Het was een vreemd gezicht. Renners die in de Kopenhaagse regen als stormtroopers op het startpodium van de Tour de France stonden. Al tijdens de wedstrijd steelden de nieuwe helmen de show.
Alex Jerome hoofd Helmen van Specialized legt aan Eurosport-journalist Hannah Walker uit wat het voordeel is van de nieuwe helmen. Uit windtunneltesten bleek dat dit model aerodynamischer was dan alle helmen die ze eerder op de markt hadden gebracht.

Hoofdsok

Tour de France
Tour de France | Quintana test positief op verboden middel, resultaten Tour geschrapt
GISTEREN OM 13:24
De vernieuwing zat met name in het ontbreken van een sluiting. Waar reguliere helmen een sluiting onder de kin hebben, is bij de nieuwe helm de helm met de hals verbonden met stof. De ‘geïntegreerde hoofdsok’ zou volgens Jerome een stuk aerodynamischer zijn. Een renner als Remco Evenepoel zou op een tijdrit van 40 kilometer 26 seconden tijdwinst boeken met de nieuwe helm.
De windtunneltesten bleken misschien positief. Het beeld dat blijft hangen na de eerste etappe is minder rooskleurig. De renners met de nieuwe helm hadden de lachers op de hand en de winnaar, Yves Lampaert droeg nota bene een Specialized helm van het oude model.
“Ik wilde gewoon materiaal gebruiken dat ik vertrouwde, zeker in dit regenweer. Dus koos ik voor wat ik gewoon ben en waar ik ook de vorige tijdritten mee heb afwerkt. Volgende keer zal ik het misschien wel gebruiken, maar nu niet”, liet hij achteraf weten.

Bodywarmer

Ook Geraint Thomas had een outfit waar verschillende mensen om konden lachen. De Brit vergat zijn bodywarmer uit te trekken voor de start en moest zijn tijdrit met zijn bodywarmer over zijn pak afleggen. Hij gaf aan veel last te hebben van dat kledingstuk.

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37