Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Oman | Parcours en favorieten - Cavendish op jacht naar succes tijdens Astana-debuut

Menno Waebeke

Geupdate 09/02/2023 om 16:56 GMT+1

De vrouwen zijn donderdag begonnen aan de UAE Tour Women, maar ook de mannen gaan weer van start in het Midden-Oosten. Vanaf zaterdag 11 februari staat namelijk de Ronde van Oman op het programma en vooral Mark Cavendish heeft die datum met rood omcirkeld in zijn agenda. De Britse sprinter gaat in Oman zijn debuut maken voor zijn nieuwe ploeg Astana Qazaqstan.

Mark Cavendish wil in Oman zijn seizoen een kickstart geven.

Foto: Getty Images

De Ronde van Oman begint zaterdag in Al Rustaq Fort, in het binnenland van de oliestaat. In een etappe van 147,5 kilometer zijn de sprinters direct aan zet. Als de rappe mannen de puist van een kilometer aan 5,3 procent op zo'n 10 kilometer van de streep overleven dan is een massasprint onvermijdelijk.
In de tweede etappe wordt er wel serieus geklommen in Oman. Tijdens de etappe van Muscat naar Quarayyat staan met de Bousher Al Amerat, de Climb of Quarayyat en de slotklim in Quarrayat direct drie zware beklimmingen op het programma. Ook in de derde etappe is het voor de klimgeiten, want dan finisht het peloton bovenop Jabal Haat, een col van 4,6 kilometer en een gemiddelde stijging van 8,5 procent.
picture

Giro d’Italia | Teruggekeerde Cavendish wint direct met overmacht de massasprint

Zware klimkoers

In de vierde etappe vraagt Cavendish zich wellicht af waarom hij ooit zijn jawoord heeft gegeven aan deze koers, want de slotfase in Yitte Hills is - zoals de naam al doet vermoeden - allesbehalve vlak. Met de Wadi Al Kabir, de Al Jissah en de Yitti Hills krijgen de renners een pittige slotfase voor de kiezen.
Ook in de laatste etappe is het voor de sprintkanonnen vooral te doen om inhoud op te bouwen voor eventuele grote rondes, want de Ronde van Oman eindigt op woensdag met een klimrit naar Jabal Al Akhdar. De Green Mountain vormt daarbij de slotklim en met zijn 5,7 kilometer à 10,5 procent belooft dat een garantie voor spektakel.
picture

Giro d'Italia | Hirt wint voor Arensman

Favorieten

In de vorige editie was het de Tsjech Jan Hirt die er met de eindoverwinning vandoor ging en ook in 2023 staat Hirt weer aan het vertrek. De klimmer heeft inmiddels wel de overstap gemaakt van Intermarché-Circus-Wanty naar Soudal Quick-Step en wordt bijgestaan door onder anderen Fausto Masnada en Mauri Vansevenant.
Met Louis Meintjens levert datzelfde Intermarché-Circus-Wanty wel opnieuw een kandidaat eindwinnaar af, want de Zuid-Afrikaan reed zichzelf al drie keer de top 10 in van de Tour de France. Dat geldt ook voor Emanuel Buchmann die in 2019 zelfs vierde werd in de Tour. De Duitser van BORA-hansgrohe kende een teleurstellend 2022, maar wil zich revancheren in Oman.
Alexey Lustenko (Astana) won de Ronde van Oman al twee keer in 2018 en 2019 en wil zijn hattrick graag voltooien. Verder kunnen ook Davide Formolo (UAE Team Emirates) en Iván Ramiro Sosa (Movistar) een gooi doen naar het eindklassement in Oman.

Sprinters

De sprinters krijgen in Oman eigenlijk maar een echte kans om te sprinten, maar toch zijn er een aantal grote namen afgereisd naar Azië. Mark Cavendish maakt zijn debuut in het shirt van Astana Qazaqstan en wil het vertrouwen van Aleksandr Vinokoerov direct terugbetalen met een overwinning.
De Brit krijgt daarbij wel de serieuze concurrentie van onder meer Tim Merlier (Soudal-QuickStep), Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), Max Kanter (Movistar) en Kristoffer Halvorsen (Uno-X).
picture

Nokere Koerse | Merlier komt al vroeg op kop en maakt het dan ook maar af

Waar kijk je?

De Ronde van Oman is niet geheel live te zien op Eurosport, maar de komende week houden we u wel op de hoogte met beelden van de finish en alle ontwikkelingen tijdens de koers.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie