De schrik was groot in het kamp van UAE Team Emirates toen de ploeg voor de tweede keer deze Tour de France met corona werd geconfronteerd. Vegard Stake Laengen was al uit koers en nu testte George Bennett positief op corona, terwijl Rafal Majka maar net mocht starten.
Ook de test van Majka gaf een positief resultaat, maar de hoeveelheid virus was zo laag dat hij alsnog toestemming kreeg om op te stappen. “It really sucks”, reageerde Pogacar aan de finish van de tiende etappe, waarin hij de sprint van het peloton won. Een extra seconde voorsprong leverde het niet op.

Tour de France | Pogacar sprint Vingegaard eruit op steile strook richting finish rit tien

Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54

39 seconden

Het verschil tussen koploper Pogacar en naaste belager Jonas Vingegaard blijft hierdoor 39 seconden, maar het Jumbo-blok oogt toch wel wat sterker dan het verzwakte UAE. “Ik ben twee sterke motoren kwijt. Ze liepen meer risico omdat ze allebei nog geen corona hadden gehad.”
“Het is erg jammer voor mij en het team, maar vooral ook voor henzelf”, vervolgt Pogacar zijn reactie op het slechte nieuws. “De sfeer binnen de ploeg is nog altijd goed en de motivatie is groot. We blijven vechten tot het einde.”
Stiekem waren UAE en Pogacar van plan om de gele trui af te staan, bijvoorbeeld aan Lennard Kämna, maar Jumbo deed het peloton in de slotfase van rit tien precies genoeg om Pogacar in het geel te laten blijven. Dat zijn toch weer extra plichtplegingen en andere verantwoordelijkheden die hem worden opgedrongen.

Tour de France | Pogacar blijft verbazen, ook op de Super Planche - net niet voor Vingegaard

Gele trui afstaan

Pogacar: “Misschien hebben we iets te laat tijdens de etappe pas beslist om het geel af te staan. Het is zonde voor Kämna dat hij misgrijpt. Keer op keer laat Kämna zien wat een ontwikkeling hij doormaakt en wat een goede renner hij is. Omdat Kämna al veel energie verspilde, durfden we hem gerust het geel te geven.”
Dat plannetje mislukte dus. Overigens fietste Pogacar tijdens de twee vorige Tours ook naar de eindzege hoewel hij zeker niet het sterkste team om zich heen had. De Sloveen weet altijd wel zijn weg te vinden en zolang hij zelf oppermachtig is in het hooggebergte behoudt hij goede kansen op scoren van een hattrick aan Tour-overwinningen.

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33