Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 13

05:20:25

Herhaling
Pidcock met inhaalactie buitenom tijdens afdaling van Galibier
Dit zijn de hoogtepunten van etappe 12 gewonnen door Tom Pidcock
Jakobsen komt op tijd binnen en kan zelfs genieten van uitzinnig publiek
Dit zijn alle deelnemers, en uitvallers, van deze Ronde van Frankrijk
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Dit liveblog begint zodra de renners zijn opgestapt en het peloton in beweging komt. Tijdens de dertiende etappe vrijdag is dat rond de klok van 12:55 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!

Mads Pedersen wint etappe 13

Mads Pedersen wint etappe dertien met een overtuigende sprint in de kopgroep. Fred Wright en Hugo Houle komen er niet aan te pas in de laatste meters van de dag.

3km - Aanval Wright

Fred Wright trekt ten strijde! De Brit probeert los te komen van zijn medevluchters maar slaagt daar niet in.

5 km - Drietal voorop

Wright, Houle en Pedersen hebben inmiddels een voorsprong van 30 seconden op Küng, Ganna en Jorgenson. Het peloton doet niet meer mee voor de dagzege.

12 km - Aanval Pedersen

Mads Pedersen valt aan! De Deen is op papier de snelste in de kopgroep, maar blijkbaar rijdt hij liever alleen naar de finish. Fred Wright en Hugo Houle springen snel op het wiel. Ganna lijkt het lastig te hebben.

13 km - Kopgroep voor de winst

Jack Bauer en Amund Grondahl Jansen sturen van kop af en vervolgens valt het peloton stil. Het ziet er naar uit dat de zes koplopers zich mogen gaan klaarmaken voor de finale. Wie gaat etappe 13 op zijn naam schrijven?

18 km - Mas op achterstand

Enrique Mas rijdt op achterstand. De Spanjaard staat op dit moment op de negende plek in het algemeen klassement en kan dus dure tijd verliezen. De Kopgroep rijdt op dit moment nog 2 minuten en 15 seconden voor het peloton met nog 18 kilometer te gaan.

25km - Kopgroep wint vertrouwen

De kans van de kopgroep lijkt steeds groter te worden. BikeExchange-Jayco heeft er weliswaar een minuut van de voorsprong af gereden, maar dat was ook precies de hoeveelheid tijd die er bij kwam toen Lotto-Soudal stopte met achtervolgen.

35 km - BikeExchange-Jayco op kop

BikeExchange-Jayco gokt op Michael Matthews. De Australische ploeg verhoogt het tempo in het peloton en snoept 30 seconden van de voorsprong af. Ondertussen moeten vele renners het peloton laten gaan.

45 km - Simmons weg uit kopgroep

Net zoals toen met Wout van Aert wordt ook vandaag Quinn Simmons gewoon uit de wielen gereden vanuit de kopgroep. De overwinning zit er niet meer in voor de jonge Amerikaan.

52 km - Opgave Lafay

Victor Lafay is zojuist afgestapt. De Fransman van Cofidis rijdt al de hele Tour achter het peloton aan. Vechtend om op tijd binnen te komen. Nu is hij dan ook echt afgestapt.

66 km - Ewan achter de auto

Caleb Ewan probeert terug te komen bij het peloton en er is maar één manier hoe hij dat voor elkaar kan krijgen. Achter de auto. Gelukkig krijgt de Australiër wat hulp van Alpecin-Deceuninck ondanks dat de jury daar niet van gecharmeerd is.

Tour de France | Ploegwagen Alpecin helpt gevallen Ewan opzichtig en maakt jury kwaad

71 km - Crash Lotto-Soudal

Philippe Gilbert mist een bocht volledig en neemt in zijn val vrijwel zijn hele ploeg mee. ergste slachtoffer: Caleb Ewan. De kopman waar Lotto de hele dag al moeite in stopt. De Australiër stapt met de grootst mogelijke moeite weer op de fiets.

Tour de France | Ewan grootste slachtoffer als volledige Lotto-ploeg bocht naar links mist

72 km - Kat en muis

Het is een kat en muis spel tussen de koplopers en het peloton. De voorsprong blijft rond de twee minuten schommelen.

