Van tevoren was het duidelijk dat dit een belangrijke kans was voor een grote kopgroep. Dat werd echter ook gedacht van etappe acht en daar bleek die verwachting toen niet uit te komen. Dit maal was het echter een grotere kopgroep die het vol hield tot aan de finish.

WvA

Eerst reed er een groep van vijftien renners weg. Met Bob Jungels, Jonathan Castroviejo, Thibaut Pinot, Warren Barguil, Simon Geschke en nog tien anderen was het een kopgroep om rekening mee te houden. Niet veel later sloot er zelfs nog een extra aantal renners aan met o.a. Wout van Aert.
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
De Belg reed vandaag voor de verandering een keer niet mee voor de etappezege. Hij ging voor de tussensprint en verder heeft hij zich niet veel bemoeid met de inspanningen op kop van de wedstrijd.
Op 62 kilometer van de streep versnelde Bob Jungels. Simon Geschke reed naar de Luxemburger toe en wist ook als eerste boven te komen op de Col de la Croix. In de afdaling ging Jungels te snel voor de Duitser en daarmee was de solo van de Luxemburger geboren.

Finish

Op de Pas de Morgins ging Thibaut Pinot in de tegenaanval. De voorsprong van Jungels was op dat moment nog twee minuten maar werd snel minder. Uiteindelijk kwam de Fransman zelfs tot 24 seconden, maar na de top van de Pas de Morgins was het een klein stukje dalen. In deze afdaling ging Jungels sneller dan de Fransman en liep dus weer uit. Op de laatste oplopende stroken was Pinot geknakt en kon Jungels doorbeuken naar de overwinning. Jonathan Castroviejo en Carlos Verona wisten Pinot zelfs nog in te halen in de laatste meters voor de finish.

Klassement

In de top van het klassement verandert er niet veel. Ben O'Connor heeft lang naast de medische auto en zijn ploegleiderswagen gereden en verloor veel tijd, maar is voorlopig nog niet afgestapt. Ook Aleksandr Vlasov moest de groep der favorieten wederom vroeg laten gaan. Ook rijden de Ineos-Grenadiers nog maar met twee kopmannen rond in deze tour. Martinez rijdt nog wel rond in het peloton, maar verloor veel tijd en dus is een hoge klassering niet meer realistisch.

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33