Premium
Wielrennen

Tour de France | Vrouwen Etappe 2

02:55:21

Herhaling
Wiebes pakt historisch geel na winst op Champs-Élysées
Waarom stond Wiebes in de gele trui met een huilende baby op het podium?
Alle truien in bezit van Nederlanders - Check de klassementen
Wie zijn de uitdagers van Annemiek van Vleuten in de strijd om het geel?
Dit liveblog begint zodra de rensters zijn opgestapt, het peloton in beweging komt en de live-uitzending loopt. Dat is maandag in de tweede etappe rond de klok van 14:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!
Tour de France Femmes
Tour de France Femmes | Van Vleuten vrijdagavond in Wageningen gehuldigd met (alcoholvrije) toost
04/08/2022 OM 14:00

Vos doet het!

Marianne Vos wint de tweede etappe van de Tour de France Femmes! Op het juist moment weggereden met een kopgroep en met een voorsprong van 29 seconden plus bonificatie pakt ze ook het geel! de GOAT! In het klassement doen Niewiadoma en Longo Borghini hele goede zaken.

Tour de France Femmes | Marianne Vos kiest de aanval en wint tweede etappe

Vollering doet het zelf

Demi Vollering is niet tevreden over de voorsprong van de kopgroep en gaat zelf op kop van het peloton rijden. Daarmee rijdt ze de halve trein van Team DSM in de problemen want die kunnen met de grootste moeite het achterwiel van de Nederlandse houden.

Tussensprint

Maike van der Duin wint de tussensprint en trekt meteen door. Lorena Wiebes wint de sprint uit het peloton van Marianne Vos. Maar ze houden de benen niet stil. Balsamo, Longo Borgini, Vos, Van der Duin, Niewiadoma en Persico trekken door en rijden weg van het peloton.

Niet veel later

Niet veel later is er weer een valpartij. Laura Süssemilch ligt er vervelend bij tegen de stoeprand aan.

Naar moment

Een hele nare valpartij. Wat onrust, een renster in de kant. Wat zenuwachtig uitwijken en vervolgens vallen. Nicole Frain zit niet op te letten en rijdt vol in de gevallen rensters. Cavalli ligt ook op de grond en kan na enkele minuten haar weg vervolgen. Voor de klassementsambities van de Française is dit verre van ideaal.

Tour de France Femmes | Keiharde valpartij inclusief duikvlucht tijdens tweede etappe

Valpartij

Op 30 kilometer van de meet beginnen de zenuwen toch wat in het peloton te sluipen met de eerste grotere valpartij tot gevolg.

Rust in het peloton

De waaiers hebben niet de schade aangericht waarop werd gehoopt. De rust is teruggekeerd in het peloton en ook rijdt er geen kopgroep meer voor het peloton uit.

Waaiers!

En daar zijn ze!

Live

Etappe twee is nu live te volgen op Eurosport en discovery+! Met nog 85 kilometer te gaan en een kleine kopgroep van vier rensters een minuut voor het peloton uit ligt de koers nog volledig open. Zowel figuurlijk als letterlijk want er waait een harde wind door Frankrijk in de rug van het peloton. De ideale omstandigheden voor waaiers.

Bolletjestrui

Het peloton is inmiddels gestart in Meaux en heeft zelfs al een colletje achter de rug. Femke Gerritse komt als eerste boven. Dit betekent dat de bolletjestrui in bezit blijft van de ploeg Parkhotel Valkenburg, maar of Gerritse of Femke Markus de trui morgen draagt, wordt pas aan de finish bepaald. Het algemeen klassement gaat een rol van betekenis spelen bij de gelijke stand. Zowel Gerritse als Markus heeft twee punten.

Profiel

Hoezo zwart gat? De Tour de France duurt anno 2022 gewoon een week langer! Vandaag rijden de vrouwen de tweede etappe. En het W-woord wordt gefluisterd...

Achtergrond

Als je naar het profiel van de tweede etappe kijkt heb je de neiging om de etappeoverwinning alvast aan Lorena Wiebes toe te schrijven. De DSM-renster is de snelste van het vrouwenpeloton en dus een 'zekerheidje' voor zoverre dat bestaat in het wielrennen, maar vandaag lijkt het toch niet zo vanzelfsprekend te zijn. De wind staat in de laatste tientallen kilometers in de rug. Een ideaal scenario voor waaiers.
Ook voor de rensters met klassementsambities in het dus een belangrijke dag. Met een verkeerde positie kunnen er zomaar eens minuten verloren gaan. Vanaf 14:00 uur is de etappe live te volgen op Eurosport en Discovery+.

Klassement

1. Lorena Wiebes 1:53:50
2. Marianne Vos +0:04
3. Lotte Kopecky +0:06
4. Rachele Barbieri +0:10
5. Emma Norsgaard +0:10
6. Maike van der Duin +0:10
7. Elisa Balsamo +0:10
8. Simone Boilard +0:10
9. Tamara Balabolina +0:10
10. Vittoria Guazzini +0:10

WAAR KIJK JE?

Na de klassiekers en de Giro Donne is discovery+ ook jouw thuis voor de allereerste Tour de France Femmes. Eurosport draagt het vrouwenwielrennen een warm hart toe en daar hoort tussen 24 en 31 juli natuurlijk het uitzenden van de vrouwen-Tour bij. Het commentaar wordt verzorgd door Nick Stöpler en Jip van den Bos, terwijl Iris Slappendel tijdens de acht etappes zorgt voor updates vanaf de motor.
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47