Nog voordat de strijd op de 18 kilometer lange slotklim over de flanken van de Etna echt was losgebarsten, waren de vluchters van de dag alweer gegrepen. Daarmee kwam er een einde aan de droom van Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF) om de Ronde van Sicilië op zijn naam te schrijven.

COLOMBIAANS DUO

De Italiaan begon de slotetappe als de nummer vier in het algemeen klassement en hij reed dan ook lange tijd virtueel aan de leiding. Nog voor het peloton de Etna opdraaide was hij al bijgehaald. Op dat moment reed er alleen een Colombiaans duo, Colombia Tierra de Atletas-teamgenoten Rafael Pineda en Germán Gómez, maar ook zij waren vogels voor de kat.
Giro d'Italia
Giro d’Italia | “Enorm geknokt, waanzinnig sterk” - Analyse van goed optreden Arensman
14 UUR GELEDEN
Ook voor Fran Miholjevic ging het op die slotklim te snel. De 19-jarige Kroaat slaagde er gisteren nog in om het peloton achter zich te houden, maar betaalde voor die inspanning vandaag misschien wel de prijs. Hij kon het tempo van de Italiaanse nationale ploeg al snel niet meer volgen.

Ronde van Sicilië | 19-jarige Miholjevic wint derde etappe

SICILIANEN HEERSEN

De groep der favorieten dunde steeds verder uit, tot er slechts een handje vol renners restte. Damiano Caruso voelde zich duidelijk goed op zijn geboorte-eiland en hij bleef aan de boom schudden tot alleen hij en Vincenzo Nibali overbleven. De oud-Tour-winnaar klampte met moeite aan, maar Caruso was duidelijk de beste van de twee. Op een van de steilere stukken van de klim brak alsnog het lintje dat Nibali aan het achterwiel van Caruso had gehangen.
Terwijl Caruso solo naar de dag- en eindzege reed, wed Nibali nog gepasseerd door een sterke Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) en winnaar van het jomgerenklassement Jefferson Cepeda (Drone Hopper-Androni Giocattoli). Caruso gaat er dus ook met de winst in het eindklassement vandoor, voor respectievelijk Cepeda, Meintjes en Nibali. Fransman Kenny Elissonde is op de vijfde plek de beste van de rest.

WAAR KIJK JE?

Alle voorjaarsklassiekers en grote rondes zijn live te zien op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Giro d'Italia
Giro d’Italia | “Enorm geknokt, waanzinnig sterk” - Analyse van goed optreden Arensman
14 UUR GELEDEN
Giro d'Italia
Giro d’Italia | “Het staat goed, blauw past bij hem” - Analyse van strijd Bouwman om bergtrui
14 UUR GELEDEN