91 km - Tussensprint

Mads Pedersen 'wint' de tussensprint. De Deen rijdt als eerste over de streep vanuit de kopgroep. Wout van Aert kan nog gemakkelijk de overgebleven puntjes oppakken aangezien er niemand in het peloton het de Belg nog lastig probeert te maken.

105 km - Waaiers

De wind staat gunstig. Schuin van achteren en er ontstaan waaiers! Voorlopig zitten alle kopmannen goed voor in het peloton.

132 km - Vervelend moment Jorgenson

Eén van de slechtste momenten om pech te hebben: terwijl je in een kopgroep zit en nog probeert weg te rijden van het peloton een lekke achterband krijgen. Dat is een lastige opgave om nog terug te komen voor de jonge Amerikaan.

142 km - Samensmelting

Fred Wright, Mads Pedersen, Quinn Simmons en Hugo Houle maken de aansluiting met de voorste drie koplopers. De zeven renners hebben nu een minuut voorsprong op het peloton. Owain Doull bungelt nog ergens tussen de koplopers en het peloton in.

150 km - Geen samenwerking

Samenwerking ontbreekt in de grote groep voor het peloton en ze worden teruggepakt. Op kop rijden nog altijd Ganna, Küng en Jorgenson.

153 km - Grote groep

Alpecin-Deceuninck heeft de slag gemist. De ploeg van Philipsen rijdt nu op kop van het peloton achter de grote kopgroep aan. Die bestaat uit Ganna, Jorgenson en Küng op kop van de koers. Twintig seconden daarachter rijden 19 renners 45 seconden voor het peloton uit.

163 km - Behalve als de weg omhoog loopt

Toch geen Taco in de kopgroep... Het was een zwaar gevecht om enkele seconden voor het peloton uit te fietsen en zodra de weg dan omhoog begint te lopen moet de Nederlander zich terug laten zakken in het peloton.

175 km - Taco van der Hoorn

Taco van der Hoorn is actief in het begin van de etappe. Blijkbaar heeft de ontsnappingsspecialist zijn zinnen gezet op de rit van vandaag. En één ding is dan zeker: Taco van der Hoorn zit in de kopgroep.

197 km - Départ

Christian Prudhomme zwaait ook aan het begin van de dertiende etappe weer vol enthousiasme met de gele vlag. Dat kan maar één ding betekenen. De teugels zijn los! De rit is begonnen!

Jakobsen heeft zware dagen gehad

Fabio Jakobsen heeft inmiddels een aantal zware dagen achter de rug. De pure sprinter heeft het lastig bergop en het lukt hem ook niet om in de grupetto te zitten. De Nederlander rijdt daar dus nog achter, vaak omringd door zijn ploegmaten. Hoe hij zich voelt na de twee loodzware Alpenritten? Dat kan hij zelf het beste uitleggen.

Tour de France | “Het hangt erom” - Jakobsen ziet ondanks heuvels kansen op massasprint

DNS Warren Barguil

Warren Barguil gaat vandaag niet meer van start. De Fransman heeft positief getest op het coronavirus en gaat nu op huis aan om te herstellen.

Profiel

Wie heeft de Alpen goed verteerd, wie kan er nog een enkel klimmetje aan... en kan dat ook een sprinter zijn? Dat zijn de vragen onderweg naar Saint-Étienne in rit 13!

Achtergrond

Vergeleken met de afgelopen twee dagen is etappe dertien een makkie. Op papier dan. Er zitten toch nog een paar flinke kuitenbijters in en ook de finish loopt omhoog. Dat gecombineerd met een rit van een kleine 200 kilometer maakt het toch een lastige dag.
De meningen zijn verdeeld over de kansen van vandaag. Is het een kans voor de sprinters of is het toch een ontsnapping die het vol gaat houden tot aan de streep?

Algemeen Klassement

1. Jonas Vingegaard 46:28:46
2. Tadej Pogacar +2:22
3. Geraint Thomas +2:26
4. Romain Bardet +2:35
5. Adam Yates +3:44
6. Nairo Quintana +3:58
7. David Gaudu +4:07
8. Tom Pidcock +7:39
9. Enric Mas + 9:32
10. Aleksandr Vlasov +10:06
Bekijk hier alle klassementen.

Waar kijk je?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33