Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | ASO wil experimenteren met uitzenden radioverkeer tussen ploegleider en renners

Kevin van Nunen

Geupdate 05/05/2022 om 11:15 GMT+2

Voor de Giro d’Italia die op het punt van beginnen staat, komt het nog iets te vroeg. Maar tijdens de Tour de France hoopt organisator ASO voor het eerst radioverkeer tussen ploegleider en renners te delen, live op televisie. Er wordt gewerkt aan het in orde maken van de laatste randvoorwaarden.

Live meeluisteren wat er wordt besproken, waarom niet?!

Foto: Getty Images

Er werd recent tijdens de Ronde van het Baskenland ook al het nodige radioverkeer gedeeld, onder meer updates vanuit de organisatie. Maar pas als het tijdens de Tour gebeurt, gaat het om het echie.
En dat zit er nu aan te komen. Er wordt sowieso van alles geprobeerd om het wielrennen als sport een oppepper te geven, bijvoorbeeld door Netflix achter de schermen te laten filmen, maar er wordt nu ook overwogen om radioverkeer beschikbaar te stellen voor de kijkers thuis.
picture

Itzulia | Vastgelegd op onboardbeelden – boze ploegleiders en onenigheid in kopgroep

Formule 1

Je zou kunnen zeggen dat er flink wordt gekeken naar de Formule 1, dat extra populariteit te danken heeft aan een succesvolle Netflix-docureeks en waarvan radioverkeer delen ook een groot onderdeel van de complete ervaring is.
Wielerblog The Outer Line schrijft dat ASO overweegt om – met een kleine vertraging – audio toe te voegen aan de uitzendingen op televisie, zodat fans en liefhebbers nog beter op de hoogte zijn van wat zich precies afspeelt in de koers. Een inkijkje in de toegepaste tactiek levert op z’n minst intriges op.
Waarom wel rijden of waarom juist niet? Als de kijkers thuis live antwoord op die vraag krijgen, komt dit de beleving ten goede. Het gaat echter niet enkel en alleen om de beleving van de kijker thuis, want ASO spot ook een commerciële mogelijkheid.

Verdienen aan radioverkeer

TV-zenders dienen namelijk te betalen om het radioverkeer te mogen uitzenden. Alles bij elkaar hoopt ASO met deze ‘speciale projecten’ een som van 150.000 euro op te halen. In eerste instantie komt die opbrengst puur en alleen ten goede aan de ASO, maar als het radioverkeer populair blijkt, is de partij bereid om de opbrengst te delen met de ploegen.
Niet geheel onbelangrijk is dat ook de UCI voorstander lijkt te zijn van het delen van radioverkeer. Grote kans dat er binnenkort meer nieuws volgt.

WAAR KIJK JE?

Het volledige voorjaar, alle klassiekers en grote rondes zijn live te zien op Eurosport of reclamevrij te streamen via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie