Premium
Wielrennen

Tour de France | Vrouwen Etappe 7

03:14:20

Herhaling
Van Vleuten is na 'hersteletappes' klaar voor de bergen
Kijk in samenvatting hoe Vos naar tweede overwinning sprint
Gehavende Wiebes in tranen aan de finish na pittige valpartij
In beeld - Diskwalificatie Malcotti vanwege ongeoorloofde fietswissel
Dit liveblog begint zodra de rensters zijn opgestapt, het peloton in beweging komt en de live-uitzending loopt. Dat is zaterdag in de zevende etappe rond de klok van 15:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour de France Femmes op discovery+!
Tour de France Femmes
Tour de France Femmes | Van Vleuten vrijdagavond in Wageningen gehuldigd met (alcoholvrije) toost
04/08/2022 OM 14:00

Van Vleuten wint

Van Vleuten wint de zevende etappe van de Tour de France Femmes op een bijzondere wijze. Er is met minuten gestrooid tijdens deze loodzware rit.

Duimpje van Van Vleuten

Op 1,5 kilometer van de meet durft Van Vleuten haar overwinning al te vieren. Lachend naar de camera steekt ze haar duim omhoog. Van ons krijgt ze een applaus terug.

Tempo zakt terug

Het tempo van Van Vleuten begint langzaamaan wat af te nemen. Ook niet zo gek na een aanval van meer dan 70 kilometer. De achterstand van Vollering loopt nog steeds langzaam op terwijl de groep van Niewiadoma juist langzaamaan dichterbij komt.

Vollering lijkt op

Bij Demi Vollering lijkt het beste er wel vanaf te zijn. Het tempo lijkt wat te zakken en het gat naar Van Vleuten loopt steeds verder op. Al bijna drie minuten tussen de twee topfavorieten voor de eindzege.

Seconde voor seconde

De tijdsverschillen tussen de rensters worden enkel groter. Van Vleuten heeft inmiddels meer dan twee minuten op Vollering en de beklimming van de Grand Ballon moet nog beginnen. Longo Borghini rijdt op meer dan vijf minuten achter Van Vleuten....

Solo

Van Vleuten is duidelijk de sterkste van de dag. Op de laatste meters van de Platzerwasel rijdt ze Vollering uit haar wiel. Een voorsprong die ze ze enkel uitbouwt. Licht-dalend is de weg richting de voet van de Grand Ballon.

Stoempen

Op de steile stukken van de Platzerwasel gaat Van Vleuten nog maar eens op de pedalen staan. Demi Vollering moet een klein gaatje laten en Van Vleuten rijdt langzaamaan steeds iets verder weg. Nog 61 kilometer te gaan.

Live!

We zijn nu echt live! Van Vleuten en Vollering op kop. Longo Borghini op 1 minuut en 40 seconden achter de twee Nederlanders. Groep Uttrup Ludwig en Niewiadoma op bijna drie minuten. Moolman-Pasio & Co op bijna zes minuten. Marianne Vos rijdt al op acht minuten van de kop van de koers. De wedstrijd is al volledig opengebroken en we zijn nog niet eens halfweg koers!

Klimklassement

De Bolletjestrui gaat hoe dan ook van schouders verwisselen vandaag. Na de beklimming van de Petit Ballon is het Demi Vollering die bovenaan staat in het bolletjesklassement.

Grote verschillen

Nog voordat de live-uitzending is begonnen ligt het klassement al helemaal op zijn kop. Van Vleuten en Vollering rijden op kop van de koers, Longo Borghini hangt er in haar eentje achter op 1 minuut en 20 seconden. Iedere minuut daarachter rijdt weer een andere groep rond met klasbakken. Ashleigh Moolman-Pasio valt misschien wel het meeste tegen. De Zuid-Afrikaanse leek voor de start van deze etappe één van de favorieten voor de eindzege, maar ze rijdt nu al drie minuten achter Vollering en Van Vleuten.

Van Vleuten begint vroeg

Annemiek van Vleuten vertelde vanochtend al tegen Eurosport dat zij gebaat is bij een zware koers. Blijkbaar was Van Vleuten van plan zelf de koers lastig te maken, want op 80 kilometer van de meet gaat ze zelf al in de aanval. Alleen Demi Vollering reageert op de aanval.

Abandon Wiebes

Lorena Wiebes gaat de Tour de France Femmes niet uitrijden. De sprintster van DSM heeft nog te veel last van haar valpartij van gisteren. Ze is nog wel opgestapt vanochtend, maar na een kleine 30 kilometer was haar Tour de France afgelopen.

Gezonde spanning

Eurosport sprak met Annemiek van Vleuten voor de start van de zevende etappe. Van Vleuten is één van de topfavorieten voor de rit en het eindklassement. Het is dan ook niet zo heel gek dat ze met een gezonde hoeveelheid spanning uit bed stapte vanochtend.

Tour de France Femmes | Van Vleuten over koninginnenrit: "Hoe zwaarder, hoe beter"

Profiel

Het algemeen klassement gaat op de kop gezet worden. Het bergachtige slotweekend van de Tour de France Femmes staat op het punt van beginnen. Wie deelt de eerste stoot uit? Dat het een zware dag wordt staat vast.

Uurtje later

De uitzending begint een uurtje later dan je gewend bent. Om 15:00 uur is etappe zeven van de Tour de France Femmes live te volgen in dit liveblog of via discovery+.

Achtergrond

De Tourkaravaan verplaatst zich voor de zevende etappe richting de Vogezen. Met drie beklimmingen tijdens de 127 kilometer tellende etappe krijgt het peloton te maken met 2883 hoogtemeters. Op papier is dit de koninginnenrit van deze Tour. De meeste hoogtemeters en dus die drie zware beklimmingen. Na een aanloop van 40 kilometer begint het klimmen.
Eerst de Petit Ballon met direct daar achteraan de Col du Platzerwasel. Dan is het afdalen tot aan de voet van de Grand Ballon. De laatste 8 kilometer van de rit is licht dalend of vlak. Wie dus de bergpunten op de Grand Ballon op haar naam mag schrijven is nog alles behalve zeker van de dagzege.

Moolman

Het weekend waar SD Worx met Moolman en Vollering op gewacht heeft staat op het punt van beginnen. Van Vleuten lijkt zo goed als hersteld te zijn van haar ziekte eerder deze week. Niewiadoma heeft een goede voorsprong bij elkaar gesprokkeld en er is geen dag voorbij gegaan waarop Longo Borghini niet voorin te vinden was. Etappe zeven wordt er ééntje om van te smullen.

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Marianne Vos 19:30:14
2. Silvia Persico +0:30
3. Katarzyna Niewiadoma +0:30
4. Elisa Longo Borghini +0:35
5. Ashleigh Moolman +1:05
6. Demi Vollering +1:11
7. Juliette Labous +1:19
8. Annemiek van Vleuten +1:28
9. Cecilie Uttrup Ludwig +2:02
10. Elise Chabbey +2:34
Bekijk hier alle klassementen

WAAR KIJK JE?

Na de klassiekers en de Giro Donne is discovery+ ook jouw thuis voor de allereerste Tour de France Femmes. Eurosport draagt het vrouwenwielrennen een warm hart toe en daar hoort tussen 24 en 31 juli natuurlijk het uitzenden van de vrouwen-Tour bij. Het commentaar wordt verzorgd door Nick Stöpler en Jip van den Bos, terwijl Iris Slappendel tijdens de acht etappes zorgt voor updates vanaf de motor.
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47