Premium
Wielrennen

Tour de France | Vrouwen Etappe 3

02:57:35

Herhaling
Marianne vos kiest de aanval en wint tweede etappe
Cavalli houdt hersenschudding over aan de nare valpartij
"Ik dacht een gaatje te zien..." - Fran over aandeel in grote valpartij
Vos pakt ruime voorsprong na winst uit kopgroep - Check de klassementen
Dit liveblog begint zodra de rensters zijn opgestapt, het peloton in beweging komt en de live-uitzending loopt. Dat is dinsdag in de derde etappe rond de klok van 14:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour op discovery+!
Tour de France Femmes
Tour de France Femmes | Van Vleuten vrijdagavond in Wageningen gehuldigd met (alcoholvrije) toost
04/08/2022 OM 14:00

Uttrup Ludwig sprint naar de winst

Wow, wat een sprint van Cecilie Uttrup Ludwig! Als een duveltje uit een doosje stevent ze plots als eerste op de finish af. Gisteren verloor ze tijd en zag FDJ Marta Cavalli, maar vandaag is er sportieve revanche. En hoe, wat een macht. Prachtig gedaan! Marianne Vos wordt tweede, Demi Vollering doet goede zaken en ondanks dat ze weer even aansloot verliest Van Vleuten tijd op de oplopende finishstrook in Épernay.

Van Vleuten gelost

Oeioeioei, wat een verrassing... Annemiek van Vleuten moet lossen op de Mont Bernon. Is de grote favoriete niet in orde? Ze rijdt nu achter het elitegroepje.

Twee groepen worden één

Marianne Vos was gelost, maar de gele trui rijdt weer vooraan in de wedstrijd. Opvallend genoeg reed SD Worx zowel bij de kopgroep als achtervolgers mee, maar er werd via de radio gezegd dat dit moest stoppen. We gaan de laatste 5 kilometer in. Richting de finish loopt het nog wat bergop.

Vollering en Lippert onderuit!

Och, wat een anti-climax in de afdaling. Demi Vollering en Liane Lippert schuiven onderuit in een bocht in de afdaling. Zonder erg, lijkt het, behalve wat tijdverlies dan. Longho Borghini kan niet veel anders dan doorrijden. En hoopt op die manier wat tijd te pakken. Vos moet sowieso in de achtervolging.

Vos gelost

De stroken op de Côte de Mutigny zijn zo steil dat Marianne Vos moet afhaken. SD Worx slaagt erin om Vos op wat achterstand te rijden. Maar hoe gaat het verder? De cols zijn nog niet al te lang, de verschillen klein. Vollering leek van iedereen het soepelst omhoog te rijden.

Kanonnen aan zet

De grote namen rollen stuk voor stuk naar voren en de vluchters zijn gegrepen. Krijgen we een Annemiek van Vleuten-special te zien?

Côte de Mutigny

De Côte de Mutigny is aanstaande! De finale herbergt een soort kloon van de Muur van Huy en dus krijgen we een soort ontkoping zoals we gewend zijn vanuit de Belgische klassiekers, maar dan in Épernay. Bij de mannen veroverde Julian Alaphilippe op deze wegen in 2019 de gele trui. Blijft Marrianne Vos in de leiderstrui?

Koploper

We gaan de finale in met een koploper. Amialiusik verzamelt een voorsprong van meer dan een minuut in het peloton. ze rijdt nog altijd in haar eentje. Een drietal rensters probeert zich te organiseren om een achtervolging op poten te zetten.

Aanvallers ruiken kans

Net als gisteren zorgt een streep op de weg waar punten te verdienen zijn, voor een schifting in het peloton. Vooralsnog een kleine uitval slechts. Amialiusik, Borghesi en Confalonieri rijden voor het peloton uit. Op dit moment alle drie in hun eentje.

Nogmaals Gerritse!

En opnieuw is het raak voor Gerritse! Ze wint ook de derde bergsprint van de dag en ziet steeds steviger in de bolletjestrui. Elise Chabbey heeft haar zinnen er ook op gezet, maar is minder snel in de sprint. Het verschil loopt op naar 5. Voor vandaag zit Gerritse goed.

Opnieuw bergpunten Gerritse

De verschillen waren zo klein dat het hele peloton een gooi kon doen naar de volgende bergpunten. Het is opnieuw Femke Gerritse die als eerste boven is. Gerritse is niet zomaar van plan om haar bolletjestrui af te staan. Gelijk heeft ze! Gerritse heeft inmiddels 6 punten en heeft daarmee een ruime voorsprong. Markus en Chabbey volgen met 2 punten.

Markus kiest aanval

Het ene moment is er geen kopgroep, het andere moment gaat Femke Markus in de aanval. Markus heeft het terugveroveren van de leiding in het bergklassement natuurlijk in het haar achterhoofd. Zoals gezegd gaat Gerritse op dit moment op kop. Maar er volgen nog drie cols.

Geen kopgroep

Er zijn diverse aanvallen geweest, zelfs van Marianne Vos in de gele trui en favoriete Ellen van Dijk, maar na dik 50 kilometer is het peloton compleet. De klimmetjes gaan straks ongetwijfeld voor verschillen zorgen.

Eerste bergpunten

De eerste bergpunten van de dag zijn voor Femke Gerritse. Met deze twee punten gaat ze nu echt voorbij aan haar ploeggenote Femke Markus. Met nog drie gecategoriseerde beklimmingen te gaan is er nog niks beslist in het bergklassement.

DNS

Aan de derde etappe van de Tour de France Femmes beginnen voorlopig al acht rensters minder dan dat er van start gingen in Parijs. Alana Castrique, Petra Stiasny, Gaia Masetti, Ursa Pintar, Ally Wollaston, Amanda Spratt en Marta Cavalli zijn de pechvogels van deze Tour tot nu toe.

Profiel

Weet je nog hoe Alaphilippe in 2019 de gele trui pakte? Die finale staat weer op de rol! Er kunnen in de Champagnestreek verschillen gemaakt worden, vooral op de Côte de Mutigny!

Achtergrond

Etappe drie is de eerste heuveletappe. Deze rit door de champagnestreek zal door de aanvallers omcirkeld zijn om hier een kansrijke vlucht op poten te zetten.
Ook de puncheurs zullen hun blik op de aankomst Epernay gericht hebben. Vooral op de Côte de Mutigny (900 meter à 12,2%) kan er een verschil gemaakt worden, al moeten daarna nog een paar korte heuveltjes beklommen worden. Julian Alaphilippe bewees enkele jaren geleden dat er op deze muurtjes secondes gepakt kunnen worden dus ook voor de klassementrensters zijn er mogelijkheden om wat tijd te winnen.

Algemeen klassement

1. Marianne Vos 5:07:46
2. Silvia Persico +0:10
3. Katarzyna Niewiadoma +0:12
4. Elisa Longo Borghini +0:18
5. Maike van der Duin +0:28
6. Lorena Wiebes +0:35
7. Lotte Kopecky +0:41
8. Rachele Barbieri +0:45
9. Julie de Wilde "
10. Demi Vollering "
18. Annemiek van Vleuten +0:50

WAAR KIJK JE?

Na de klassiekers en de Giro Donne is discovery+ ook jouw thuis voor de allereerste Tour de France Femmes. Eurosport draagt het vrouwenwielrennen een warm hart toe en daar hoort tussen 24 en 31 juli natuurlijk het uitzenden van de vrouwen-Tour bij. Het commentaar wordt verzorgd door Nick Stöpler en Jip van den Bos, terwijl Iris Slappendel tijdens de acht etappes zorgt voor updates vanaf de motor.
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47