Een groep met vier man bestaande uit Matteo Jorgenson (Movistar), Kamil Malecki (Lotto-Soudal), Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa) en Marco Tizza (Bingoal Pauwels Sauces WB) rijden vroeg in de koers weg. De voorsprong van de vluchters wordt vanaf het begin beperkt gehouden door het peloton.
Twee mannen besluiten dan dat het niet snel genoeg gaat in de kopgroep. Jorgenson en Malecki zijn veruit de sterkste en besluiten met zijn tweeën het hazenpad te kiezen. De voorsprong op het peloton blijft een tijdje boven de minuut, maar dan zijn de renners inmiddels begonnen met klimmen.
Op de Il Pilonetto, de enige serieuze klim van de dag, wordt het peloton in tweeën gesplitst. Bij het tweede deel van het peloton zitten een aantal rappe mannen met daaronder Olav Kooij, Elia Viviani en Kaden Groves.
Wielrennen
Transfer | Geldschieters trekken zich terug uit project B&B Hotels, toekomst Cavendish onzeker
11 UUR GELEDEN

Kooij in achtervolging

Het eerste peloton heeft de vroege vluchters inmiddels gegrepen, maar de groep met Kooij is dan nog verre van kansloos. Onder aanvoering van Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers komt de groep tot op 38 seconden.
In de laatste tien kilometer groeit het peloton door de goede samenwerking tussen Bahrain-Victorious en Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux echter weer terug richting de minuut en dus gaan de beste klimmers van deze eendagskoers sprinten voor de overwinning.

Laatste dans

In de laatste kilometer zijn het Alberto Bettiol en Matej Mohoric die als eerste aangaan, maar de twee worden vrij gemakkelijk geremonteerd door Iván García Cortina. De Spaanse sprinter wint met ruime voorsprong en schrijft na eerdere overwinningen in Parijs-Nice en de Ronde van Californië zijn derde profzege op zijn naam.
De Gran Piemonte was de laatste voorbereidingskoers voor het laatste monument van dit jaar, de Ronde van Lombardije. Het is de laatste koers van twee wielerlegendes, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali.

Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali staan zaterdag nog een keer aan de start van een profkoers.

Foto: AFP

Waar kijk je?

De Ronde van Lombardije kijk je zaterdag live op Eurosport. Liever reclamevrij streamen? Ga dan naar discovery+.
Wielrennen
Kop over Kop Wielerawards | Wie boekte in 2022 de knapste zege en welke vlucht was het mooist?
GISTEREN OM 15:16
Wielrennen
Kop over kop Wielerawards | De kalender kent vele parels, maar wat waren in 2022 de allermooiste?
GISTEREN OM 12:12