Met kerst in 2012, Hugo zou nog even thuis zijn voordat hij een overstap zou maken naar het Franse team AG2R, kwam zijn broer Pierrik niet thuis nadat hij was gaan hardlopen. Toen Hugo op zijn fiets op zoek ging naar zijn broer zag hij hem levenloos liggen in de berm. Pierrik was doodgereden en de dronken automobilist was doorgereden.
Pierrik en Hugo waren altijd wielerfans geweest. Hugo herinnert zich de ochtenden dat hij en zijn broertje als kind naar de televisie keken. “Toen we klein waren, woonden we in een klein dorp. Er was daar weinig te doen we waren daarom blij dat in Juli de Tour op televisie kwam”, zei hij in 2021 tegen Velonews.
Voor Hugo zou een etappe winnen in de Tour een belangrijke manier zijn om zijn broer eer te bewijzen. “Hij heeft nooit de kans gehad om naar Europa te komen en de Tour in het echt te zien. Dat is waarom ik heel graag dat ene wil bereiken voordat ik stop.”
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54

Tour de France | “Deze is voor mijn broer” - Houle denkt direct na overwinning nergens anders aan

Eindelijk profzege

De carrière van Houle ontwikkelde zich langzaam. Pas op 28-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in de Tour de France nadat hij al meer dan zeven jaar actief was als prof. Na vijf jaar gekwakkeld te hebben bij AG2R Mondiale maakte hij de overstap naar het team van Vinokourov: Astana. Met dat team mocht hij voor het eerst een Tour rijden.
Een overwinning in een profwedstrijd had hij tot vandaag nog niet gepakt, met uitzondering van tweemaal het Canadees kampioenschap tijdrijden. Vrijdag was hij er in de rit naar Saint-Étienne dichtbij, hij werd derde.
Zijn eerste profoverwinning pakte Houle vandaag na een 45 kilometer lange solo. Een fantastische manier om je overleden broer te herdenken.

Tour de France | Houle wint etappe na knappe solo, Vingegaard geeft Pogacar geen ruimte

Waar kijk je?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33