Op papier was vandaag een rit voor de sprinters, maar niets bleek minder waar. De wind waaide flink op de open vlaktes tussen Meaux en Provins. Ondanks de vele pogingen en het onrustige peloton lukte het niet om echte waaiers te trekken. Hier en daar ontstond een groepje maar toch kwam alles weer bij elkaar op zo'n 50 kilometer van de meet. Vervolgens was het rustig tot aan de finale.

Jammerlijke hoofdrol voor valpartijen

Naarmate de kilometers wegtikten nam de nervositeit toe. Dit had vele (nare) valpartijen tot gevolg. De naarste was die op 25 kilometer van de meet. Het leek allemaal wel mee te vallen tot een terugkomend tweetal van Parkhotel Valkenburg met een enorm snelheidsverschil op het peloton afraasde en niet op tijd in de remmen wisten te knijpen. Nicole Frain lijkt zelfs geen moment af te remmen en knalt vol in Marta Cavalli. De Française was van tevoren aangekaart als één van de smaakmakers maar werd vol meegenomen door de Australische kampioene. Cavalli wist nog wel op de fiets te stappen, maar niet veel later heeft ze toch de race moeten verlaten.
Tour de France Femmes
Tour de France Femmes | Van Vleuten vrijdagavond in Wageningen gehuldigd met (alcoholvrije) toost
04/08/2022 OM 14:00

Tour de France Femmes | Keiharde valpartij inclusief duikvlucht tijdens tweede etappe

De finale schoot pas echt in gang bij de tussensprint. Maike van der Duin reed enkele seconden voor het peloton uit en Wiebes won de sprint uit het peloton. Maar waar Wiebes en Kopecky zich terug lieten zakken was het Vos die door trok. Niewiadoma, Balsamo, Persico en Longo Borghini sprongen met Vos mee en wisten snel de aansluiting te vinden met Van der Duin.

Voorsprong

De voorsprong werd steeds groter. Balsamo reed zich zelfs helemaal leeg voor Longo Borghini zodat de tijdswinst zo groot mogelijk zou zijn voor de Italiaanse klassementsfavoriet. De laatste kilometer liep verraderlijk omhoog en toch speelden de rensters wat met hun voorsprong om hun kans op de dagzege te vergroten. Maar op de versnelling van Marianne Vos hadden de andere rensters geen antwoord. Met fietslengtes voorsprong kwam de G.O.A.T. over de finish.
Vanwege de voorsprong van 29 seconden, en de bonificatieseconden, op Wiebes en het peloton neemt Vos ook de gele trui over. Eén van de weinige prijzen die nog ontbrak op het palmares van Vos.

WAAR KIJK JE?

Na de klassiekers en de Giro Donne is discovery+ ook jouw thuis voor de allereerste Tour de France Femmes. Eurosport draagt het vrouwenwielrennen een warm hart toe en daar hoort tussen 24 en 31 juli natuurlijk het uitzenden van de vrouwen-Tour bij. Het commentaar wordt verzorgd door Nick Stöpler en Jip van den Bos, terwijl Iris Slappendel tijdens de acht etappes zorgt voor updates vanaf de motor.
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47