Alleen de zestiende etappe van Passy naar Combloux is een race tegen de klok. Ter vergelijking; vorig jaar zaten er nog 54 tijdritkilometers in het parcours, nu slechts 22. De ploegleiding van Jumbo-Visma kan daar echter wel mee leven.
"Het is anders dan de andere jaren, maar voor ons is het wel een goed parcours denk ik", geeft Merijn Zeeman aan voor de camera van Wielerflits. "Met onze kopmannen hebben we niet per se heel veel tijdritkilometers nodig."

Tour de France | Jumbo-Visma viert feest met champagne

Tour de France
Tour de France | Groenewegen moet een van drie kopmannen worden in Tour 2023
28/10/2022 OM 14:24

Hoopten op ploegentijdrit

Richard Plugge, ploegdirecteur bij de Nederlandse formatie, is iets minder enthousiast. "We krijgen een hele zware slotweek en helaas maar weinig tijdritkilometers", vertelt hij aan Sporza.
"Het zwaartepunt ligt zoals altijd in de derde week, die wordt heel pittig, maar dat is prima voor ons. We hoopten misschien nog op een ploegentijdrit, maar dat gerucht bleek niet te kloppen."

Tour de France | Vlag mag uit bij Jumbo: Van Aert wint tijdrit, Vingegaard is zeker van het geel!

Prudhomme legt uit

Het ontbreken van tijdritkilometers maakt de kans op het debuut van Remco Evenepoel in de volgende Tour heel klein. Tourdirecteur Christian Prudhomme vindt dat niet direct een probleem. "Al zouden we heel blij zijn met zijn komst, in welk jaar dan ook", legt hij uit aan Eurosport.
Op de opmerking dat het parcours weinig tijdritkilometers bevat reageert Prudhomme gevat. "In 2015 hadden we er nog minder, toen waren het slechts 13,8 kilomter. We zien ook dat de grens tussen tijdrijdende klimmers en pure klimmers aan het vervagen is. We zitten in een nieuw tijdperk met renners die op bijna elk terrein kunnen winnen."

Waar kijk je?

Met het mooie parcours lijkt er ook in 2023 weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Gemengde reacties op parcours - Bardet, Cav enthousiast, deelname Evenepoel onzeker
28/10/2022 OM 12:13
Tour de France
Wielrennen | Pogacar over ‘fatale’ elfde etappe in Tour de France - “Jumbo-Visma heeft me gebroken"
05/09/2022 OM 14:49