Premium
Wielrennen

Tour de France | Vrouwen Etappe 6

02:54:14

Herhaling
Van de Eiffeltoren naar de onverharde top van Planche des Belles Filles
Plaspauze! Hoe werkt het als rensters moeten plassen in de koers?
Lorena Wiebes oppermachtig in massasprint na chaotische etappe
Deze vrouwen en teams doen mee aan de eerste editie + uitvallers
Dit liveblog begint zodra de rensters zijn opgestapt, het peloton in beweging komt en de live-uitzending loopt. Dat is vrijdag in de zesde etappe rond de klok van 14:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour de France Femmes op discovery+!
Tour de France Femmes
Tour de France Femmes | Van Vleuten vrijdagavond in Wageningen gehuldigd met (alcoholvrije) toost
04/08/2022 OM 14:00

Tweede overwinning Marianne Vos!

Marianne Vos doet het opnieuw! Voor het eerst in de Tour de France Femmes wint de gele trui een etappe en het is Vos die het doet. Ze is de snelste in de straten van Rosheim en verslaat Bastianelli en Kopecky. Wereldkampioene Balsamo had ook haar zinnen op deze rit gezet, maar komt tekort.

Laatste 10 kilometer

We bevinden ons in de laatste tien kilometer. Le Net is er vooraan in haar eentje vandoor, Lippert probeert aan te vallen vanuit het peloton. Ze komt alleen nog niet weg. De verschillen worden ondertussen steeds kleiner. Gaan we er weer om sprinten? Dan lijkt zonder Wieber een duel tussen Balsamo en Vos aanstaande.

Drie koplopers over

Met de kleine verschillen begint het spannend te worden. Ook vooraan. Marie Le Net, Anna Henderson en Joscelin Lowden blijven vooraan over. Henderson maakt de hele etappe al een goede indruk.

Kopecky en Wiebes gevallen

Ach nee, Lorena Wiebes is gevallen! Kopecky was er ook bij betrokken. Wiebes valt natuurlijk wel eens vaker en normaal gesproken staat ze dan zo snel mogelijk weer op, maar ze lijkt pijn te hebben aan haar onderarm. Ze zit wel weer op de fiets. De achterstand van de groene trui op het peloton bedraagt echter alweer 1,5 minuut. Erg spijtig, want Wiebes ging op de korte, pittige klimmetjes met de besten mee...

Hollen en stilstaan in peloton

Voor de zoveelste keer deze Tour de France Femmes gebeuren er dingen na een tussensprintje of bovenop een colletje. Het peloton lijkt eventjes te ontploffen, maar daarna valt het weer stil. Ondertussen klampt Wiebes nog altijd aan in de hoop op nieuw dagsucces. De kopgroep heeft nog 37 seconden over. Gaan Jumbo-Visma (Vos) en Team DSM (Weibes) nu rijden?

Finale op komst

Er is nog zo'n dertig kilometer te gaan, kopgroep en peloton liggen een minuutje uit elkaar... en dus is er nog van alles mogelijk! Wordt het sprinten? Dat is niet direct zo gezegd. De weg loopt nog behoorlijk op en af, dus er liggen nog steeds kansen voor de puncheurs.

Team UAE op kop van peloton

Team UAE lijkt niet van plan om de kopgroep veel ruimte te gunnen. De maximale voorsprong is twee minuten geweest. Het loopt nu weer terug naar zo ongeveer de minuut. Wie weet wat de plannen zijn. Eerder zagen we Bastianelli al in haar eentje in de achtervolging gaan. Tevergeefs.

Gerritse blijft in bolletjestrui

De ontwikkelingen tijdens de zesde etappe kunne vast rekenen op de goedkeuring van Femke Gerritse. Ze heeft genoeg punten om ook morgen in de bolletjestrui te mogen starten. Zaterdag doemen echter de eerste bergen op en dan wordt het echt spannend.

Grote kopgroep

Na een kilometer of veertig is een grote kopgroep ontstaan, met zo'n beetje alle grote ploegen vertegenwoordigd. Het verschil tussen kopgroep en peloton bedraagt anderhalve minuut. De enige renner met een Nederlands vlaggetje achter haar naam is Silke Smulders. Niemand lijkt echt gevaarlijk voor het klassement.

Bergpunt voor Gerritse

De opdracht voor Femke Gerritse vandaag is duidelijk: zorgen dat ze ook morgen in de bolletjestrui mag starten. Voorlopig is ze goed bezig, want ze pakt het bergpunt dat voor het oprapen lag op de eerste col van de dag. Het peloton is verder nog compleet.

Achtergrond

De sprinters konden donderdag nog één keer hun hart ophalen, met opnieuw een winnende spurt van de oppermachtige Wiebes, maar vrijdag dient zich de laatste kans aan voor de aanvallers. Hierna zijn dan eindelijk de specialisten voor het hooggebergte aan de beurt.
Aangezien er al vanuit de start omhoog wordt gegaan, kunnen al vroeg de eerste aanvallen ondernomen worden. Of die aanvallers vier colletjes lang en tot het einde vooruit blijven, is echter verre van zeker. Het parcours is niet dusdanig zwaar dat alle sprinters eraf waaien.

Femke Gerritse

De sterkere en meer complete renners hoeven hun ambities dan ook zeker nog niet op te bergen. Maar, zijn de ploegen nog fris genoeg om de koers te controleren? En slaagt Femke Gerritse erin om haar bolletjestrui opnieuw met succes te verdedigen?
Dat valt allemaal te bezien tijdens 129 kilometer koers tussen Saint-Dié-des-Vosges en Rosheim.

Klassement

1. Marianne Vos 11:48:46
2. Silvia Persico +0:20
3. Katarzyna Niewiadoma +0:25
4. Elisa Longo Borghini +0:25
5. Ashleigh Moolman +0:55
6. Demi Vollering +1:01
7. Juliette Labous +1:09
8. Annemiek van Vleuten +1:18
9. Cecilie Uttrup Ludwig +1:52
10. Mavi Garcia +2:30

WAAR KIJK JE?

Na de klassiekers en de Giro Donne is discovery+ ook jouw thuis voor de allereerste Tour de France Femmes. Eurosport draagt het vrouwenwielrennen een warm hart toe en daar hoort tussen 24 en 31 juli natuurlijk het uitzenden van de vrouwen-Tour bij. Het commentaar wordt verzorgd door Nick Stöpler en Jip van den Bos, terwijl Iris Slappendel tijdens de acht etappes zorgt voor updates vanaf de motor.
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47