Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 11

05:24:26

Herhaling
Deze Nederlanders en Belgen komen in actie en dit zijn hun kansen
Bettiol slingert voorbij activisten die rookbommen laten afgaan
Na een week heeft Astana slechts 600 euro verdiend
Groot glas bier voor winnaars Amstel Gold Race voortaan niet meer toegestaan
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Dit liveblog begint zodra de renners zijn opgestapt en het peloton in beweging komt. Tijdens de elfde etappe woensdag is dat rond de klok van 12:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!

Vingegaard wint en pakt geel!

Het is gebeurd! Het doekt valt op de Col du Granon voor Pogacar. Vingegaard stevent op de overwinning af en is zo'n drie minuten eerder binnen dan Pogacar, die uit de gele trui valt. Is dit is beslissing in de Tour de France 2022 of volgt er nog een twist, een wederopstanding van Pogacar?

Pogacar blijkt mens

Er wordt met minuten gesmeten! Vingegaard rijdt op dit moment twee minuten voor Pogacar en dan zijn we nog niet eens bezig. De geletruidrager moet de ene na de andere renner laten gaan en rijdt nu helemaal alleen.

Vingegaard valt aan!

Zo'n 4 kilometer voor het einde kraakt Pogacar! Hij lost uit het wiel van Majka vlak nadat Vingegaard een zoveelste aanval heeft gewaagd. Voorin strijdt Barguil voor de ritzege, maar tegen kramp... en Quintana nadert. Als Vingegaard door kan pakken, kan hij aan geel denken.

Voet Col du Granon nadert

We naderen de voet van de Col du Granon en Barguil mag met dik twee minuten voorsprong aan de slotklim beginnen. Het is een monster... Daarachter gebeurt van alles. Van Aert heeft de geloste Roglic opgehaald en teruggebracht naar de groep gele trui, waarin veel meer renners van Jumbo dan UAE zitten. Komt er een tweede ronde van aanvallen zoals we op de Galibier zagen?

Van Aert laat zich terugzakken

Van Aert is onderweg om nog een rol van betekenis te gaan spelen. De man in het groen is van plan om Vingegaard bij te staan in zijn strijd met Pogacar. Daarom laat hij zich terugzakken. Vergeet niet: er is nog altijd 40 kilometer te gaan en we finishen bovenop de beruchte Col du Granon!

Barguil als eerste boven op Galibier

Met een voorsprong van zo'n 45 seconden komt Barguil als eerste boven op de Galibier. Geschke volgt op zo'n 50 seconden en pakt ondertussen belangrijke punten voor de bollentrui.

Tweestrijd

Nog tijdens de beklimming van de Galibier, op 47 kilometer van de finish, zijn we toe aan een tweestrijd. Pogacar voorop, Vingegaard in zijn wiel. Deze etappe blijft maar ontwikkelingen en verrassingen opleveren!

Roglic kan niet meer

Slecht nieuws voor de tactiek van Jumbo in het gevecht met Pogacar... Roglic kan niet mee en moet afhaken. Dit betekent dat er nog steeds sprake is van een duidelijk overtal, maar Vingegaard is nu duidelijk de grootste uitdager van de gele trui. En de Deen is in zijn eentje.

Barguil valt aan

Vooral probeert Barguil voorsprong te pakken. Van Aert volgt er kort achter, maar wellicht wordt hij nog elders verwacht. De dagprijs lijkt te veel van het goede voor Van Aert, al kun je deze Tour de France niets uitsluiten.

Groep favorieten wordt weer peloton

Het groepje favorieten is een stukje groter geworden, door renners die terugkeren bij de toppers van het klassement. Jumbo is weer in overtal vergeleken met UAE, maar het kan weer alle kanten op. Wie is de allerbeste?

Soler terug bij de favorieten

Pogacar komt er iets luxer bij te zitten nu ploegmaat Soler aansluit bij de favorieten. Of dreigt aan te sluiten. Een tempoversnelling later zit Soler er weer wat extra meters achter, maar daarna pakt hij door. Twee maal UAE versus twee maal Jumbo versus één keer Ineos.

Roglic en Vingegaard beurtelings in de aanval

Roglic en Vingegaard bestoken omstebeurt de gele trui van Pogacar tijdens de eerste meters op de Galibier. Ook Thomas is er nog bij. Wie komt er los, wanneer kraakt Pogacar? Wat een prachtige ontwikkelingen! Welke rol kan Van Aert nog spelen?

Jumbo isoleert Pogacar

Het is Jumbo gelukt om Pogacar te isoleren. De top van de Télégraphe is waar het gebeurde. Wat ontvouwt zich nu in de afdaling? Wordt Roglic opgeofferd, komen er mannen terug van achter? Dit kunnen beslissende momenten zijn!

Van Aert nog steeds vooraan

Richting de Galibier rijdt Van Aert nog altijd op kop, met kompanen als Cherel, Schachmann, Geschke, Izagirre, Teuns, Barguil, Latour en Neilands. De voorsprong op de achtervolgers bedraagt zo'n zeven minuten.

Jumbo meldt zich vooraan

Wat is Jumbo van plan? De geel-zwarte brigade meldt zich tijdens de beklimming van de Télégraphe aan kop van het peloton, met onder meer Roglic. Komt er een aanval op de gele trui van Pogacar?

Abandon Van der Poel

Het was al geen teken dat hij vroeg moest lossen vanuit de kopgroep en het duurde niet lang voordat hier bevestiging van kwam: Mathieu van der Poel heeft opgegeven en maakt geen deel meer uit van het Tour-peloton. De Nederlander reed al zo'n beetje de hele Ronde van Franrijk anoniem mee en halverwege zijn tweede grote ronde in korte tijd was het te veel van het goede. Van der Poel knijpt in de remmen. Het zit erop.

Van der Poel lost

Helaas, tijdens de beklimming van de Lacets de Montvernier moet Van der Poel de kopgroep laten gaan. MVDP is toch nog niet echt de oude. Je zou hopen dat hij langer kon aanklampen. De voorprong van de kopgroep groeit ondertussen naar meer dan vijf minuten.

Peloton laat vluchters gaan

Plasplauze in het peloton, oftewel: de kopgroep krijgt de zegen van het peloton! En dat met nog 115 kilometer te gaan, al bestaat het parcours voor een groot deel uit beklimmingen. We beginnen dadelijk met de schitterende Lacets de Montvernier. Kijk maar.

Van Aert en Van der Poel krijgen gezelschap

De kopgroep die bestond uit Van Aert en Van der Poel heeft flink wat gezelschap gekregen. Onder meer van bollenman Geschke, maar misschien wel belangrijker: Laporte is aangesloten. Die draagt een Jumbo-truitje.

Jumbo stuurt ook Benoot vooruit

Van Aert voorop en Benoot in de achtervolging. Dat zijn twee Jumbo's in de aanval. Wordt hier een plan ontvouwd om Pogacar aan te vallen? Roglic en/of Vingegaard hebben op deze manier een mooi richtpunt voor als zich straks het zware klimwerk aandient.

Gaatje voor Van der Poel en Van Aert

Ze vormen nog altijd een duo, Van der Poel en Van Aert, maar ze rijden inmiddels wel dik een halve minuut voor het peloton uit. De vraag is welke reactie er van achteruit nog volgt. Het is nog spitsuur in het peloton.

Van der Poel en Van Aert vallen aan vanuit vertrek

Kilometer 0 was voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel het moment om er tussenuit de knijpen. De man in het groen en de Nederlandse troef gaan in de aanval! Dat is bijzonder, in deze zware bergrit. De 'hel van de Granon' schrikt blijkbaar niet iedereen af. En zien we hier een eerste onderdeel van een masterplan van Jumbo?

Achtergrond

Het voorwerk is gedaan en nu krijgen we echt vuurwerk! Het woord is nu definitief aan de mannen van het klassement, het moment van de waarheid breekt aan. Zelfs voor Tadej Pogacar. De Sloveen moet zijn kracht tijdens de twee koninginnenritten eens te meer bewezen, anders kan hij zomaar aanvallen om zijn oren krijgen.
Voor Jumbo-Visma en Ineos is dit het moment om met Vingegaard, Roglic, Thomas en Pidcock all-in te gaan. Het is niet gezegd dat het lukt, maar als je het vandaag of morgen niet probeert… wanneer dan wel? Omgekeerd wil ook Pogacar vast nog een tik uitdelen om de gele trui steviger in bezit te krijgen.

Pogacar versus Jumbo en Ineos

Kortom, etappe elf en twaalf van de Tour de France mag je niet missen! De etappe van Albertville over 151 kilometer en vier beklimmingen naar de top van de Col du Granon boezemt bij velen angst in, en wat te denken van de aankomst morgen op de Alpe d’Huez?
Het spant erom, het moment van de waarheid in de Tour de France 2022 breekt aan met de eerste col van de buitencategorie die bedwongen moeten worden! Qua Nederlanders zal het van Bauke Mollema en Steven Kruijswijk moeten komen, al is het lastig inschatten of zij helemaal vooraan opdoemen.
Zorg in ieder geval dat je klaar zit voor het vuurwerk tijdens deze twee zware bergritten. Als de Tour inderdaad ontploft, wil je dat niet missen!

Algemeen klassement

1. Tadej Pogacar 37:11:28
2. Lennard Kämna +0:11
3. Jonas Vingegaard +0:39
4. Geraint Thomas +1:17
5. Adam Yates +1:25
6. David Gaudu +1:38
7. Romain Bardet +1:39
8. Thomas Pidcock +1:46
9. Enric Mas +1:50
10. Luis Leon Sanchez +1:50

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33