Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Romandië | Ethan Hayter maakt perfect ploegenwerk INEOS af en is nieuwe leider

Matthijs Klerkx

Geupdate 27/04/2023 om 17:43 GMT+2

In de Ronde van Romandië schreef Ethan Hayter de tweede rit op zijn naam. In de rit van Morteau naar La Chaux-de-Fonds was de Brit van INEOS-Grenadiers de snelste van een compacte groep. Hij is ook de nieuwe leider in de Zwitserse rittenkoers en nam de leiderstrui over van landgenoot Ethan Vernon.

Ronde van Romandië | Ethan Hayter maakt perfect ploegenwerk INEOS af en is nieuwe leider

In de Ronde van Romandië was het tijd voor de tweede rit in lijn. Soudal Quick-Step had met Josef Cerny de proloog gewonnen en een dag later met Ethan Vernon de eerste etappe. Al dacht de organisatie van de ronde daar nog anders over, zij tagden in een bericht op de social media-kanalen van de Zwitserse koers Vernons landgenoot Ethan Hayter als winnaar.
Dat was niet de enige fout van de eerste etappe: onderweg werd een tweede groep, waarin veel sprinters verscholen zaten, de verkeerde kant opgestuurd. De mannen met snelle benen werden hiermee de das omgedaan voor wat betreft de ritzege.

Trein gemist

En of die rappe mannen in de tweede rit in lijn wat meer aan hun trekken gingen komen, was ook nog maar de vraag. De rit tussen Morteau en La Chaux-de-Fonds – een zeer bekende naam in de ronde door Franstalig Zwitserland – was heuvelachtig en in de finale zou met name de Col de la Tourne voor verschillen moeten zorgen.
Een vlucht van vier werd al vrij vroeg in de etappe gereduceerd naar een koptrio: de Zwitser Tom Bohli van Tudor Pro Cycling, een gewezen toptalent in het werk tegen de klok, nam de Franse klimmer Julien Bernard van Trek-Segafredo en de Kazak Gleb Brussenskiy van Astana Qazaqstan Team mee in zijn zog.
De drie werden onderweg op iets minder dan zeventig kilometer van de streep opgehouden toen er een trein de koers passeerde. De slagbomen gingen dicht, de renners moesten even stilstaan maar konden later weer verder.
picture

Ronde van Romandië | Opnieuw consternatie - kopgroep wordt opgehouden door passerende trein

Nederlands tempo

In het peloton mende Jumbo-Visma de meute. Op de Col de la Vue des Alpes werd vooraan Bohli eraf gereden. De andere twee koplopers waren eraan voor de moeite op weg naar de Col de la Tourne, waar ook gele truidrager Vernon het peloton moest laten gaan.
De beklimming was ruim vier kilometer aan zeven procent. Robert Gesink en Steven Kruijswijk trokken de kop voor klassementsmannen Tobias Foss en Thomas Gloag. Onder het tempo van de Nederlanders werd het peloton gereduceerd, maar bleven snelle mannen als Hayter en Thibau Nys er nog wel aan hangen.
De korte beklimming van Le Communal kon nog voor vuurwerk zorgen. Een aantal klassementsmannen waaronder Gloag en Adam Yates liet zien waartoe ze in staat waren, Foss maar ook Magnus Cort Nielsen moest lossen.

Slag om slinger

Er waren dan echter nog tien kilometer te gaan, die op en af gingen. In de finale zagen we zelfs weer eens een glimp van de deze week na tendinitis in koers teruggekeerde Juan Ayuso, de talentvolle Spanjaard - vorig jaar bij zijn debuut nog derde in de Vuelta a España - was een van de velen die het probeerde met een demarrage.
Een chaotische groepssprint zou volgen in La Chaux-de-Fonds, waarbij Jhonatan Narváez van INEOS-Grenadiers de sprint op gang trok voor Hayter. De Brit klaarde het klusje en dus was het voor de organisatie van de Zwitserse World Tour-koers de vraag of ze deze keer wel de goede renner zouden taggen op Twitter... Tweede werd Ayuso, derde Romain Bardet. Morgen wacht een bergachtige tijdrit van en naar Châtel-Saint-Denis.

Waar kijk je?

Er gebeuren de gekste dingen in de Ronde van Romandië, dus mag je niks missen via Eurosport en . Mis niets van het prachtige opwarmertje voor de Giro d'Italia.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie