Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tirreno-Adriatico | Wie stopt de ongenaakbare Jonas Vingegaard? - Een preview

Mathieu Hilgersom

Geupdate 04/03/2024 om 11:13 GMT+1

Waar Primoz Roglic en Remco Evenepoel komende week aan de start staan in Parijs-Nice kiest Jonas Vingegaard voor de Tirreno-Adriatico. Tijdens de Italiaanse rittenkoers is de tweevoudig Tourwinnaar de logische topfavoriet. De overige klassementsrenners lijken te moeten gaan voor een ereplaats. Bij de sprinters nemen Jasper Philipsen en Tim Merlier het tegen elkaar op.

Tirreno-Adriatico | Tadej Pogacar laat wederom zien dat hij de beste is

Dat het met zijn vorm wel goed zit, bewees Vingegaard vorige week tijdens O Gran Camiño. In de openingstijdrit, die niet meetelde voor het klassement, deed hij het nog rustig aan. Daarna haalde hij verwoestend uit met drie etappezeges op rij. Logischerwijs pakte hij ook de eindwinst.
picture

O Gran Camiño | Vingegaard opnieuw veruit de beste - Zit nog steviger in geel

Steun

In deze vorm gaat Vingegaard, zonder ziekte of een valpartij, ook in de Tirreno-Adriatico naar de zege. De Deen krijgt in Italië steun van zijn Visma-ploeggenten waaronder Cian Uijtdebroeks en Steven Kruijswijk, die zijn seizoensdebuut maakt. Vorig jaar pakte de Nederlandse formatie ook de winst in het klassement. Toen was Roglic de beste.
Met Juan Ayuso, Simon Yates, Ben O'Connor, Enric Mas, Richard Carapaz, Daniel Felipe Martinez, Tom Pidcock en Thymen Arensman heeft Vingegaard geduchte concurrenten. Toch zijn zij bij voorbaat blij met een tweede plaats. Dat zit er voor Adam Yates niet in. Als gevolg van een hersenschudding, opgelopen bij een valpartij in de UAE Tour, is hij nog niet fit.

Sprinters

Bij de sprinters is de confrontatie tussen de Belgen Philipsen en Merlier interessant. De eerste mengde zich dit seizoen nog niet in een massasprint. Tijdens de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne leek de snelste man van 2023 nog niet in topvorm.
Dat is bij Merlier wel anders. Hij won twee etappes in de AlUla Tour, gevolgd door drie zeges in de UAE Tour. Ook Jonathan Milan, Biniam Girmay, Mark Cavendish, Caleb Ewan, Casper van Uden en Phil Bauhaus mengen zich in de massasprints.
picture

UAE Tour | Arvid de Kleijn vist opnieuw achter net, Merlier voor derde keer de beste

Tijdrit

De Tirreno-Adriatico begint maandag met een individuele vlakke tijdrit met start en finish in Lido di Camaiore. Filippo Ganna hoopt in zijn thuisland direct de leiderstrui te pakken, al was de specialist in de strijd tegen de klok in de Algarve nog niet messcherp. Hij eindigde slechts als zesde.
Mogelijk kan zijn ploeggenoot Magnus Sheffield hem van de winst afhouden. Of pakt Vingegaard direct de leiding?
picture

O Gran Camiño | Geniet vanaf de motor van prachtige afdaling gereden door Jonas Vingegaard

Kansen voor de rappe mannen

De tweede en derde etappe lijken voor de sprinters. Toch zijn deze ritten niet geheel vlak. Vooral in de derde etappe liggen er kansen voor de sprinters met klimbenen om wat andere snelle mannen overboord te gooien.
De vierde etappe kent in de beginfase een flinke klim. Omdat het daarna lang bergafwaarts gaat, is er voldoende gelegenheid voor de sprinters om terug te keren. In de finale gaat het echter opnieuw licht omhoog, net als in de laatste meters.
picture

Tirreno-Adriatico | Jasper Philipsen wint tweede rit, Roglic probleemloos naar eindzege

Klimwerk

In de vijfde en zesde etappe wordt het klassement gemaakt. Op vrijdag moet het peloton de San Giacomo over, een klim van buitencategorie. Na de top is het nog zo'n 25 kilometer tot de finish in Valle Castellana.
Op zaterdag ligt de finish bovenop de Monte Petrano, eveneens van buitencategorie. De kans is groot dat de winnaar van deze etappe ook de eindwinst pakt.
In de zevende en laatste etappe ligt een sprint voor de hand, al is de aanloop nog wat heuvelachtig. Daarna volgen lokale rondjes in start-en finishplaats San Benedetto del Tronto.
picture

Tirreno-Adriatico | Primoz Roglic boekt derde zege op rij en heeft eindwinst zo goed als binnen

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie