Pogacar is explosief, maar is minder sterk op de lange beklimmingen, is de mening van de kenners die nog spanning verwachten in de Tour. Vanbelleghem gelooft er niet zo in. "39 seconden verschil is niet veel, maar toen het erom ging, is er niemand van de klassementsmannen voor hem geëindigd.
"En dat was vorig jaar ook. Alleen op de Mont Ventoux had hij een minder moment, maar ook toen reed Vingegaard hem er uiteindelijk niet definitief af."
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54

Momenten pakken

Toch sluit Traksel een verrassing niet uit, maar dan moet bijvoorbeeld Jumbo-Visma wel zijn momenten pakken. "In de rit naar Longwy had Van Aert niet vooraan moeten zitten, maar op kop moeten rijden. Hirschi en Bennett zaten achterin. Je had ze uit koers kunnen rijden. Dit zijn cruciale momenten. Zijn ploeg is de zwakke plek van Pogacar."
Volgens Vanbelleghem maakt dat geen verschil. "Pogacar is man tegen man even goed. Andere jaren was dit ook zo, maar was hij ook alleen indrukwekkend. Bovendien heeft hij Majka."

Tour de France | Pogacar oppermachtig op slotklim, neemt ook geel over van Van Aert

Moment van zwakte

Op La Planche des Belles Filles zag Traksel toch een moment van zwakte. "Er zijn beklimmen geweest dat er alleen maar lijken op de fiets zaten en hij na afloop met de krultang nog een paar plukjes uit zijn helm aan het laten steken was. Nu zag ik ook bij hem vermoeidheid."
"Wanneer Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers hem alleen kunnen krijgen en je gaat om de beurt aanvallen, dan komt er een moment dat je hem breekt. Dan zal hij heus nog wel een keer overnemen en de rest uit zijn wiel rijden, maar dat moet hij een dag later opnieuw doen."

Tour de France | Pogacar blijft verbazen, ook op de Super Planche - net niet voor Vingegaard

Alleen volgen

Vanbelleghem gelooft niet in deze theorie. "Roglic heeft overal pijn en Martinez heeft al zestien minuten aan zijn broek. Pidcock zie ik dit in het echte hooggebergte niet doen. En Thomas aanvallen?"
Hermsen sluit zich daarbij aan. "Thomas geeft het zelf ook aan. Hij wil alleen volgen en hoopt dat de rest wegvalt."

Tour de France | Geraint Thomas rijdt tijdrit met jasje nog aan - "Helemaal vergeten uit te doen"

Thomas op het podium

"Volgens mij is INEOS al heel blij als ze Thomas op het podium krijgen", vult Vanbelleghem aan. "Dat gaan ze niet op het spel zetten door Thomas te laten aanvallen."
"Toch zie ik mogelijkheden", besluit Traksel. "Ik had het erger verwacht na de eerste week."

Waar kijk je?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33