Eurosport

Etappe 5: Oomen en Kelderman hebben vandaag geel in het vizier

Etappe 5: Oomen en Kelderman hebben vandaag geel in het vizier
By Eurosport

The 13/06/2018 at 12:44Bijgewerkt The 13/06/2018 at 12:54

We hebben de grote namen onder de klassementsrenners nog niet veel van voren gezien deze week. Was ook nog niet nodig. Vandaag wel. De 5e etappe van de Ronde van Zwitserland - van Gstaad naar Leukerbad - heeft het predicaat bergrit gekregen.

De renners leggen 155,7 kilometer af, grotendeels door het zuidelijke kanton Wallis. Onderweg passeren zij de steden Aigle, Martiny en Sion, voordat zij afkoersen op de finishplaats Leukerbad. Dan hebben ze ook drie beklimmingen achter de rug: Col de Pillon (6,8 kilometer, gemiddeld stijgingspercentage 5,5%), Crans Montana (13,5 km, 5,8%) en de finale naar Leukerbad (14,1 km, 4,5%).

Buitencategorie

De beklimming naar Montana Village staat genoteerd als buitencategorie, de andere twee dragen het etiket 1e categorie.

Gele truidrager Stefan Küng moet meteen laten zien wat hij waard is, want direct na de start volgt al de route naar de Col de Pillon. De Zwitser van BMC heeft laten weten dat hij zich niet zomaar van zijn leiderstrui laat beroven en wil er alles aan doen om zo lang mogelijk met de grote jongens mee te koersen.

Nederland in het geel?

De Nederlandse formatie LottoNL-Jumbo mikt op Steven Kruijswijk, Koen Bouwman en Enrico Battaglin die vorige maand de 5e etappe in de Giro d'Italia op zijn naam schreef. Bij Sunweb krijgen Sam Oomen en Wilco Kelderman vandaag misschien wel het geel in het vizier, gezien hun gunstige klassering in de top-10 en hun capaciteiten bergop. Dat geldt natuurlijk ook voor Richie Porte die momenteel derde staat en de beste papieren lijkt te hebben.

Klassement na de 4e etappe:

1. Stefan Küng (Zwi)

2. Greg Van Avermaet (Bel) + 0.03

3. Richie Porte (Aus) z.t.

4. Tejay van Garderen (USA) z.t.

5. Peter Sagan (Slw) + 0.16

6. Michael Matthews (Aus) + 0.17

7. Wilco Kelderman (Ned) z.t.

8. Sam Oomen (Ned) z.t.

9. Gregor Mühlberger (Oos) + 0.30

10. Enric Mas (Spa) z.t.

Eurosport Player: altijd en overal live sport