ronde, want zij hebben opnieuw een talentvolle renner om voor te juichen. De twintigjarige Thibau Nys, zoon van veldritkampioen Sven, maakte grote indruk in Zwitserland en Hongarije. Is de Belg klaar voor de volgende stap? Ook een sterke Markus Hoelgaard zou dit parcours aan moet kunnen, maar de Noor worstelt bij Trek al twee seizoenen met zijn vorm.
picture

Itzulia | Schelling wint etappe 2 in het Baskenland

Outsiders

Uno-X rijdt het hele seizoen al zichtbaar in de frontlinie en in het eigen land wil de ploeg waarschijnlijk echt voor vuurwerk zorgen. Ze kunnen dat doen met de 23-jarige Tobias Halland Johannessen. Het Noorse talent werd vorig jaar nog vierde in de Tour of Norway, wie zegt dat hij die prestatie niet kan verbeteren?
Verder hopen ook Georg Steinhauser (EF Education), Rune Herregodts (Intermarché), Carl Frederik Hagen (Q36.5) en oud-winnaar Eduard Prades (Caja Rural) hopen op een stunt, al moeten de andere renners het dan wel flink laten afweten in de komende vier dagen.

Eurosport-favorieten

**** Magnus Sheffield
*** Atilla Valter, Luke Plapp
** Ben Tullett, Ide Schelling, Tobias Halland Johannessen
* Thibau Nys, Johannes Staune-Mittet, Georg Steinhauser, Rune Herregodts

Sprinters

Aangezien er op zaterdag en zondag toch wel twee mini-kansen liggen voor de rappe mannen, hebben een aantal sprinters besloten de koffers te pakken en op het vliegveld naar Noorwegen te stappen. Onder anderen Jordi Meeus (BORA), Mike Teunissen (Intermarché), Alexander Kristoff (Uno-X), Marijn van den Berg (EF Education), Axel Laurance (Cofidis), Jasper Stuyven en Edward Theuns (Trek-Segafredo) staan op de startlijst.

Waar kijk je?

De Tour of Norway is vanaf vrijdag 26 mei tot en met maandag 29 mei live en reclamevrij te volgen via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie