Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 6

05:30:58

Herhaling
Hier zoekt Roglic een stoel op om zijn schouder terug in de kom te duwen
De absolute baaldag van Jumbo-Visma op een rijtje
Van der Hoorn baalt: "Wist in de winter al dat ik hier in de kopgroep wilde"
Bekijk samenvatting van spectaculaire vijfde etappe over de kasseien
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van de uitzending. Dat is Donderdag om 11.50 uur. Alle etappes van de Tour de France worden – soms exclusief – vanaf de start uitgezonden op Eurosport en discovery+
Tour de France
Tour de France | Quintana test positief op verboden middel, resultaten Tour geschrapt
2 UUR GELEDEN

Tadej Pogacar oppermachtig

Tadej Pogacar wint de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk en hij neemt de gele trui over van Van Aert. Na een fantastische leadout van Brandon McNulty sprong was het Primoz Roglic die als eerste de sprint aanging. Pogacar sprong strak op het wiel van zijn landgenoot om iets later ook zijn sprint in te zetten. Niemand had daar meer een reactie op.

Slechts een mens

Wout van Aert is dan toch slechts een mens. Op 11 kilometer van de meet wordt hij bijgehaald door het peloton. Hij laat zich direct terugzakken. We krijgen dus na vandaag een nieuwe renner in het geel.

Valpartij

Kleine valpartij in het peloton. Zowel links als rechts van de weg schieten er wat renners het gras in. Het lijkt er op dat weer twee renners van Jumbo-Visma elkaar in de wielen rijden en daardoor moeten uitwijken.

Solo

Wout van Aert kan beginnen aan zijn tijdrit van 31 kilometer. Voorlopig heeft hij net iets meer dan een minuut voorsprong. Quinn Simmons stond al een tijdje op breken, maar dit maal was de koek echt op bij de Amerikaan. Hij kan simpelweg gewoon het wiel van Van Aert niet houden

De jacht is ingezet

De jacht op Wout van Aert en Quinn Simmons is ingezet. Simmons lijkt er redelijk doorheen te zitten en dus moet Van Aert het gros van de kopbeurten op zich nemen. Het tijdsverschil is inmiddels gedaald naar 1 minuut en 10 seconden.

Plasje plegen

Met nog 65 kilometer te gaan ziet het er naar uit dat de kopgroep enkel nog bestaat uit Simmons en Van Aert. Jakob Fuglsang was druk in de weer met zijn communicatie en met Van Aert. Niet veel later stopte de Deen langs de kant van de weg om even te plassen en zich waarschijnlijk terug te laten zakken naar het peloton.

Tussensprint voor de Belg

Ook de tussensprint is voor Wout van Aert. De Belg maakte voor de Tour al bekend dat de groene trui zijn grote doel was voor deze Ronde van Frankrijk. Hij staat op dit moment niet alleen in het algemeen klassement op de eerste plaats, maar ook in het puntenklassement. Hij loopt op dit moment dus alleen maar meer uit op Jakobsen.

Voorsprong en achterstand

Fuglsang, Simmons en Van Aert hebben een flinke voorsprong bij elkaar gespaard. Het drietal rijdt nu vier minuten voor het peloton uit. Terwijl Simmons dus lekker in de kopgroep zit had ploegmaat Alex Kirsch het zo lastig vandaag dat hij moest afstappen.

Maar ook pech

Wout van Aert lijkt geregeld een onrealistisch perfecte wielrennen. Zijn schakelapparaat is dat helaas niet. De Belg schakelt naar zijn binnenblad bij een van de vele oplopende stroken van vandaag maar dit werkt niet zoals bedoeld. Hij stapt af, legt snel zijn ketting weer terug op zijn binnenblad en springt weer op zijn zadel.

Eindelijk succes voor Wout van Aert

Het lukt Wout van Aert dan eindelijk. Na 10.000 pogingen (of iets wat daar in de buurt zit) is Wout van Aert ontsnapt uit het peloton. Samen met Quinn Simmons en Jakob Fuglsang rijdt hij nu 25 seconden voor het peloton uit.

Eerste uur

Het eerste uur is achter de rug. En die is voorbij gevlogen! Een gemiddelde snelheid van 52 kilometer per uur. En het lijkt voorlopig nog niet stil te vallen.. Die langste rit van de Tour kan heel snel voorbij zijn!

Hoge snelheid

Jumbo-Visma is met een plan aan deze etappe begonnen. De wind komt schuin van achteren en Wout van Aert probeert al sinds het begin het peloton op de kant te zetten. Pogacar meteen geÏsoleerd, maar wel weer in de voorste groep.

Van der Poel moet lossen

Mathieu van der Poel lijkt met de dag slechter te gaan fietsen. De Nederlander, die vantevoren werd aangeschreven als één van de favorieten voor de eerste week, is slechts een schim van zichzelf. Ook moet hij nu lossen uit het peloton terwijl de vlucht probeert te ontsnappen. Iets later weet hij wel weer zijn weg terug te vinden naar de staart van het peloton, maar hoopgevend zijn de eerste tekenen niet..

Tour de France | Van der Poel moet direct na de start lossen uit peloton op langste dag

Renners zijn onderweg

De eerste meters van de 219,9 kilometer lange etappe zijn achter de rug. Direct ontstaat er een hevig gevecht voor de vlucht van de dag. Dit zou weleens een hele vlotte dag kunnen worden.

Profiel

Een lange dag van heuvel op heuvel af. Dat is wat er op het menu staat van de renners!

Achtergrond

De rit van Binche naar Longwy is de langste etappe van de Tour de France 2022. Het peloton rijdt 219,9 kilometer in een heuvelachtige omgeving en in de laatste 15 kilometer moet het peloton vier hellingen over. Vooral de voorlaatste klim, met een lengte van 0,8 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 12,4%, is een echte kuitenbijter. Tijdens de door Wout van Aert gewonnen vierde etappe werd al duidelijk dat het voor de pure sprinters lastig is om zulke beklimmingen te overleven als er echt gas gegeven wordt. Of dat deze keer ook de Jumbo-Visma ploeg zal zijn die het heft in handen neemt is nog maar de vraag. Tijdens de kasseienrit van een dag geleden moesten de geel-zwarte renners vele klappen incasseren en is het de vraag hoe fit ze allemaal aan de dag van vandaag beginnen.
Normaal gesproken is dit een ideale dag voor een Mathieu van der Poel, maar de Nederlander moest al bekennen dat zijn vorm niet optimaal is en dat er ook weinig verbetering in zit. Ook renners als Gilbert, Sagan, Teuns en Pidcock moeten dit soort zware omstandigheden goed kunnen verteren. Ook het wegblijven van een groep is niet ondenkbaar. Taco van der Hoorn had namelijk ook de dag van vandaag omcirkelt, maar na zijn inspanning van gisteren zou het verbazingwekkend zijn als de Nederlander wederom in de vlucht van de dag zit.

Algemeen Klassement

1. Wout van Aert 16:17:22
2. Neilson Powless +0:13
3. Edvalt Boasson Hagen +0:14
4. Tadej Pogacar +0:19
5. Yves Lampaert +0:25
6. Mads Pedersen +0:36
7. Jonas Vingegaard +0:40
8. Adam Yates +0:48
9. Tom Pidcock +0:49
10. Geraint Thomas
Bekijk hier alle klassementen

Waar kijk je?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37