Getty Images

Nederlandse troeven prominent in kopgroep; Ulissi wint eerste bergrit

Nederlandse troeven prominent in kopgroep; Ulissi wint eerste bergrit
By Eurosport

The 13/06/2018 at 17:02Bijgewerkt The 13/06/2018 at 18:23

Vijf Nederlanders bij de eerste elf. Een fraai resultaat in de eerste echte bergenrit van de Ronde van Zwitserland. Maar de zege ging naar de Italiaan Diego Ulissi die in een vrij grote kopgroep de sterkste was in de sprint. Richie Porte is de nieuwe leider in het klassement.

Stralende zon, groene dalen en besneeuwde Alpentoppen. Prachtige plaatjes onderweg van Gstaad naar Leukerbad, maar de renners hadden er geen oog voor. In razend tempo vlogen zij woensdag in de 5e etappe over het strakke Zwitserse asfalt.

Slotklim

Op de eerste beklimming direct na de start, de Col de Pillon, gebeurde er nog weinig, maar na 60 kilometer maakten de eerste avonturiers zich serieus los van het peloton. Een groepje met Daniel Oss als bekendste naam reed maximaal drie minuten vooruit, maar bleef niet compleet. De laatste overblijvers werden op de slotklim van ruim 14 kilometer naar Leukerbad achterhaald.

De laatste der Mohikanen was Lilian Calmejane. De Fransman van Direct Energie werd op 7 kilometer van de finish bedankt voor bewezen diensten, waarna de koers opnieuw kon beginnen. Op het moment dat Mikel Landa de benen nam, moest gele truidrager Stefan Küng passen. Zijn BMC-formatie probeerde de Zwitser er nog bij te houden, maar diende ook rekening te houden met de belangen van kopman Tejay van Garderen.

Hollands vijftal

De vijf Nederlandse troeven konden allemaal goed mee in de laatste kilometers en reden prominent van voren. Toch konden zij niet verhinderen dat de Italiaan Diego Ulissi zijn eerste zege van het seizoen boekte. De renner van UAE-Team Emirates was in de sprint de rapste van allemaal. Tweede werd Enric Mas en ook Tom-Jelte Slagter haalde het podium. Ook Wilco Kelderman (vierde), Bauke Mollema (vijfde), Sam Oomen (negende) en Steven Kruijswijk (elfde) zetten een goede uitslag neer.

Stefan Küng kon de kopgroep niet bijbenen en moest zijn leiderstrui overdragen aan de Australiër Richie Porte.

Video - VIDEO: Laatste kilometer op weg naar Leukerbad

01:44

Uitslag 5e etappe

1. Diego Ulissi (Ita) 3:37:31

2. Enric Mas (Spa) z.t.

3. Tom-Jelte Slagter (Ned) z.t.

4. Wilco Kelderman (Ned) z.t.

5. Bauke Mollema (Ned) z.t.

6. Simon Spilak (Slo) z.t.

7. Nairo Quintana (Col) z.t.

8. Richie Porte (Aus) z.t

9. Sam Oomen (Ned) z.t.

10. Bjorg Lambrecht (Bel) z.t.

11. Steven Kruijswijk (Ned) z.t.

Eurosport Player: altijd en overal live sport