Valverde boekte meer dan 130 overwinning en vierde zijn grootste successen op Waalse bodem. En ook wel elders trouwens, met podiumplekken in alle grote ronden en het gewonnen WK van Innsbruck. Toch nadert nu langzaam het einde van een even prachtige als lange loopbaan.
“Het is mijn hoofddoel om gezond te blijven en daarna is iedere koers een doel. Niet per se om te winnen, maar om me te amuseren en de supporters een plezier te doen”, verklaart Valverde in de nieuwste aflevering van The Cycling Show.

Ronde van Sicilië | Winnaar Valverde smakt kort na de finish lelijk tegen de grond

Giro d'Italia
Giro d’Italia | Samenvatting van etappe zeventien met glansrollen voor Leemreize en Van der Poel
3 UUR GELEDEN

Vuelta

“Ik ben al twintig jaar prof, maar er komt altijd een einde aan een cyclus. Genoeg is genoeg. Niet omdat mijn lichaam of hoofd dit zegt, maar omdat ik mezelf moet richten op andere zaken. Het leven gaat niet alleen over de koers. Je kunt ook op een andere manier van wielrennen genieten.”

De troef van Movistar viel vorig jaar uit de Ronde van Spanje, maar vocht zich toch weer terug om er dit seizoen eens te meer te staan. “Je moet veel goesting hebben en natuurlijk ook de conditie. Als je er niet alles aan doet, kun je niet zo lang aan de top blijven”, onthult Valverde zijn geheim. “Voor mij is trainen geen opoffering. Daarom koers ik al zo lang op het hoogste niveau.”

La Vuelta | Aanval Valverde gaat in rook op met zware valpartij en opgave

Passie

“Wielrennen is mijn passie. Ik begon als een jong veulen en wanneer je veel wint, krijg je motivatie. Ook als je vervolgens wint in hogere categorieën. Op een bepaald moment wordt je hobby je werk. En als je job je passie is, voelt het niet als hard werken. Het is niet moeilijk om te doen.”
Tussen de start van zijn loopbaan, lang geleden, en nu heeft de Spanjaard de sport onwijs zien veranderen. Het ene en andere tijdperk voelt als een verschil van dag en nacht. “Het wielrennen evolueert en ik vind het nu ook leuk. Er wordt anders gekoerst.”

OTD | De vierde Waalse Pijl zege van Valverde in 2016

Geen leven zonder fiets

“Iedereen is nu voor de volle honderd procent in orde, van de eerste dag tot de laatste dag. Er is geen wedstrijd meer die je gemakkelijk wint. Vroeger waren er voorbereidingskoersen, maar nu is iedereen het hele jaar rond fit. Van training tot voeding, alles wordt gemeten. Daarom is het niveau zo hoog.”
Hoewel hij straks stopt als prof, bestaat er voor Valverde geen leven zonder fiets. “Ik zal altijd blijven fietsen en van de fiets blijven houden. Ik ga het enorm missen. Ik ben mijn hele leven lang prof geweest.”

WAAR KIJK JE?

Eurosport is the home of cycling. Alle klassiekers en alle grote rondes zijn live te zien op Eurosport of reclamevrij te streamen via discovery+.
Giro d'Italia
Giro d’Italia | Samenvatting van etappe zeventien met glansrollen voor Leemreize en Van der Poel
3 UUR GELEDEN
Wielrennen
Ronde van Noorwegen | Hayter sprint naar overwinning en Evenepoel raakt leiderstrui kwijt
3 UUR GELEDEN