Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Hoe werkt het met de verdeling van prijzengelden?

Maurits ten Kate

Geupdate 25/07/2022 om 10:40 GMT+2

Jumbo-Visma heeft al meer dan een ton prijzengeld verdiend tijdens deze editie van de Tour, en daar gaat zondag na de slotetappe op de Champs-Élysées alleen maar meer bijkomen, als de Nederlandse ploeg hoogstwaarschijnlijk drie truien mee naar huis gaat nemen. Hoe wordt al dat geld nu precies verdeeld? Eurosport-commentator Bobby Traksel legt het uit.

Wout van Aert en Jonas Vingegaard hebben al duizenden euro's opgehaald voor de formatie van Jumbo-Visma.

Foto: Getty Images

De zilvervloot gaat na Parijs binnenvaren voor Jumbo-Visma. Twee van de maximaal drie truien zijn al zeker en bovendien is er door de etappezeges van Vingegaard en Wout van Aert al een ton binnen voor de Nederlandse formatie. Volgens Bobbie Traksel zijn er verschillende manieren waarop het prijzengeld binnen een team kan worden verdeeld.
"Ik heb bij verschillende ploegen gereden en bij al die ploegen waren er verschillende soorten verdelingen van prijzengeld. Bij ieder team is dat weer anders. Eén van de opties is dat het prijzengeld van het hele jaar in één grote pot gestopt wordt en dat die onder alle renners verdeeld wordt."
"Bij de meeste ploegen is dat echter niet het geval. Alleen bij kleinere ploegen wordt die verdeling zo gemaakt."
picture

Tour de France | Bekijk nog eens de samenvatting van een etappe die Van Aert wel wint

Grote taart

"Je moet het zo zien. Je hebt een taart met 100 procent prijzengeld, daar gaat al 10 procent vanaf voor het anti-doping wat je rechtstreeks naar de UCI stuurt. Er gaat nog een zak geld naar de CPA voor het pensioenpotje. De boetes die zijn gehaald worden daaruit betaald."
"Aan het eind kom je ongeveer uit op zo'n 80 procent dat verdeeld kan worden. 10 procent daarvan gaat nog naar het personeel van een ploeg, in sommige gevallen zelfs 15 procent, zodat de verzorgers en mecaniciens en al het andere personeel ook meedelen in het succes. Alles wat dan overblijft wordt dan verdeeld onder de renners die gestart zijn aan de koers."
"Bij Jumbo-Visma hebben Steven Kruijswijk en Primoz Roglic een grote bijdrage geleverd aan het succes, dus ik kan me voorstellen dat ook zij een bonus krijgen."
picture

Tour de France | Vingegaard soleert naar winst op Hautacam en stelt Tourzege vrijwel veilig

Waar kijk je?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie