Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 8

05:20:15

Herhaling
Deze Nederlanders en Belgen komen in actie en dit zijn hun kansen
Schachmann haalt uit naar Jumbo-Visma: "rijden als gekken"
Vlasov verliest veel tijd, Pogacar loopt uit - check alle klassementen
Giro Donne | "Sorry mam!" - Van Vleuten mist op hoge snelheid de bocht in afdaling

Wederom Wout

Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Wout van Aert wint zijn tweede rit van deze Ronde van Frankrijk. De Belg is simpelweg de sterkste in de sprint bergop.

Stormend peloton richting de voet

Het peloton stormt richting de voet van de slotklim. De snelheid is hoog en de wegen zit vol verkeersmeubilair. Als dat maar goed gaat.

Een klap voor Pinot

Thibaut Pinot rijdt op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Een verzorger van Trek-Segafredo probeert een tasje met wat eten en drinken af te geven aan een renner, maar dit lukt niet. Vervolgens krijgt de Fransman vol die tas, of de hand van de verzorger, in zijn gezicht. Pinot stapt van zijn fiets af en wordt omhelsd door iemand uit het publiek.

Tour de France | Thibaut Pinot krijgt vol musette van Trek-Segafredo in zijn gezicht

Opmaken voor finale

De laatste beklimming van de dag is beklommen. Nu is loopt de weg zo goed als bergafwaarts tot de slotklim.

Kopgroep binnen handbereik

De kopgroep wordt door het peloton binnen handbereik gehouden. Het is dus een kwestie van tijd voordat het gat dichtgereden wordt en de finale echt los barst.

Tussensprint

Jasper Philipsen wint de sprint in het peloton voor het puntenklassement. Wout van Aert komt net achter Philipsen over de streep en Laporte kaapt wat punten weg bij Fabio Jakobsen. De meeste punten waren uiteraard wel vergeven aan de drie renners in de kopgroep.

Abandon

Kevin Vermaerke was het grootste slachtoffer van de valpartij. De Amerikaan van Team DSM moet opgeven nadat hij hard ten val kwam. Ook Gianni Moscon stapt 40 minuten later af. Of dat met de valpartij te maken heeft is onduidelijk.

Vlucht van de dag

Het gevecht voor de vlucht van de dag is vrij snel klaar. De valpartij zorgde voor wat paniek in het peloton en in plaats van aan te vallen was iedereen vooral bezig met de positie van hun kopman. Daardoor zien Mattia Cattaneo, Fred Wright en Frederik Frison hun kan schoons. Het drietal rijdt weg van het peloton waarna de grote klassementsploegen breeduit op de weg gaat fietsen er er niemand meer weg kan.

Grote valpartij

Een grote valpartij. Dat is niet hoe je een dag als vandaag wil beginnen. Nairo Quintana komt vrij hard ten val, maar staat gelukkig snel weer op. Ook Tadej Pogacar zit in de opstapeling aan renners.

Dag voor de vluchters

Vandaag lijkt een ideale dag te zijn voor een grote groep vluchters. Zodra de vlag valt voor het officiële begin van de etappe barst het gevecht direct los. En wie zit daar goed van voren? Bauke Mollema!

Profiel

Is vandaag een ideale dag voor de vluchters of denken de klassementsmannen nog iets te forceren op de laatste klim van de dag?

Achtergrond

Etappe acht lijkt een ideale dag te zijn voor een grote groep voor het peloton uit. De hele dag loopt de weg op of neer, maar echt lange en zware beklimmingen blijven uit. Is dit de perfecte dag voor Bauke Mollema? Dit zal vast en zeker een dag zijn die de Groninger omcirkeld had in zijn agenda.
Normaal gesproken zou dit ook een goede dag moeten zijn voor Mathieu van der Poel, maar met zijn huidige vorm is het lastig in te schatten wat we van hem kunnen verwachten.

Algemeen Klassement

1. Tadej Pogacar 24:43:14
2. Jonas Vingegaard +0:35
3. Geraint Thomas +1:10
4. Adam Yates +1:18
5. David Gaudu +1:31
6. Romain Bardet +1:32
7. Thomas Pidcock +1:35
8. Neilson Powless +1:37
9. Enric Mas +1:43
10. Daniel Felipe Martinez +1:55

Waar kijk je?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33