Pas aan de finish van de tijdrit in Rocamadour was het echt zeker… de naam Vingegaard wordt bijgeschreven in de lange lijst van winnaars van de Tour de France. Dat was geen moment te vroeg, want drie kilometer eerder kwam de gele trui in een korte afdaling nog bijna ten val.
Vrouw en dochter pus Vingegaard zelf konden vlak na de streep tranen van vreugde huilen en de Deense vlag kon in top, want het was gelukt… de Tour de France was gewonnen. “Dit betekent alles voor me! Ik kan het amper onder woorden brengen. Dit is de grootste prijs in het wielrennen en we hebben het gedaan!”

Tour de France | Vingegaard drie kilometer voor finish tijdrit nog bijna onderuit in gele trui

Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54

Van Aert

Het is geen toeval dat Vingegaard, tussen de tranen door, over ‘we’ spreekt, want de kracht van Jumbo-Visma is in duel met Tadej Pogacar en team UAE Emirates van doorslaggevend belang gebleken. “Het hele team was ongelooflijk! En dat Wout van Aert mij aan de finish onthaalde, geeft aan hoe close we met z’n allen zijn.”
“Het is heel speciaal wat we samen hebben neergezet en hoe blij iedereen voor elkaar is. Ik ben ook onwijs blij voor Wout dat hij de tijdrit won en de groene trui veroverde. Deze gasten zijn mijn vrienden. Sterker nog, het zijn mijn broeders.”

Tour de France | Prachtig! Van Aert onthaalt Vingegaard in gele trui aan finish van tijdrit

Tweede plaats

Na twee tweede plaatsen is het nu dus raak voor Vingegaard en Jumbo-Visma. De ene tweede plek is de andere tweede plek niet. Vingegaard nam vorig jaar genoegen met plek twee, terwijl de tweede plaats van Primoz Roglic in 2020 een waar trauma opleverde.
Vingegaard: “Ik heb er sinds vorig jaar altijd in geloofd dat dit tot de mogelijkheden behoorde, maar je moet het wel eventjes doen. Wat er twee jaar geleden is gebeurd, gaat niet uit je hoofd. Ik wil niet zeggen dat we bang waren, maar we wilden ook zeker geen herhaling. Daarom ging we voor een zo goed mogelijk resultaat. Dit is een opluchting, maar ook… ik ben zo blij en trots!”

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33