Premium
Wielrennen

Tour de France | Vrouwen Etappe 5

02:54:03

Herhaling
Van de Eiffeltoren naar de onverharde top van Planche des Belles Filles
Tof! Luister live mee naar radioverkeer tussen ploegleiding en rensters
Garcia wordt op pechdag aangereden door eigen ploegauto
Deze vrouwen en teams doen mee aan de eerste editie + uitvallers
Dit liveblog begint zodra de rensters zijn opgestapt, het peloton in beweging komt en de live-uitzending loopt. Dat is donderdag in de vijfde etappe rond de klok van 14:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour de France Femmes op discovery+!
Tour de France Femmes
Tour de France Femmes | Van Vleuten vrijdagavond in Wageningen gehuldigd met (alcoholvrije) toost
04/08/2022 OM 14:00

Wiebes wint weer!

Wow, wat een overmacht van Lorena Wiebes! Ze verslaat Marianne Vos met duidelijk verschil in de sprint. Een sprint winnen in de groene trui, dat is toch prachtig in de Tour de France Femmes?

Peloton compleet

3 kilometer voor de streep worden de laatste twee koplopers gegrepen. We maken ons op voor een massasprint.

Afvallers vooraan

Op een helling waar geen punten zijn te verdienen, wordt duidelijk dat de lange etappe zijn sporen begint na te lopen. Berteau en Christoforou blijven vooraan, Newsom en Louw moeten langzaam terrein prijsgeven en waaien eraf.

Van den Broek-Blaak kampt met blessure

Het is duidelijk dat Chantal van den Broek-Blaak tot de slachtoffers van de grote valpartij behoort. In tegenstelling tot Norsgaard zit ze gelukkig nog op de fiets, maar een bezoekje aan de dokter kan niet worden overgeslagen. Waarschijnlijk heeft Van den Broek-Blaak een wond opgelopen door een onderdeel van een (andere) fiets.

Enorme valpartij

Er heeft zich een massale valpartij voorgedaan in het peloton. Emma Norsgaard is het grootste slachtoffer en heeft de koers moeten verlaten, wat een gemis zal zijn voor Annemiek van Vleuten. Ze raakt een goede helpster kwijt met een blessure aan op het oog de schouder. Geen wonder als je ziet hoe hard het peloton in volle vaart tegen de grond ging, tsjonge!

Tour de France Femmes | Wow! Massale valpartij op hoge snelheid in peloton

DSM gaat rijden

Team DSM schuift volledig op naar voren en besluit te gaan rijden. De voorsprong van de koplopers is nog slechts 2:30 minuten, dus de verschillen zijn niet al te groot. Het is duidelijk dat de kaart Wiebes wordt gespeeld. Nog 65 kilometer te gaan.

Achtervolgers ingerekend

De achtervolgers zijn weer van het toneel verdwenen en gegrepen door het peloton. Er rijdt dus weer een kwartet voorop met het peloton erachter en niemand er tussenin. De voorsprong bedraagt pakweg half koers zo'n 3 minuten, waarmee er dus een deel van de voorsprong is verdwenen.

Tegenaanval

Er is een tegenaanval op gang gekomen. Drie rensters rijden voor het peloton uit, met een kleine voorsprong. Het betreft Biriukova, Grangier en Christie. Grangier maakt deel uit van de geplaagde ploeg Stade Rochelais, waarvan nog maar twee deelneemsters in koers zijn.

Kopgroep van vier

Tijdens de 176 kilometer lange etappe, een te lange rit volgens het regelboek, zijn vier vrouwen ontsnapt. Zij vormen de kopgroep. Het gaat op Berteau, Newsom, Low en Christoforou. Het kwartet heeft een voorsprong van 3:40 op het peloton, dat wordt gecontroleerd door Team DSM. Dit uiteraard om de kansen van sprinter Lorena Wiebes te beschermen. Er is nog zo'n 100 kilomter te rijden.

Achtergrond

Nog nooit stonden er in een vrouwenkoers zo veel kilometers op de teller als in deze karakteristieke tussenetappe richting de Vogezen. De organisatie moest zelfs dispensatie aanvragen om een parcours van 176 kilometer uit te tekenen.
De max bedraagt een afstand van 160 kilometer, maar grote kans dat de organisatie kans zag om een lucratieve deal te sluiten met een start- en finishplaats. Of zelfs beiden. Vandaar dat werd besloten om de lengte van de etappe iets op te rekken. Iedereen blij!

Wiebes

De wegen glooien vandaag meer dan in de eerdere vlakke etappes getuige het intekenen van een colletje van de vierde en derde categorie, maar toch lijkt een massasprint hier waarschijnlijk. Met de zware etappes nog in het verschiet ligt hier de laatste kans voor de rensters met rappe benen.
Als je zegt rappe benen, zeg je Wiebes. De renster van Team DSM was al de snelste op de Champs-Elysées, wat toen zelfs de gele trui opleverde. Maar na zo’n zware etappe kan ook geletruidraagster Vos zomaar eens de sprint winnen. En ook van Elisa Balsamo is bekend dat ze meer dan genoeg inhoud heeft om dit nog te kunnen afmaken.
Vanaf vrijdag wordt het parcours in de Tour de France Femmes beduidend zwaarder, zodat de strijd om de eindoverwinning serieus kan worden gevoerd.

Tour de France Femmes | Wiebes pakt historisch geel na winst op Champs-Élysées

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Marianne Vos 11:48:46
2. Silvia Persico +0:16
3. Katarzyna Niewiadoma +0:16
4. Elisa Longo Borghini +0:21
5. Ashleigh Moolman +0:51
6. Demi Vollering +0:57
7. Juliette Labous +1:05
8. Annemiek van Vleuten +1:14
9. Cecilie Uttrup Ludwig +1:48
10. Elise Chabbey +2:20

WAAR KIJK JE?

Na de klassiekers en de Giro Donne is discovery+ ook jouw thuis voor de allereerste Tour de France Femmes. Eurosport draagt het vrouwenwielrennen een warm hart toe en daar hoort tussen 24 en 31 juli natuurlijk het uitzenden van de vrouwen-Tour bij. Het commentaar wordt verzorgd door Nick Stöpler en Jip van den Bos, terwijl Iris Slappendel tijdens de acht etappes zorgt voor updates vanaf de motor.
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47