Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Romandië | Familiestrijd tussen broetjes Yates in laatste test voor Giro - Een preview

Menno Waebeke

Geupdate 24/04/2023 om 17:57 GMT+2

De klassiekers zijn inmiddels achter de rug en dus kunnen nu echt alle ogen op de eerste grote ronde van het jaar, de Giro d'Italia. De Ronde van Romandië is traditioneel gezien de laatste test voor het echte werk in Italië, maar toch staan er weinig Giro-favorieten op de deelnemerslijst in Zwitserland. De twee grootste favorieten komen uit dezelfde familie, Simon en Adam Yates kruisen de degens.

Ronde van Romandië | Dylan Teuns pakt de winst na sensationale strijd met Rohan Dennis

Er zijn weinig vlakke meters te vinden in de Ronde van Romandië, maar toch beginnen we deze Zwitserse meerdaagse met een biljartvlakke eerste dag. De renners moeten een proloog afwerken over 6,82 kilometer met start en finish in Port-Valais. Een kans voor de tijdritspecialisten om een eerste tik uit te delen aan de concurrentie.
Vanaf dag twee gaat het klimmen beginnen en wordt het duidelijk waarom er in deze koers weinig sprinters aan het vertrek staan. Voor de echte zware beklimmingen moeten we echter nog even wachten, want de eerste twee etappes kunnen nog als heuvelrit betiteld worden en in de derde etappe gaan we opnieuw tegen de klok rijden.
In de vierde etappe wordt het algemene klassement naar alle waarschijnlijkheid flink op zijn kop gezet worden. In een rit van Sion naar Collons staan met de Anzère (14,6 kilometer à 6,9 procent), Suen (14,0 kilometer à 6,6 procent) en slotklim Thyon 2000 (20,9 kilometer à 7,6 procent) komen de echte klimgeiten bovendrijven. De ronde eindigt met een listige rit naar Genève.
picture

Ronde van Romandië | Higuita wint koninginnenrit in Romandie na ploegensprint met Vlasov

Broedertwist

Voor de favorieten zijn alle ogen gericht op eenzelfde familie, Adam en Simon Yates staan weer eens samen op de startlijst van een wielerkoers en behoren ook direct tot de grootste favorieten. Adam Yates rijdt inmiddels voor UAE Team Emirates, maar is bezig met een wisselvallig seizoen. Zo werd de Brit slechts elfde in Tirreno-Adriatico en 28ste in de Ronde van Catalonië. Bij UAE zien we ook het Spaanse toptalent Juan Ayuso terugkeren van een blessure.
Zijn broer Simon Yates deed het wat dat betreft een stukje beter. De klimgeit werd vierde in Parijs-Nice en reed vervolgens ook naar de top tien in de Ronde van het Baskenland (9e). Yates is de kopman van Team Jayco AlUla en bereidt zich in Romandië voor op de Tour de France.
INEOS-Grenadiers trekt met een sterk blok naar Zwitserland, al is het een beetje gissen naar de vorm van hun kopmannen. Egan Bernal is na zijn zware valpartij op training in 2022 nooit meer echt teruggekeerd op zijn oude niveau, de Colombiaan heeft naar verwachting nog wat tijd nodig. Wellicht kan Bernal zijn ploeggenoot Carlos Rodríguez aan de winst helpen.
picture

Tour Down Under | Yates wint slotetappe in sprint-a-deux met Vine, Australiër pakt eindzege

Wereldkampioen

De Ronde van Romandië kent relatief veel tijdritkilometers en dat zijn nu net de kilometers waar Tobias Foss het verschil moet gaan maken. De regerend wereldkampioen rijdt zijn laatste seizoen voor Jumbo-Visma en wil weer eens een goede uitslag rijden in het klassement. Ook Steven Kruijswijk en het Britse talent Thomas Gloag staan op de startlijst van Jumbo.
Een van de weinige renners die Romandië combineert met het kopmanschap in de Giro d'Italia is Gino Mäder. De klimmer van Bahrain-Victorious wil in zijn eigen land de basis leggen voor een topprestatie in Italië. Ook Damiano Caruso blijft altijd een renner om in de gaten te houden voor het klassement.
picture

WK Wielrennen | Tobias Foss verbaast zichzelf en de wereld en wint de tijdrit voor Küng en Evenepoel

Dramatisch seizoen

Sergio Higuita had zich vooraf meer voorgesteld van de Waalse voorjaarsklassiekers. De Colombiaan van BORA-hansgrohe haalde de finish niet in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik en in de Waalse Pijl moest hij genoegen nemen met plek 77. Higuita won dit seizoen al wel een etappe in de Ronde van het Baskenland.
Astana Qazaqstan is bezig met een meer dan dramatisch seizoen en Alexey Lutsenko is daarbij het enige lichtpuntje. De dertigjarige Kazach won een etappe en het klassement in de Giro di Sicilia en werd vervolgens knap vijfde in de door Tadej Pogacar gewonnen Amstel Gold Race.
picture

Ronde van Sicilië | Alexey Lutsenko slaat dubbelslag in slotetappe over de Etna

Outsiders en sprinters

Bij het ontbreken van echte topfavorieten zien een hoop renners hun kans schoon om een meerdaagse in de WorldTour te winnen. Zaak dus voor Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe), Mark Padun (EF Education), Thibaut Pinot, Michael Storer (Groupama-FDJ), Matteo Jorgenson (Movistar), Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Ion Izagirre (Cofidis) om van die gelegenheid gebruik te maken.
Ondanks het zware parcours zijn er ook nog een handjevol sprinters naar de Zwitserse Alpen getrokken. Voor Fernando Gaviria (Movistar), Mark Cavendish (Astana), Ethan Hayter (INEOS), Ethan Vernon (Soudal-Quickstep) en Magnus Cort (EF Education) is het hopen dat de klimmers zich gedeisd houden in de eerste heuveletappes.
picture

Giro d’Italia | Teruggekeerde Cavendish wint direct met overmacht de massasprint

Eurosport-favorieten

**** Simon Yates
*** Gino Mäder, Sergio Higuita
** Adam Yates, Alexey Lustenko, Carlos Rodríguez
* Tobias Foss, Matteo Jorgenson, Ion Izagirre, Mark Padun

Waar kijk je?

De Ronde van Romandië is van dinsdag 25 tot en met zondag 30 april live te volgen via Eurosport en discovery+. Mis niets van het prachtige opwarmertje voor de Giro d'Italia.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie